Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
7. november 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

USA og Trump – et eksperiment er skudt i gang   
Amerikanerne er utilfredse med den politik, der har været ført de sidste mange år. De har valgt en præsident, som vil skabe et nyt og stærkere USA. Midlerne hertil er toldsatser, skattelettelser, stop for indvandring og mindre regulering. Og hvis centralbanken ikke kan finde ud af at hjælpe Trump med dette, vil han indsætte egne folk i centralbankens ledelse. Finansmarkederne har reageret positivt på Trump-sejren, men det er nok kun første kapitel i en længere føljeton med høj søgang. I første omgang har de lovede skattelettelser og den mere ekspansive politik givet en dollarstigning på næsten 1,4 pct. og aktiekursstigninger i USA på 4,5 pct. Man må have respekt for amerikanernes valg. Og man må nødvendigvis også tænke over, hvad det er, som befolkningen og finansmarkederne fortæller os. Den meget korte udgave er, at de fleste rent faktisk tror på Trump. Vi vil i de kommende uger i dette ugeskrift analysere udsigterne for USA under Trump, vurdere, hvad det betyder for resten af global økonomi, og oversætte det til brugbare investeringsstrategier. Vi er på vej ind i et nyt finansielt regime i de kommende år. Jeg vil kalde det et eksperiment.
 
Wake-up call til Europa – vi skal i tænkeboks 
I Europa er vi sendt til tælling. Vi er bagud på stort set alle de vigtige økonomiske målepunkter. I tilfældig rækkefølge kan nævnes: Økonomisk vækst, forskning og udvikling, teknologi, finansiel innovation, iværksætteri, investering, AI, rumfart og stort set alt, hvad der økonomisk set har betydning. Vi er foran på sundhed, sammenhængskraft, kultur og velfærdssystemer. Vores problem er, at vi kun kan få råd til dette, hvis vi har et erhvervsliv, der kan klare sig i international konkurrence. Europa får snart brug for en alvorlig hestekur. Vi skal nytænke, og det nytter ikke længere at betragte amerikanerne og Trump som et problem. De har faktisk fat i den lange ende, når det gælder økonomien. Vi har for meget regulering, vi har for få investeringer, og vi har for lidt og for dyr energi. Heldigvis er vi i Danmark langt bedre stillet end det meste af EU. Vi har nemlig et solidt erhvervsliv, der sagtens kan klare sig i konkurrencen de næste mange år.
 
I denne udgave af Ugeskrift for investorer har vi valgt at fremhæve finansmarkedernes reaktion på valget af Trump som det første.
 
Finansmarkedernes reaktion på det amerikanske valg

Finansmarkedernes reaktion på det amerikanske valg

I tirsdags gik amerikanerne til valg og gjorde endnu en gang Donald Trump til verdens mest magtfulde mand. Trumps politik vil have forskelligartet effekt på økonomien både på kort og lang sigt og fra region til region. Derfor peger reaktionen på finansmarkederne også i hver sin retning - her målt i danske kroner ved markedsluk onsdag: 
  • Det amerikanske S&P 500 steg 4,5 pct.
  • Det tyske DAX-indeks faldt 1,2 pct. 
  • Kinesiske aktier målt ved Hongkong-indekset HSCEI faldt 0,8 pct.
  • Grønne aktier målt ved S&P Global Clean Energy-indekset faldt 4,3 pct.
  • Den 10-årige statsrente i USA steg til 4,4 pct - op fra 4,3 pct. før valgdagen.
  • Dollaren blev styrket med 1,4 pct. over for euroen.
Markedsreaktionen er overordnet i tråd med vores syn på Trumps effekt på økonomien. Den økonomiske vækst i USA vil i første omgang få et ekstra rygstød af Trumps skattelettelser, og det er godt nyt for virksomhedernes indtjening og dermed aktiemarkedet - særligt i USA. Den negative effekt af langt højere toldsatser kommer først senere og er i første omgang mindre end den positive effekt fra skattelettelserne. På længere sigt er der dog en overhængende fare for, at de højere toldsatser samt stigningen i statsgælden og rentebyrden vil tynge økonomien.
 
Trumps politik vil ligeledes igen puste til inflationen og øge usikkerheden om den amerikanske gæld. Derfor er der basis for højere renter i USA, hvilket man også kunne se på markedets reaktion. Samtidig står både den europæiske og kinesiske økonomi til at blive ramt hårdt af de højere toldsatser, og vedvarende energi i USA vil heller ikke få medvind under Trump. Det er dog ikke ensbetydende med, at den globale grønne omstilling går i stå.  
 
USA's største udfordring er den hurtigt voksende statsgæld, og Trump står til at accelerere udviklingen. I dag udgør statsgælden 99 pct. af BNP, og allerede i 2025 forventes det, at renteudgifterne til gælden vil udgøre 4,6 pct. af BNP. Selvom Republikanerne traditionelt er fortalere for en mindre ekspansiv finanspolitik, vil Trumps foreslåede økonomiske politik øge gælden markant. Komitéen for et ansvarligt offentligt budget i USA estimerer i sin seneste analyse fra oktober, at gælden vil stige til mellem 129 pct. og 161 pct. af BNP i 2035, såfremt Trump gennemfører sin annoncerede politik. Det vil øge renteudgiften for den amerikanske stat med mere end 1.000 mia. dollar ved det nuværende renteniveau. 
 
Renteudgiften udgør en stigende andel af amerikansk BNP
Note: Forventede nettorenteudgifter er opgjort for landenes statsgæld for 2025.
Kilder: Bloomberg og OECD.
 
Det er ikke blot Trumps nye initiativer, der vil øge regningen for den amerikanske stat. En stor del af gælden står over for at skulle refinansieres inden for de kommende år. Udviklingen på obligationsmarkederne vil derfor – også alene i forhold til det nuværende niveau – få stor indflydelse på regningen for statsgælden. 
 
Reelt er der dog ingen, der ved, præcis på hvilket niveau statsgælden vil blive et problem, der går ud over afkastet på aktiemarkedet og giver markant højere renter. Man kan nok forvente, at problemet kan udskydes i flere år ved hjælp af en generelt lempelig pengepolitik, herunder også QE (centralbanksopkøb af obligationer). Det er dog langt fra en holdbar løsning på problemet. 
 
Konsekvens for investorer
  • Trumps skattelettelser vil øge væksten i USA. 
  • På længere sigt vil toldsatser og stor statsgæld påvirke væksten negativt.  
  • Den forventede gældsudvikling kan få de lange renter i USA til at stige.
  • Aktiemarkederne stiger som regel uafhængigt af, hvem der har magten i USA.
  • Som altid er det vigtigt at tænke langsigtet som aktieinvestor.   
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

Væksten i eurozonen overrasker positivt
Eurozonen bød på en annualiseret vækst på 1,5 pct. i tredje kvartal 2024, hvor væksten i både Frankrig, Tyskland og Spanien overraskede positivt. Det betyder dog ikke, at udfordringerne i euroområdet er løst, og Tyskland fik ved samme lejlighed nedjusteret væksten for andet kvartal 2024 med 0,2 procentpoint. Den tyske handels- og industriorganisation, DIHK, forventer, at 2025 bliver endnu et år med nulvækst i Tyskland, der er stærkt påvirket af en strukturel krise særligt inden for energiområdet. Til sammenligning var den amerikanske vækst i tredje kvartal på 2,8 pct. på årsbasis.
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Mange europæiske virksomheder er fortsat påvirket af højere energipriser.
  • Aktieinvestorer bør tænke ud over Europa, når de sammensætter deres portefølje. 
Kapitalen flygter ud af Kina
Velhavende kinesere sender i stort omfang kapital ud af landet. Mere end 4.000 milliarder dollar har forladt Kina siden 2020, og tendensen ser ud til at fortsætte. Det er økonomisk usikkerhed og den stærke statslige styring, der er hovedårsag til, at kineserne sender penge ud af landet. Pengene flyder til andre asiatiske lande som Indonesien, Singapore og Malaysia. Tendensen er et klart udtryk for, at markedet og kineserne selv ikke tror på Kina. Væksten, som for få år siden lå på 7 pct., er faldet til omkring 5 pct., og IMF vurderer, at den vil falde yderligere til 3 pct. inden årtiets udgang.
Kilde: Wall Street Journal.
 
Konsekvens for investorer
  • Der er stor usikkerhed forbundet med væksten i kinesiske selskaber.
  • Aktierne er dog så billige, at man bør have en mindre andel af porteføljen i Kina.
Europæisk vækst upåvirket af britisk finanspakke
Den britiske finansminister fremlagde i sidste uge en ekspansiv finanspolitisk pakke af historiske dimensioner. Den annoncerede stimulus svarer til knap 1 pct. af Storbritanniens BNP – en størrelsesorden, der hidtil kun er set under recession eller krig. Finansieringen vil komme fra en øget beskatning på 40 milliarder pund, der særligt rammer større virksomheder, samt et øget offentligt gældsoptag på 30 milliarder pund. Det skal blandt andet finansiere en udvidelse af sundhedsvæsenets budget på 3,4 pct. Det er imidlertid dyrt at finansiere øgede offentlige udgifter med gæld, og allerede i 2023 udgjorde rentebetalinger til Storbritanniens statsgæld 4,5 pct. af BNP. Den finansielle kontrolinstitution, Office for Budget Responsibility, forventer, at pakken først får nævneværdig effekt på den britiske vækst efter et årti, og samtidig estimeres det, at pakken vil øge inflationen med op til 0,4 procentpoint.
Kilde: The Economist.
 
Konsekvens for investorer
  • Begrænset effekt på vækstudsigterne i UK betyder, at der næppe kommer en positiv vækstafsmitning på den europæiske økonomi.
Tech-aktier har stort set presset energi ud af det amerikanske marked
Der er opstået en historisk forskel i aktiemarkedets vægte. I 2008 fyldte energisektoren og teknologisektoren lige meget på det amerikanske aktiemarked, nemlig 15 pct. I dag fylder teknologi 32 pct., mens energi fylder 3 pct. Udviklingen dækker dels over, at teknologiselskaberne har øget deres indtjening enormt, og at selskaberne derfor er vokset tilsvarende, og dels over, at mange har afskrevet fossil energi. Faktisk har energiaktierne stort set ikke givet afkast i perioden fra 2008 og frem til i dag. Fossil energi skal dog bruges de næste mange år, mens omstillingen mod grøn energi tager fart. Derfor virker vægtningen i øjeblikket skæv.
Kilde: Bloomberg.
 
Konsekvens for investorer
  • Husk, at indeksinvestering til tider giver store eksponeringer i enkelte områder.
  • Fossil energi vil blive efterspurgt de næste mange år.  
BYD overhaler Tesla indenom

BYD overhaler Tesla indenom

Elbilmarkedet vokser, og flere producenter melder sig i kapløbet om at forme fremtiden. Tesla har i flere år domineret markedet, men er nu blevet overhalet af kinesiske BYD. Interessant er det også, at en gammel bilproducent som General Motors, GM, fortsat tjener lige så mange penge som Tesla.
  • BYD producerede 1 mio. biler i seneste kvartal - dobbelt så mange som Tesla.
  • BYD’s omsætning var i seneste kvartal 28 mia. dollar mod Teslas 25 mia. dollar.
  • I 2023 tjente GM det samme som Tesla før skat og dobbelt så meget som BYD.
  • Tesla er 15 gange mere værd end GM og otte gange mere værd end BYD. 
Tesla er overhalet på produktion og omsætning, men er alligevel væsentlig mere værdifuldt end BYD og GM. Senest er aktiekursen steget kraftigt efter valget af Trump, som Elon Musk har støttet massivt. Teslas langt større markedsværdi skyldes, at Tesla betragtes som en teknologipioner inden for elbiler, batterilagring og selvkørende teknologi. Denne teknologiske fordel giver Tesla en højere værdiansættelse, fordi markedet forventer, at selskabet vil dominere fremtidens teknologidrevne transportmarked. Spørgsmålet er, om det lykkes.
 
Udvalgte nøgletal for bilproducenter
Note: Tabellen angiver tal for regnskabsåret 2023. 
Kilde: Bloomberg.  
 
BYD og GM har andre styrker. BYD, som modtager betydelig støtte fra den kinesiske regering, har ikke kun succes på hjemmemarkedet, men har også planer om ekspansion i Europa og Nordamerika. Deres produktionsomkostninger er lavere end Teslas, og virksomheden tilbyder et bredere udvalg af modeller, herunder både lavpris- og premium-elbiler.
 
GM er bagud, når det kommer til elbiler, men har en stærk position i USA. GM har desuden planer om at investere 35 milliarder dollar i elbiler og autonom kørsel frem mod 2025. Om det er for sent at omstille sig, vil tiden vise.
 
Som investor er det vigtigt at vurdere risici og muligheder. Teslas høje markedsværdi betyder, at enhver negativ udvikling hurtigt kan påvirke aktiekursen. Den rigtige tilgang vil være at sprede sin risiko. Ikke blot blandt forskellige elbilproducenter, men over hele den grønne omstilling.
 
Konsekvens for investorer
  • Det er svært at forudsige, hvem der vinder kapløbet om elbiler.
  • Spred dine investeringer over hele den grønne værdikæde.
  • Husk også global risikospredning og flere sektorer.  
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 06-11-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.