Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
12. september 2024
Illustration af et træ
Ugens JC

Ugens JC

Velkommen til Ugeskrift for investorer. Her vil vi hver uge dele nyheder og analyser om vigtige emner, der gør en forskel. Vores økonomer og analytikere indsamler hver eneste dag viden og analyser fra hele verden. Al den viden vil vi dele med jer.
 
Hvad har overrasket?
Det har været en god uge. Jeg er i Hongkong og møder en række af verdens bedste virksomheder og investorer. Global økonomi er i vækst, og bag al den geopolitiske støj er der fremgang. Herude møder man indisk og kinesisk erhvervsliv. De er positive. De tror mere på Europa og USA, end vi selv gør. Verdenshandlen er i fremgang, og hver gang der er én dårlig nyhed, er der to gode. Derfor kan man som investor beholde sine aktier og bevare roen. I øvrigt viser alle historiske analyser, at køb-og-behold er den bedste investeringsstrategi.
 
Hvad kan man se frem til?
Teknologi, opfindsomhed og personer med ”drive” har skabt vores virksomheder og velstand.  Det er sandsynligt, at vi i løbet af de næste 5-10 år vil se, hvordan energiproduktionen gradvist kan blive ”grøn”, og hvordan teknologi kan løse klimaudfordringen. I Asien møder man virksomheder, som producerer elbiler, batterier og mange vigtige industriprodukter. Tjek selv selskaberne BYD og Xiaomi. Der er rimelig stor sandsynlighed for, at Europas samarbejde med Kina og Indien vil finde et nyt balancepunkt. Globalt samspil er grundlæggende win-win for os alle.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

USA: Harris fører i fire ud af syv svingstater
Biden var bagud i alle syv svingstater, men Harris har vendt billedet. Baseret på den anerkendte valgstatistiker Nate Silvers vægtede gennemsnit af meningsmålinger har Harris nu et lille forspring i forhold til Trump. Kandidaterne ligger meget tæt i flere af svingstaterne, og alt er derfor fortsat åbent. Med bred enighed om, at Harris vandt TV-debatten tirsdag aften, har beslutningen om at skifte Biden ud været korrekt.
Kilde: Silver Bulletin.
 
Kina er fanget i en tillidskrise
Den kinesiske forbrugers tillid til sin egen og den generelle økonomi i landet er historisk lav. Pessimismen har præget forbrugeren de seneste 28 måneder lige siden de første nedlukninger under covid-19 og er en af forklaringerne på den skrøbelige kinesiske økonomi. Den kinesiske økonomi voksede senest med 4,7 pct. på årsbasis. Det er en halvering af den årlige vækst mellem 1992 og 2020 på 9,5 pct.
Kilde: The Economist.
 
Forventninger til fremtidig inflation falder  
På finansmarkedet kan man følge forventningerne til fremtidig inflation på lang sigt. De er nu på det laveste niveau i to år i både USA, Europa og UK. På nuværende tidspunkt er forventningen, at den amerikanske inflation vil være 2,3 pct. om 5 år. Finansmarkedet mener dermed, at inflationsproblemet er så godt som løst, og at centralbankerne kan sænke renten.
Kilde: Financial Times.
 
ExxonMobil: Efterspørgslen efter olie vil være uændret i 2050
Skal man tro en analyse fra ExxonMobil, vil efterspørgslen efter olie ikke falde frem mod 2050. Analysen viser, at efterspørgslen vil holde sig over 100 mio. tønder olie dagligt, hvilket svarer til forbruget i øjeblikket. Hvis man dropper investeringer i fossile brændsler, kan det dermed givet et nyt stort energiproblem.
Kilde: Financial Times.
 
”Everybody loves an underdog”
Rob Arnott og Research Affiliates har lige lanceret en ny "Deletions ETF", som køber selskaber, der ryger ud af de store indeks. Historikken viser, at disse selskaber i gennemsnit giver 5 pct. højere afkast om året i de efterfølgende 5 år. 
Kilde: Financial Times.
 
Handlen med Kina er reelt ikke faldet
Handelskrig og offshoring har ifølge IMF fået den kinesiske eksport til USA til at falde med 20 pct. siden toppen i 2022. Reelt set bruger kineserne dog bare ”bagdøren”, da den kinesiske handel med f.eks. Mexico er steget med 12 pct. i samme periode.
Kilde: Financial Times.
 
Europa efterladt på perronen

Europa efterladt på perronen

Det europæiske industrilokomotiv kører på importeret energi og risikerer at blive efterladt på perronen. Regionens energiforsyning halter langt efter konkurrenternes:
  • 60 pct. af energien, der bruges i Europa, importeres.
  • 20 pct. af energien, der bruges i Kina, importeres.
  • USA er 100 pct. selvforsynende og eksporterer energi.
Den russiske invasion af Ukraine har gjort det lysende klart, hvor afhængig et samfund er af energi. Situationen blev på den korte bane løst, men problemet eksisterer fortsat: Europa er dybt afhængig af energi fra resten af verden. Det giver højere energipriser og dermed en dårligere konkurrenceevne i en tid med geopolitiske spændinger.
 
Europas energiforsyning halter langt efter USA’s og Kinas
Børsnoteringerne er forsvundet
Note: Kina er estimeret ud fra ”dependency ratios” på udvalgte energityper og deres andel af det samlede forbrug.
Kilde: IEA, EIA og Eurostat.
 
Importen af russisk gas er godt nok faldet betragteligt, men modsat hvad man typisk hører, er Rusland fortsat den tredjestørste leverandør af gas til Europa med omkring 15 pct. Samtidig har man nu i højere grad gjort sig afhængig af naturgas i flydende form, LNG. Et marked, der historisk har været kendt for store prisudsving og ustabilt udbud.
 
Den nye energiforsyning bliver aldrig lige så billig som den russiske gas. Det har allerede nu betydet, at flere energitunge sektorer i Tyskland har sænket produktionen med 20-25 pct. De højere energipriser er et strukturelt problem, og udbygning af sol og vind er langt fra nok til at løse dette. Derfor skal europæiske virksomheder og forbrugere vænne sig til høje energipriser.
 
USA og Kina har allerede forladt perronen. For nylig vedtog det kinesiske parti opførelsen af 11 nye atomkraftværker - ja, du læste rigtigt, 11. Kina har konkrete atomkraftprojekter i gang, der vil øge kapaciteten med 172 GW eller ca. tre gange den totale franske kapacitet.
 
Europa er ikke blot dybt afhængig af energi fra omverdenen. Regionen lider også under strukturelt højere energipriser end sine direkte konkurrenter. Konduktørens fløjte har lydt… Tøøøf tøøøf…
 
Hvad betyder det for dig som investor
  • Husk at investere globalt, det giver den bedste risikospredning.
  • Meget er indregnet i priserne på de europæiske aktier, der er billigere end i USA.
  • Usikkerhed omkring energiforsyningen er størst i Europa.
Alle elsker amerikanske obligationer (undtagen Kina)

Alle elsker amerikanske obligationer (undtagen Kina)

Bekymringer, bekymringer og atter bekymringer: Medierne elsker det, og dommedags-profeterne lever af det. Og nuvel, det er sundt at være skeptisk som investor, så længe man også er realistisk.
 
Et gentagende tema har været Kinas store ejerskab af amerikansk gæld, for hvad nu hvis de pludselig solgte de amerikanske obligationer? Kunne det påvirke opfattelsen af amerikanske statsobligationer som en af de sikreste investeringer i verden og dermed puste til den amerikanske finansielle stabilitet? Tilsyneladende ikke.
  • Kina har nedbragt sit ejerskab af amerikanske obligationer med 500 mia. dollar.    
  • Investorer uden for Kina f.eks. UK har købt tilsvarende ind – USA er finansielt urørlig.
Kinas bevæggrunde for at sælge så store mængder af amerikanske statsobligationer kender ingen fuldstændig. Flere peger på, at udviklingen kan hænge sammen med den verserende handelskrig. Tilbage står dog, at det store kinesiske udsalg ikke har pillet ved opfattelsen af amerikanske statsobligationer som en af verdens sikreste investeringer.
 
Kinas beholdning af amerikanske statsobligationer er faldet med 33 pct.
Note: Angiver udvalgte landes beholdninger af amerikanske statsobligationer.
Kilde: Bloomberg.
 
Samtidig er den amerikanske finanssektor klassens duks: De amerikanske banker er bundsolide, og deres solvensniveau (egenkapital) er mere end dobbelt så stort som det, loven stiller krav om. Uroen forbundet med kollapset af få amerikanske banker sidste år har kun fremhævet kontrasten til de øvrige banker, der alle er godt kapitaliseret. Der er derfor ikke grund til at frygte en ny finanskrise i USA.
 
Den stigende amerikanske statsgæld er eneste malurt i bægeret. For nu kan gælden fortsætte med at stige i flere år, inden aktørerne på finansmarkedet bliver enige om, at det er et akut problem. At lytte til ”ulven kommer”-koret og forlade aktiemarkedet af den grund kan ende med at blive dyrt.
 
Hvad betyder det for dig som investor 
  • USA er finansielt stabilt. Du kan derfor roligt sætte penge i statsobligationer fra USA.
  • Investeringsforeninger kan være et bedre valg, da det giver større risikospredning. 
  • Der er ingen tegn på finanskrise i USA.
 
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 11-09-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
3,0 % - Amerikansk BNP-vækst er stærk og økonomien vokser mere, end den i gennemsnit har gjort de seneste 10 år. Det er godt for dig som aktieinvestor. 
 
22,2 % - De globale aktier har leveret rigtig gode afkast det seneste år på trods af høje renter og varierende frygt for recession. Den største risiko er ikke at være investeret. 
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.