Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
31. oktober 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Det er for de fleste overraskende, hvor stærkt USA står økonomisk. Både EU, Kina og Japan er overhalet med flere længder indenfor stort set alle økonomiske discipliner. Og det er økonomisk set ikke afgørende, hvem der vælges som præsident på mandag. Historisk har amerikansk økonomi klaret sig godt, uanset om en republikaner eller demokrat er valgt som præsident. Det vil formentlig også gælde denne gang. Det amerikanske erhvervsliv er stærkere og vigtigere end den til enhver tid siddende præsident. Det eneste, som reelt kan påvirke global og amerikansk vækst, er de trusler om høje importtoldsatser, som Trump har fremsat. Bliver det en realitet, kan det koste et fald i global vækst på 0,5 procentpoint samt højere inflation og højere rente end ellers. 
 
Det er interessant, at den kinesiske økonomi, som for få år siden blev spået en gylden fremtid, ikke længere vurderes som særlig interessant. Væksten er faldet tilbage, aktiekurserne er i en faldende trend, og interessen blandt investorerne er aftagende. Kina er i realiteten ramt af en massiv ”snigende” finanskrise, som ikke giver et finansielt kollaps, men som bringer Kina tæt på den økonomiske stagnation, som Japan har befundet sig i siden 1990. Man har ganske enkelt overinvesteret massivt og gjort det indenfor områder, som ikke skaber vækst og afkast. Det giver en stor økonomisk regning, som nu skal betales. Og konsekvensen er den simple – lavere vækst, lavere aktiekurser og faldende boligpriser.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

Centralbanker køber guld, som derfor er steget 35 pct. i år  
Guld er igen en attraktiv aktivklasse – og den erkendelse er centralbanker over hele verden også nået frem til. Fra at udgøre næsten 40 pct. af centralbankernes reserver i 1970 faldt andelen støt til kun 6 pct. i 2008. Men geopolitiske spændinger over hele verden har ændret billedet, fordi guld skiller sig ud ved at være et fysisk aktiv. Netop fysiske aktiver er til stor gavn for lande, der vil gardere sig mod potentielle finansielle sanktioner som eksempelvis den indefrysning af aktiver, der ramte Rusland i forbindelse med invasionen af Ukraine. Alene centralbankerne i Kina og Indien har siden 2022 opkøbt henholdsvis 316 og 95 ton guld, og det har været med til at skubbe prisen på råvaren i vejret. Guld udgør nu 11 pct. af verdens centralbankreserver, og der er intet, der tyder på, at efterspørgslen på guld – og dermed prisudviklingen – vil vende lige foreløbig. 
Kilde: The Economist.
 
Konsekvens for investorer
  • Guld er velegnet til at diversificere en portefølje.
  • Råvareinvesteringer sker bedst via en investeringsforening.
Markant ny børsnotering i Japan
Det var den største IPO på det japanske aktiemarked siden 2018, da Tokyo Metro i sidste uge blev børsnoteret. Selskabet, der står for metrodriften i den japanske hovedstad, rejste 2,3 milliarder dollar, og i løbet af den første handelsdag steg aktiekursen med 45 pct. Det er endnu et tegn på, at det japanske aktiemarked er på vej tilbage. De japanske virksomheder har gradvist forbedret deres indtjeningsevne, og ved regnskabsaflæggelsen for andet kvartal 2024 kunne de 500 største børsnoterede virksomheder i Japan rapportere højere nettoprofitter end nogensinde før. 
Kilde: Bloomberg.
 
Konsekvens for investorer
  • Japanske investeringer er igen relevante i en global portefølje.
Amerikanske virksomheder har fordoblet overskudsandel af BNP
I årene mellem 1960 og 2000 udgjorde de amerikanske virksomheders indtjening omkring 6 pct. af BNP. I dag er tallet steget til omkring 12 pct. Udviklingen er et udtryk for, at de amerikanske virksomheder er ekstremt dygtige til at tjene penge. I modsætning til eksempelvis Europa har de amerikanske virksomheder investeret og innoveret i en grad, der indenfor en række områder har bragt dem langt foran resten af verdens virksomheder. Udviklingen ser ud til at fortsætte, når man ser på de amerikanske virksomheders investeringer i AI, selvom tempoet måske vil aftage lidt. 
Kilde: The Economist.
 
Konsekvens for investorer
  • Amerikanske aktier bør være en stor del af en aktieportefølje. 
Valgresultat bliver afgørende for amerikansk statsgæld 
Den amerikanske statsgæld er vokset markant de seneste år og udgør i dag 35.000 milliarder dollar. Udviklingen ser ud til at fortsætte, uanset hvem der vinder præsidentvalget, men Kamala Harris’ finanspolitik er en del mere afdæmpet end Donald Trumps. Den uafhængige organisation Committee for a Responsible Federal Budget vurderer, at den amerikanske gæld vil vokse med næsten 8.000 milliarder dollar frem mod 2035, hvis Trump vinder. Indtil videre har den store gæld ikke fået alvorlige konsekvenser for hverken obligationsrenter eller økonomi, men hvis udviklingen fortsætter i Trumps tempo, kan det få alvorlige konsekvenser. 
Kilde: TS Lombard.
 
Konsekvens for investorer
  • Øget amerikansk gæld kan betyde højere renter og lavere vækst.
 
Kinas grønne industri vil diktere kobberprisen

Kinas grønne industri vil diktere kobberprisen

Covid-19, inflation, krig i Ukraine og spændinger i Mellemøsten. Der er mange årsager til, at den grønne omstilling er skubbet i baggrunden fra politisk hold i USA og Europa. Et sted står den dog på ingen måde stille: Kina investerer massivt i grøn teknologi, og det kan på den lange bane betyde stigninger i for eksempel prisen på kobber.
  • Kina investerer tæt på 700 milliarder dollar årligt i grøn energi. 
  • USA og EU investerer tilsammen 710 milliarder dollar årligt i grøn energi. 
  • Grønne investeringer står for 34 pct. af Kinas samlede forbrug af kobber. 
Kobberprisen har af mange længe været udråbt som en af de store vindere som følge af den grønne omstilling. Metallet skal bruges i elbiler, grønne energikilder og en større elektrisk infrastruktur. Indtil nu er en eksplosion i kobberprisen dog udeblevet.
 
Forklaringen skal findes i Kina, som i årevis har været afgørende for kobberprisens udvikling. Landets omfattende infrastrukturprojekter og fokus på ejendomsudvikling har krævet store mængder kobber. Derfor står Kina i dag for omkring 50 pct. af den globale kobberefterspørgsel. Udviklingen i kobberprisen har derfor også været præget af den økonomiske afmatning, som Kina har oplevet på grund af den store krise i ejendomssektoren.
 
Selvom den kinesiske krise ikke er overstået, kan den negative effekt på kobberefterspørgslen være aftaget. Senest har den kinesiske stat lanceret en ny økonomisk pakke, der om ikke andet kan lappe huller i den kinesiske økonomi. Selvom det ikke vil skabe et boom, vil det mindske den økonomiske nedtur i Kina og dermed efterspørgslen på kobber.
 
Kinas efterspørgsel på kobber kommer fremover fra grønne investeringer 
Note: Andelen er baseret på det nuværende årlige forbrug på 16,9 mio. tons. 
Kilde: AlpineMacro. 
 
Den grønne omstilling står derfor nu for alvor til at blive den nye positive driver for kobberprisen, og også her spiller Kina den toneangivende rolle. Særligt tre områder driver efterspørgslen på kobber: Elektriske biler, grønne energikilder og den elektriske energiinfrastruktur, der er nødvendig for at elektrificere den globale økonomi. Kina er lynhurtigt blevet førende indenfor produktion af elbiler. I dag producerer landet mere end 10 mio. elbiler årligt, og det tal vil stige til 20 millioner i 2026. Den samlede elbilproduktion i hele verden vil i 2024 nå 17 mio. ifølge IEA. Samtidig øger Kina kapaciteten indenfor vind og sol langt hurtigere end alle andre. Sidste år opsatte Kina således lige så meget sol og vind som resten af verden tilsammen. Det helt afgørende for kobberprisen er dog, at Kina er tvunget til at fokusere kraftigt på energiinfrastruktur de kommende år. Al den grønne elektricitet, der produceres, kræver store investeringer i elnettet. Efterspørgslen på kobber vil derfor vokse massivt.
 
Konsekvens for investorer
  • Kobberprisen vil styrkes af stigende efterspørgsel.
  • Kobberprisen svinger meget.
  • Man kan med fordel investere bredt i hele den grønne værdikæde.
Indiske aktier er interessante

Indiske aktier er interessante

Det indiske aktiemarked (NIFTY 50) har siden bunden under covid-19 oplevet en markant kursvækst. Stigningen på hele 26 pct. årligt målt i dollar har tiltrukket investorer.
  • Stærk positiv kursudvikling på det indiske aktiemarked, men senest kursfald på 10 pct.
  • Indiens banksektor er robust og velkapitaliseret.
  • Den indiske økonomi er en bundsolid vækstmaskine.
Det er som følge af de store kursstigninger naturligt, at nogle investorer vælger at tage en del af deres fortjeneste på det indiske marked ved at sælge deres aktier. Derfor har vi i oktober set kursfald på næsten 10 pct. og et væsentligt outflow på det indiske marked i forhold til bevægelserne på de øvrige asiatiske aktiemarkeder. Nogle af pengene kan være havnet i Japan, hvor aktiemarkedet omvendt har oplevet positive kapitalstrømme i samme periode. Der er dog ingen grund til at blive nervøs over den seneste måneds kursnedgang på det indiske marked.
 
Profittagning på det indiske aktiemarked
Note: Inflow (positive værdier) og outflow (negative værdier) er opgjort for perioden 1.10.2024 til 28.10.2024. Data for Kina er ikke tilgængeligt.
Kilde: Bloomberg.
 
Indien er verdens femtestørste økonomi, og med en forventet vækstrate på 6-8 pct. om året i de næste fem år er der udsigt til, at Indien vil overhale Japan og indtage pladsen som verdens tredjestørste økonomi.
 
Denne vækstforventning har rod i flere dele af indisk økonomi. Med en aftagende inflation, der nu er omkring 4 pct., er forbrugertilliden i Indien høj. Det afspejles i et stærkt privatforbrug og i virksomhedernes profitter, der er steget, i takt med at obligationsrenterne er faldet. Samtidig er de offentlige finanser forbedret, så Indiens økonomi er mere stabil end nogensinde. Det er alt sammen positivt for den finansielle sektor, hvor både aktiemarkedet og obligationsmarkedet fortsat vokser.
 
Med andre ord: Den indiske økonomi er bundsolid.
 
Konsekvens for investorer
  • Kursfald i Indien skyldes kortsigtet profittagning.
  • Aktier i emerging markets er en vigtig komponent i en global aktieportefølje. 
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 30-10-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.