Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
19. september 2024
Illustration af et træ
Ugens JC

Ugens JC

Hvad har overrasket?
Jeg blev meget positivt overrasket over Mario Draghis forslag om, at EU skal styrke erhverslivet massivt. Forslaget består i, at EU skal investere 800 mia. euro årligt i grøn teknologi, AI og forsvar mv. Han er ikke hvem som helst, men manden, der reddede euroen under finanskrisen, da han var chef for Den Europæiske Centralbank med udtalelsen: ”We will do whatever it takes to preserve the euro”. Mario Draghi siger nu med klar stemme: EU skal investere stort for at styrke erhvervslivets konkurrenceevne. Samtidig skal EU afvikle den overregulering, som vi har set de sidste 25 år, og som lige nu kvæler grøn teknologi.
 
Hvad kan man se frem til?
At vi skal holde syv store The Big Picture-investeringsmøder flere steder i landet med 3.500 af vores trofaste kunder og andre interesserede. Vi får altid masser af gode spørgsmål. Jeg vil bl.a. svare på de tre spørgsmål, jeg får igen og igen.
  • Er vi på vej mod økonomisk recession?
  • Vil renten kunne falde mere herfra?
  • Vil aktierne stige?
Der er stadig enkelte ledige pladser - læs mere og tilmeld dig her.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

DSV bliver verdens største transportselskab
DSV køber den tyske transportvirksomhed DB Schenker for 107 mia. kroner. Dermed bliver DSV verdens største transportvirksomhed målt på omsætning. DSV begyndte allerede i 1997 at købe selskaber. Siden 2001 er DSV's omsætning vokset fra knap 20 mia. kroner til 151 mia. kroner.
Kilde: DSV/DB Schenker.
 
Aftale kan fordoble OpenAIs værdi
Teknologiselskabet OpenAI, der står bag teknologien i blandt andet ChatGPT, vil rejse nye penge til en værdiansættelse på 150 mia. dollar. Det er tankevækkende, at et selskab, der kun har eksisteret i otte år, nu er næsten seks gange mere værd end Ørsted.
Kilde: Financial Times.
 
Førerløse taxaer er virkelighed
Du kan tage en førerløs taxa flere steder i verden, men ikke i Europa. I Kina leverer Apollo Go førerløse taxaer i byer som Wuhan og Beijing. I USA tilbyder Waymo førerløse taxaer i byer som San Francisco og Los Angeles. Selskabet kører omkring 100.000 ture om ugen. Førerløse biler er endnu ikke tilladte i EU. Prisen for regulering er høj.
Kilde: Financial Times.
 
Vægttabsmedicin betyder mindre efterspørgsel efter usunde fødevarer 
Forbrugere, der tager Wegovy, har i nogle tilfælde reduceret deres indtag af søde sager med op til to tredjedele. Til gengæld stiger indtaget af sundere madvarer. Dette er et eksempel på vægttabsmedicinens vidtrækkende effekt på samfundet.
Kilde: Morgan Stanley.
 
Vælgerne mener, Harris er bedre for økonomien end Trump
Når vælgerne bliver spurgt, hvem vil være bedst til at styre den amerikanske økonomi, svarer flest Kamala Harris. Troen på Harris' økonomiske evner er blevet styrket i kølvandet på sidste uges TV-debat. Det er særligt Harris' fokus på middelklassen og de mindre virksomheder, der taler i hendes favør. 
Kilde: Financial Times.
 
Ulovlig statsstøtte: Apple skal betale 13 mia. euro tilbage til Irland
Apple har betalt for lidt i skat og skal derfor betale 13 mia. euro tilbage til Irland. Ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager ser afgørelsen som en stor sejr for skatteborgerne i EU. Dommen er endelig og kan ikke ankes. 
Kilde: The Court of Justice of the European Union. 
 
Whatever it takes – er det 800 mia. euro om året?

Whatever it takes – er det 800 mia. euro om året?

Mario Draghi, manden bag de famøse ord om at redde euroen, uanset hvad det ville kræve, er på pletten igen med en rapport, der skal få EU tilbage på det økonomiske landkort.  
 
I sidste uge udkom Draghi, der efter sin redning af euroen fik tilnavnet ”Super Mario”, med en 400-siders rapport til EU-Kommissionen om fremtiden for EU's konkurrenceevne. Rapporten indeholder forslag om at styrke EU, så regionen fremover kan holde trit med resten af verden – ikke mindst USA og Kina. Tre områder er i fokus.
  • Innovationsgabet til USA og Kina skal lukkes.
  • Der skal lægges en fælles grøn omstillingsplan.
  • EU skal være stærkere og mere uafhængigt.
Super Mario slår fast, at der er nok at tage fat på, når den nye EU-Kommission trækker i arbejdstøjet. Fremskrivninger af befolkningstallet tyder på et fald i EU's arbejdsstyrke på 2 mio. personer frem mod 2040, de nuværende geopolitiske spændinger nødvendiggør flere investeringer i forsvar, EU taber andele i verdenshandlen, og - som nævnt i sidste ugeskrift - så er EU's energiforsyning stærkt afhængig af dyr importeret energi. At imødekomme de udfordringer kræver massive investeringer.
 
Investering i forskning og udvikling i pct. af BNP
Børsnoteringerne er forsvundet
Kilde: Tænketanken EUROPA.
 
Derfor er rapportens måske mest opsigtsvækkende afsnit netop det, der handler om investeringernes størrelse. For at komme i mål med initiativerne vil det som minimum kræve årlige investeringer på 750-800 mia. euro. Det svarer til næsten 5 pct. af hele EU's BNP i 2023. For at sætte tallet i perspektiv er investeringsbehovet dermed mere end tre gange større end Marshall-planen, der hjalp Europa på benene efter anden verdenskrig. Set i det lys er vi godt nok langt bagud.
 
Hvor pengene skal komme fra, er der ikke noget helt klart svar på, men Draghi kommer med et forslag om at udstede fælles europæisk gæld, og sikkert er det i hvert fald, at der er brug for både offentlige og private investeringer for at føre planen ud i livet.
 
Selvom rapporten er blevet hilst velkommen af bl.a. Dansk Metal, der gerne ser Europa forblive et ”produktionskontinent”, bør rapporten foreløbigt anses som et ”analytisk input” og ikke en sikker havn for EU – endnu. Ingen ved reelt, hvor mange af Draghis forslag der ender med at se dagens lys.  
 
Hvad betyder det for dig som investor?
  • Indføres forslagene kan det give et løft til europæiske virksomheder. 
  • Finansieringen vil øge den europæiske gæld.
  • Højere gæld kan betyde højere renter.
  • USA er stadig de finansielle markeders vækstmotor.
  • Det er altid vigtigt at sørge for global spredning.
Rentesænkningerne tager fart

Rentesænkningerne tager fart

”Endelig. Renten er på vej ned.” For mange vil det nok være den første reaktion i kølvandet på de vestlige centralbankers ændrede pengepolitik. Efter flere år med hurtigt stigende styringsrenter er udviklingen vendt:
  • Den Europæiske Centralbank, ECB, har sænket renten fra 4 pct. til 3,5 pct.
  • Den amerikanske centralbank, Fed, sænkede i går renten fra 5,5 pct. til 5,0 pct.
Om ”endelig” er den rigtige reaktion på den længere bane, vil tiden vise. Det afhænger i høj grad af, hvordan økonomien udvikler sig herfra. Spørger man rentemarkederne, er svaret dog klart. Det er på tide, at renterne sænkes for at undgå en recession, og derfor forventer finansmarkedet også, at udviklingen fortsætter. ECB forventes at sænke renten seks gange mere i løbet af de næste 12 måneder. For Fed er tallet otte gange.
 
Spørger du Maj Invest, er billedet dog ikke helt så entydigt. De hårde datapunkter, vi ser på, såsom de amerikanske forbrugeres velbefindende, de stadigt stigende offentlige budgetter og udsigterne for industrikonjunkturen, viser, at den amerikanske økonomi vil fortsætte med at vokse pænt. Derfor er behovet for rentesænkninger nok knap så stort, som markedet i øjeblikket regner med i USA.
 
Uagtet vores syn på tempoet af rentesænkelser er styringsrenterne på vej ned. Men hvad betyder det egentlig for økonomien og finansmarkederne? Når det gælder økonomien på den korte bane, er det enkle svar: Mindre end, hvad mange tror. Global økonomi kan bedst sammenlignes med en supertanker. Kursen er udstukket og kan ikke bare ændres 180 grader fra den ene dag til den anden, fordi Fed har sænket renten med 0,50 procentpoint. På længere sigt vil en lempeligere pengepolitik øge den økonomiske aktivitet. 
 
Når det kommer til finansmarkedet, er sagen en anden. På den korte bane er finansmarkedet nemlig alt andet end en supertanker. Ordlyden i centralbankmeddelelser eller årsrapporter kan betyde udsving på milliarder af dollar. Derfor har centralbankens ageren også direkte konsekvenser for finansmarkederne. Selvom alle perioder omkring rentesænkninger er forskellige, kan historiske data hjælpe med at få et overblik.
 
Afkast på S&P 500 12 måneder efter første rentesænkning fra Fed 
Note: Afkast er inklusive nettoudbytter og målt i dollar. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast, og al investering medfører risiko for tab.
Kilde: Bloomberg.
 
Ser man på de 14 rentesænkninger siden 1970, kan man se flere mønstre. Statsobligationerne har haft den mest forudsigelige reaktion: Kun efter én af de 14 rentesænkninger har statsobligationerne givet et negativt afkast 12 måneder senere. For aktier har reaktionen været mere usikker og afhænger i høj grad af, om økonomien er på vej i recession eller ej. Umiddelbart ser vi ikke en recession i USA i horisonten, og det giver i en historisk kontekst gode muligheder for pæne aktieafkast. Så et lettelsens suk er sådan set på sin plads – både for boligejere og investorer.
 
Hvad betyder det for dig som investor? 
  • Aktier og obligationer styrkes normalt, når Fed sænker renten.  
  • Global økonomi er en supertanker.
  • Pengepolitikken slår langsomt igennem.
 
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 18-09-2024.
Kilde: Bloomberg.
  
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.