Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
3. oktober 2024
Illustration af et træ
Ugens JC

Ugens JC

Hvad har overrasket mig?
Det er overraskende, hvor hurtigt konflikten i Mellemøsten eskalerer. Vi er tæt på det konfliktniveau, man så under Seksdageskrigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973. Risikoscenarierne er mange – og ingen er positive. Risikoen for en rigtig oliekrise med oliepriser på over 100 dollar pr. tønde er til stede. Derudover kan det føre til et sammenbrud for det iranske regime, ligesom sandsynligheden for en reel amerikansk involvering også er stor. Vi analyserer emnet dybere i næste uges udgave af Ugeskrift for investorer.
 
Hvad kan man se frem til?
At vi snart har overstået det amerikanske valg. Vi har brug for en afklaring i USA. Hvilken vej vælger man? Der er betydelig forskel på Trump og Harris, når det gælder økonomisk politik. Med Trump vil aktiekurserne nok stige til en start – men derefter er alt tilsyneladende et spørgsmål om dagsformen. Man må dog sige om Trump, at han har ret i, at vi skal betale mindst 2 pct. om året til Nato, og at vi har brug for en ny (og kontant) handelspolitik over for Kina. For et par år siden hørte jeg et foredrag af Tony Blair om USA. Han sagde: Det amerikanske erhvervsliv er økonomisk set så stærkt, at det kan klare sig godt, uanset hvem der bliver præsident. Det er en relevant pointe.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

Trumps nye toldsatser rammer BNP med mere end 1 pct.
Trump vil øge afgiften på import af kinesiske varer med 60 pct. og varer fra resten af verden med 10 pct. Det kan få store konsekvenser. I øjeblikket udgør afgifter på import 2 pct. af den samlede værdi af vareimport i USA. Får Trump sine forslag igennem, vil andelen stige til 18 pct. – se grafen nederst i Ugeskriftet. De øgede afgifter vil sænke det amerikanske BNP med mere end 1 pct. et år efter toldsatsernes indførelse, og inflationen vil ligge næsten 1 pct. højere end ellers, anslår Barclays Research. Samtidig vil det ramme USA's største samhandelspartnere hårdt. Øgede afgifter under Trump risikerer derfor at sænke global vækst.
Kilde: Fortune. 
 
Konsekvens for investorer
  • Risikospredning er afgørende.
  • Er man bekymret, kan man skrue op for andelen af obligationer.
 
Kinesiske aktier er steget 17 pct. på fem dage
Stigningen kom i kølvandet på nye tiltag fra den kinesiske centralbank samt rygter om større finanspolitiske tiltag. Som beskrevet i den seneste udgave af ugeskriftet løser de nuværende forslag ikke de strukturelle økonomiske problemer i Kina. Situationen på aktiemarkedet er dog lidt mere nuanceret. De kinesiske aktier er nemlig faldet meget de seneste år og er derfor nu så billige, at tiltagene kan betyde, at aktiemarkedet har passeret bunden.
Kilde: Bloomberg.
 
Konsekvens for investorer
  • Invester i Kina via en emerging markets-portefølje for at sikre spredning.
  • Kinesiske aktier vil opleve udsving de kommende uger.
 
Italienske Unicredit vil købe Commerzbank
At en italiensk bank står til at købe en tysk bank, er i sig selv interessant på grund af de seneste 20 års finansielle historie i Europa. Samtidig er det bemærkelsesværdigt, fordi opkøbet kan skabe en af de største banker i Europa. Store velfungerende banker er generelt en mangelvare i Europa sammenlignet med USA. En konsolidering i den europæiske banksektor kan give synergier, lavere omkostninger og dermed give bankerne en bedre indtjening. Det kræver dog, at regulering tillader opkøb, og at sammenlægningen af selskaber lykkes.
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Banker er igen relevante i mange aktieporteføljer. 
 
Tysk økonomi er gået i stå

Tysk økonomi er gået i stå

Tal fra Tyskland tegner et dystert billede. Tysk økonomi er ikke vokset i syv år. Tysk industriproduktion er på samme niveau som for 18 år siden. Møder man tyske forretningsfolk på globale konferencer, er de ekstremt pessimistiske. Årsagerne til de magre tal er mange:
  • Tysk energi er mere end dobbelt så dyr som i Kina og USA.
  • Tysklands andel af global eksport er faldet med 25 pct. siden 2005.
  • Kinas andel af global eksport er fordoblet i samme periode.
  • Kina har overtaget dele af det tyske eksportmarked.
Tysk industri har i mange år været konkurrencedygtig på grund af bl.a. den billige russiske gas. Gasprisen i Tyskland er nu mere end fordoblet, og konkurrenceevnen derfor bogstavelig talt en by i Rusland. Særligt de sektorer, der bruger meget energi i produktionen, er i tilbagegang, men hele den tyske industri rammes hårdt. Sporene i den tyske økonomi er tydelige – industrien fylder 30 pct. af det tyske BNP, og effekten er derfor kontant. Der er ingen udsigt til, at energipriserne vil falde, og derfor er konkurrenceevnen permanent forringet.
 
Tyskernes problem opstod dog reelt lang tid før, gassen steg i pris. Glansbilledet af Tyskland som industri- og eksportnation har været presset af Kina i flere år. Kinas lavere lønninger var første stik til den tyske konkurrenceevne, men siden er kinesernes tekniske formåen også begyndt at presse tyskerne. Særligt inden for kemi og industrimaskiner, der tidligere var Tysklands hjemmebane, er kineserne gået frem, mens tyskerne har tabt terræn.
 
Global eksport: Tyskland på vej tilbage, Kina på vej frem
Note: Andel beregnet ud fra eksportværdi opgjort i millioner dollar. Kategorien biler omfatter autoprodukter. Kategorien maskiner omfatter maskiner og transportudstyr.
Kilde: WTO.
 
Der, hvor den trykkende sko må gøre mest ondt på tyskerne, er bilindustrien. Tyskernes største eksportområde, der står for 15 pct. af den samlede eksport, er i knæ. I 2023 var 18 pct. af alle nye biler globalt elektriske, og andelen vil stige støt de kommende år. Men også her er Kina langt foran, og Volkswagen overvejer for første gang nogensinde at lukke fabrikker i Tyskland. Kort sagt er der få lyspunkter i den tyske økonomi.
 
Modgang fostrer dog ofte nyskabelse, og man må håbe for tyskerne, at det også er tilfældet denne gang – der er i hvert fald brug for det.  
 
Konsekvens for investorer
  • Aktiemarkedet har for længst indregnet, at tysk økonomi har det svært.
  • Tyske aktier er langt billigere end f.eks. amerikanske.
  • Global risikospredning er vigtigt.
Alt er bare større i USA - også bankerne

Alt er bare større i USA - også bankerne

Stor, større, størst, USA. Mere eller mindre alt i USA er større end i Europa: Big Mac-menuer, biler, køleskabe… og banker. De amerikanske banker er vokset med imponerende hast siden slutningen af finanskrisen og overgår nu de europæiske med længder, når det kommer til markedsværdi:
  • JP Morgans værdi svarer til de ti største banker i Europa tilsammen.
  • Banker i USA forrenter investorernes kapital med 10 pct. mod 5 pct. i Europa.
Særligt siden finanskrisen er de amerikanske banker vokset mere i værdi end de europæiske. Aktier i amerikanske banker er siden foråret 2009 steget med 18 pct. årligt, mens de europæiske kun er steget med 10 pct. årligt.
 
Amerikanske banker er størst, markedsværdi mia. dollar
Kilde: Bloomberg.
 
Udviklingen drives primært af, at de amerikanske banker er langt bedre til at tjene penge. Amerikanske banker har siden finanskrisen i gennemsnit haft en forrentning af egenkapitalen på knap 10 pct. Det er dobbelt så meget som de europæiske bankers forrentning på 5 pct. En høj forrentning af egenkapitalen er positivt, da det kort og godt fortæller, hvor gode bankerne er til at tjene penge. Den bedre evne til at tjene penge kan blandt andet forklares af den stærkere vækst i USA. Siden finanskrisen er den amerikanske økonomi i gennemsnit vokset med 2,4 pct. årligt mod 1,2 pct. årligt i Europa.
 
På et område kan de europæiske banker dog konkurrere med de amerikanske. Både amerikanske og europæiske banker er nemlig ekstremt solide. Bankernes solvensniveau (egenkapital) er mere end dobbelt så stort som det, loven stiller krav om – både i USA og Europa. Uroen sidste år forbundet med kollapset af tre mindre amerikanske banker samt schweiziske Credit Suisse er derfor alene udtryk for enkeltstående tilfælde af for stor risikoappetit. Der er derfor ikke grund til at frygte en ny finanskrise i hverken USA eller Europa.
 
Fremadrettet ser vækstbilledet mere solidt ud i USA end i Europa. Det vil forstærke de amerikanske bankers dominans.    
 
Konsekvens for investorer
  • Frygt ikke en finanskrise.
  • Både europæiske og amerikanske banker er solide.
  • Amerikanske bankers forretningsgrundlag er stærkere end de europæiske bankers.
 
Trumps toldsatser kan få store konsekvenser

Trumps toldsatser kan få store konsekvenser

Trump vil sætte store afgifter på import til USA: 60 pct. på varer fra Kina og 10 pct. på varer fra resten af verden. Konsekvenserne kan være store:  
  • Importafgifters andel af den samlede vareimport vil stige fra 2 pct. til 18 pct. 
  • BNP i USA vil være mindst 1 pct. lavere end ellers - målt et år efter indførelsen.
  • Inflationen vil være 1 pct. højere end ellers - målt et år efter indførelsen. 
Note: Angiver gennemsnitlig betalt told som andel af samlet importværdi. Den estimerede toldsats er beregnet ud fra Trumps toldforslag om 60 pct. importtold for Kina og 10 pct. for resten af verden.
Kilde: Fortune og Goldman Sachs.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 02-10-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.