Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
10. oktober 2024
Illustration af et træ
Ugens JC

Ugens JC

Hvad har overrasket mig?
Det er imponerende, at den globale økonomi og aktiemarkederne er så robuste i en tid med massiv geopolitisk uro. Global vækst er 3 pct. og stabil, mens aktiemarkederne er steget 19 pct. i år. Det skyldes især virksomhedernes tilpasningsevne, som sikrer beskæftigelse og skatteindtægter. På trods af usikkerhed i Gaza, Libanon, Ukraine og Taiwan samt en surrealistisk amerikansk valgkamp er den globale vækst intakt. Den globale markedsøkonomi – et pænt ord for kapitalisme – er stærkere end både præsidenter og regeringer. Derudover har de ofte udskældte centralbankers indsats siden 2008 været afgørende for at holde økonomien på rette spor. Dette understreger vigtigheden af politisk uafhængige centralbanker.  
 
Hvad kan man se frem til?
Erhvervslivet har taget føringen i den grønne omstilling, hvilket er meget positivt. De grønne brintrør til Tyskland er dog sat på pause i tre år, hvilket bremser omstillingen fra fossil til grøn energi. Mange ser det som et problem, men vi ser det anderledes i Maj Invest. Vi har en tiltrængt tænkepause, da ikke al grøn energi er billig. Vi mener, at det kræver nøje overvejelser at fordele investeringerne mellem forskellige energiformer. Transitionen kræver både fossile og grønne energikilder, hvorfor vi har brug for det hele: vindenergi, solenergi, vandkraft, atomkraft, naturgas, carbon capture og særligt grøn brint. Målet må være mest klima og grøn energi for pengene, og derfor er en tænkepause en god idé.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

Vestens forsvarsudgifter vil stige markant
De vestlige landes forsvarsudgifter kommer til at stige kraftigt over de næste år. I øjeblikket bruger Europa 1,8 pct. af BNP på forsvaret, mens udgiftsniveauet til sammenligning lå på 2,5 pct. i 1970’erne. Skal investeringer nå samme andel af BNP som i 1970'erne, skal der investeres mere end 100 mia. euro årligt. Det svarer til 25 pct. af det danske BNP. I USA er der også plads til flere investeringer. Den amerikanske hjælp til Ukraine ligger på omkring 0,2 pct. af BNP. Det tal har været væsentligt højere i andre krige, der har involveret USA og dets allierede. Under Korea-krigen blev der f.eks. brugt 2,5 pct. af BNP.
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Forsvarsaktier er et interessant investeringsområde.
Europas vækst står stille
Den europæiske vækst er gået i stå, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I sidste uge viste det samlede PMI-tal (indeks over indkøbschefernes forventninger) for Europa, at økonomien går en smule tilbage. Hvis PMI-tallet er over 50, betyder det fremgang, og omvendt er det udtryk for tilbagegang, hvis tallet er under 50. Sidste uges tal landede på 49,6. Man skal generelt ikke fokusere for meget på de enkelte PMI-tal, men det stemmer desværre overens med de problemer, Europa står med: Høje energipriser og mangel på investering i teknologi. Samme emner som Mario Draghi adresserede i sin nye rapport om Europas fremtid. 
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Lav vækst i Europa er indregnet i aktiemarkedet.
  • Globale aktieporteføljer er de mest stabile.
Teknologiselskaber vil have atomkraft
Udbredelsen af AI og teknologiens enorme behov for energi kunne ikke være kommet på et bedre tidspunkt for atomkraftindustrien. Efter årtiers stagnation i Vesten er der i år kommet stor efterspørgsel på atomkraftværker fra store teknologivirksomheder som Google, Amazon, Meta og Microsoft. De store teknologiselskaber har brug for enorme mængder grøn og pålidelig elektricitet til deres datacentre for at vinde "AI-krigen". 
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Stabil elektricitetsproduktion bliver meget værdifuldt.
  • Atomkraft kan derfor opleve stor investorinteresse.
Equinor køber stor del af Ørsted
Ørstedaktier er faldet med 67 pct. siden toppen i 2021, mens Equinor i samme periode er steget med 75 pct. Det norske olie- og gasselskab Equinor har købt ti pct. af Ørsted. Equinor bliver dermed den næststørste ejer efter den danske stat. Ørsted har tidligere solgt sin gasdivision fra, og derfor er det interessant, at en stor del af Ørsted købes for penge, der er tjent på netop gas. Den fossile industri bevæger sig i stadig højere grad ind i den grønne. 
Kilde: Bloomberg.
 
Konsekvens for investorer
  •  Grønne selskaber er nu faldet så meget, at flere investorer kan se værdien.
 
USA’s økonomi buldrer afsted

USA’s økonomi buldrer afsted

USA fortsætter med at imponere. I fredags viste de nyeste tal, at der blev skabt 254.000 nye jobs i USA i september. Det var langt flere end ventet og passer fint sammen med vores syn på amerikansk økonomi: Solid vækst.
  • Der er skabt 2,7 millioner nye jobs i USA det seneste år.
  • Arbejdsløsheden på 4,1 pct. er lav.
  • Den årlige amerikanske vækst er omkring 3 pct.  
Forud for de positive nyheder er der gået tre måneder med knap så gode arbejdsmarkedstal, hvilket har givet nogle økonomer næring til at spå om en forestående recession. Der er dog intet, der tyder på, at det bliver en realitet i en nær fremtid. De amerikanske virksomheder tjener stadig flere penge, og det plejer ikke være tegn på store fyringsrunder. Samtidig tyder det på, at der er større aktivitet i industrien på vej, hvilket vil øge efterspørgslen efter arbejdskraft.
 
Arbejdsmarkedet er fortsat solidt i USA
Kilde: Bloomberg.
 
Når arbejdsmarkedet har det godt, har de amerikanske forbrugere det også godt. Lønningerne stiger i øjeblikket hurtigere end inflationen, og det betyder, at forbrugerne har rigeligt med penge til forbrug. Samtidig er deres formuer fortsat store.
 
Det private forbrug udgør 70 pct. af den amerikanske økonomi, og derfor vil USA også fremadrettet opleve økonomisk vækst. Den amerikanske økonomi vokser i øjeblikket med omkring tre pct., og i lyset af den nuværende udvikling er der kun grund til at tro, at tendensen fortsætter.
 
Hvis det sker, vil den amerikanske centralbank (Fed) sandsynligvis sænke renten i et lavere tempo, end markedet hidtil har troet. Samtidig vil det skabe bedre forudsætninger for, at virksomhederne kan øge deres indtjening. Det er godt for aktiemarkedet.
 
Konsekvens for investorer
  • Højere vækst i USA er godt for aktieinvestorer.
  • Styringsrenterne vil falde langsommere end hidtil forventet. 
Geopolitiske konsekvenser for aktieinvestorer

Geopolitiske konsekvenser for aktieinvestorer

Den eskalerende konflikt i Mellemøsten kan få stor negativ effekt på både den globale økonomi og finansmarkederne – men det behøver ikke at gå så galt. Generelt ser aktiemarkedet nemlig igennem geopolitiske konflikter, fordi de ofte ikke rammer et bredt udsnit af de globale virksomheders indtjening. Kun én gang i nyere tid er en geopolitisk krise blevet til en økonomisk recession.
  • Efter Yom Kippur-krigen i 1973, som ramte oliemarkedet hårdt, faldt aktierne 40 pct. 
Kursudvikling i S&P 500 under geopolitiske kriser
Note: Gennemsnittet omfatter udviklingen ved 15 geopolitiske hændelser siden 1920. Indeks ved hændelsens begyndelse = 100.
Kilde: Bloomberg.
 
Siden Ruslands invasion af Ukraine har geopolitik fyldt meget i medierne og skabt bekymring hos investorer. Aktiemarkederne har i korte perioder reageret, men siden invasionen er det globale aktiemarkedet steget tæt på 30 procent. Kort sagt: Der skal mere end en europæisk energikrise og intern krig samt konflikt i Mellemøsten til at ryste globale virksomheders indtjening og dermed kursudviklingen på aktiemarkedet.
 
Ser man på geopolitiske kriser i et historisk perspektiv, er historien den samme. Siden 1920 har aktiemarkedets kursreaktion på 16 store geopolitiske kriser været meget begrænset, hvis man ser på gennemsnittet. Kun i få tilfælde er markedet for alvor blevet ramt. En af de mest voldsomme udviklinger for aktierne kom efter Yom Kippur-krigen i 1973, der blev startskuddet til oliekrisen. Dengang steg olieprisen til det firedobbelte og skabte en økonomisk krise.
 
Konsekvens for investorer
  • Aktier er langsigtet en god investering også under geopolitisk uro.
  • Stigende udgifter til forsvar giver vækst for forsvarsaktier.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 09-10-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.