Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
14. november 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

I Maj Invest ser vi moderat optimistisk på global økonomi de næste par år. Vi har fokus på langsigtede investeringer, og derfor udgør data, analyser og erfaringer fra succesfulde erhvervsledere grundlaget for vores arbejde. USA har valgt Donald Trump som præsident – det er et signal til Europa og til resten af verden, som man skal tage alvorligt. Det skyldes ikke Trumps succes i erhvervslivet, men skal nok forklares af hans indiskutable evner til altid at være midtpunkt og sætte fingeren på afgørende svage punkter, som mange ønsker, at der bliver gjort noget ved. Den politiske elite i USA har fejlet. Trump satte fingeren på de stigende energipriser, den høje inflation, Europas svage NATO-medlemskab, den alt for store indvandring, den unfair konkurrence fra Kina, den lange afstand til Washington, det tunge bureaukrati og den stigende ulighed. Men det er paradoksalt, at Trump kan vinde på netop denne agenda, som burde være demokraternes. Men det er ikke kun Trump, men hovedparten af den amerikanske befolkning, der har denne holdning. Trump fik nemlig 3,2 mio. stemmer flere end Kamala Harris. Derfor skal det tages meget alvorligt. USA er i dag et nyt sted.
 
De gode nyheder
Trump ønsker, at USA i mindre grad involveres i krige i udlandet. Han vil i langt højere grad end tidligere præsidenter holde USA ude af konflikter uden for landets grænser, og når det er uundgåeligt, vil han primært forsøge at diktere fredsaftaler med de involverede parter snarere end at indsætte det amerikanske militær. Trump vil formentlig gøre alt for at sikre et positivt aktiemarked og relativt lave renter. Mere effektivitet og mindre bureaukrati i den offentlige sektor er bestemt også en god ting – om Elon Musk er den rette til at sikre dette, vil jeg tillade mig at tvivle meget på. Det minder mig om dengang, Lars Kolind gik ind i politik og ville indføre lave skatter på Fyn.
 
De mindre gode nyheder
Importtold på 60 pct. over for Kina kombineret med lukkede grænser vil give lønpres og inflation. Det vil skabe pres på offentlig gæld og renter. Fed kommer i orkanens øje, og Trump vil nok aktivt blande sig i rentepolitikken. I denne sammenhæng er overdreven deregulering af finanssektoren og ønsket om brug af krypto også negativt. Den finansielle risiko vil stige. Den grønne energiomstilling – både i USA og resten af verden – vil markant miste tempo. De rentable dele af den grønne energisektor – og de findes - vil fortsætte, men alt det, som kræver statsstøtte og langsigtet risikovillig kapital, vil få svære tider. De investeringstunge og teknisk risikable grønne energiprojekter vil blive ramt af markante forsinkelser og nedlukninger. Energiøer hører til i denne kategori. Sol, batterier, elbiler, landvind og atomkraft vil derimod kunne fortsætte vækstrejsen.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

USA er nu verdens største og vigtigste olieproducent
Sammenslutningen af olieproducerende lande, OPEC+, forsøgte i sidste uge at hæve olieprisen ved at udskyde en planlagt kapacitetsudvidelse. Men olieprisen har vist sig mere stabil end ventet. Trods en umiddelbar stigning efter udmeldingen fra OPEC+ faldt olieprisen igen tilbage. Det skyldes både en lavere global efterspørgsel, særligt fra Kina, men også den massive amerikanske olieproduktion, der dominerer det globale olieudbud. Med Trump ved roret i USA er der udsigt til en fortsættelse af den massive olieudvinding i USA. Derfor har OPEC+ meget mindre indflydelse på olieprisen nu end under oliekriserne i 1970’erne. 
Kilde: The Economist.
 
Konsekvens for investorer
  • Olieprisen er nu mere stabil end under oliekriserne.
  • Det kan betyde mere stabile omkostninger for bl.a. fragtvirksomheder.
Aktiemarkedet lader sig ikke diktere af geopolitik
Det amerikanske aktieindeks for de 500 største virksomheder, S&P 500, har i løbet af 2024 ramt en ”all-time high” børskurs i alt 45 gange. Det er bemærkelsesværdigt i et år, der har været præget af både internationale konflikter og markant valgusikkerhed – særligt i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg. I gennemsnit oplever S&P 500 ”all-time high” cirka 18 dage på et år. Det er især Nvidias kraftigt stigende kurs, der har været med til at trække det samlede aktiemarked op. Udviklingen har været så markant, at Nvidia har overtaget Intels plads i Dow Jones-indekset over de 30 største og mest betydningsfulde virksomheder i USA på tværs af sektorer. 
Kilder: Apollo og The Economist.
 
Konsekvens for investorer
  • Langsigtede aktieinvestorer behøver ikke at frygte geopolitiske konflikter.
Klimatopmødet COP29 ramt af mange alvorlige afbud
Det globale klimatopmøde COP29, der begyndte mandag i Aserbajdsjan, er ramt af afbud fra lederne af flere af verdens mest kulstofudledende lande. Det vidner om en svækket opbakning til at finde løsninger på den globale klimakrise. Valget af Trump indikerer også, at klimakampen ikke har fyldt mest hos de amerikanske vælgere. Men på trods af dette er der en god nyhed. Forhandlingerne op til COP 29 har sikret, at man kunne offentliggøre en vigtig CO2-aftale på mødets førstedag. Man er blevet enige om et regelsæt for global handel med carbontilladelser, som nu er vedtaget. Når man lader ”markedet” betale for CO2-reduktioner, kan det nemlig betale sig at investere i CO2-reduktioner. Men det er negativt for klimaet, at Trump forventes at trække USA ud af Paris-aftalen. En global klimaaftale er en absolut nødvendighed, hvis man skal gøre sig håb om at erstatte fossil energi med grøn energi. Paris-aftalen blev vedtaget ved COP21-mødet i 2015. 
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Manglende opbakning til COP29 vil øge usikkerheden om grønne investeringer.
  • Men dette er allerede ”indpriset” i kurserne for de grønne aktier.
Pengene strømmer ind i aktiemarkedet via ETF’er
Kun ti måneder inde i 2024 ser vi historiens største årlige inflow i globale ETF’er. Det hidtil største inflow var i 2021 på 1,3 trillioner dollar, men det er nu overgået med 1,4 trillioner dollar i år indtil videre. Alene sidste onsdag flød 22 milliarder dollar ind i amerikanske ETF'er som reaktion på det amerikanske valg. Det svarer til, hvad der normalt flyder ind på en hel uge. Det store inflow kan også aflæses i kurserne, som generelt er steget markant i 2024 og særligt i dagene efter Trumps sejr.
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • Investorerne tror på fortsat gode aktieafkast.
 
Trumps told rammer ikke amerikansk vækst

Trumps told rammer ikke amerikansk vækst

Oven på sidste uges valg i USA står det klart, at Det Republikanske Parti både har sikret sig en ny præsidentperiode, et flertal i Senatet og i skrivende stund 218 ud af 435 pladser i Repræsentanternes Hus, hvilket også betyder flertal her. Det kommer alt i alt til at betyde en meget handlekraftig amerikansk regering.
  • Trump vil pålægge kinesiske varer en told på 60 pct.
  • Import fra andre lande pålægges formentlig en told på 10 pct.
  • Regningen for den nye told ender hos de amerikanske forbrugere.
Det er endnu ikke sikkert, hvordan toldsatserne kommer til at se ud, og vi erkender, at effekterne er komplekse og vil ramme økonomien igennem flere kanaler. Hvis toldsatserne sættes, som det er meldt ud i valgkampen, estimerer cheføkonom i Maj Invest Arvid Stentoft Jakobsen dog, at de to toldsatser tilsammen kan få en effekt på forbrugerpriserne i USA, der svarer til en inflationsstigning på helt op til 2,6 procentpoint ved fuldt gennemslag på priserne. Det vil dermed isoleret set ramme de amerikanske forbrugere hårdt. 
 
Den generelle told på 10 pct.
Virksomheder uden for USA, der bliver ramt af tolden, vil formentlig vælge at fastholde deres priser, mens prisen for de amerikanske forbrugere fremover vil inkludere en told, der kommer oven i den udenlandske pris. Da den amerikanske økonomi er tæt på fuld udnyttelse af al produktionskapacitet, vil de amerikanske virksomheder i vidt omfang kunne hæve deres priser (og dermed indtjening), så de svarer til pris+told for de udenlandsk producerede varer – til skade for de amerikanske forbrugere.
 
”De amerikanske forbrugere ender med ikke bare at betale hele toldprovenuet, men de vil derudover også komme til at betale for øgede marginer til de indenlandske producenter.”
- Cheføkonom Arvid Stentoft Jakobsen, Maj Invest
 
Den kinesiske særtold på 60 pct.
Den markant højere told på kinesiske varer bliver formentlig indført allerede tidligt i 2025. Den vil i nogen grad blive betalt af de kinesiske producenter, der må sætte en lavere pris. Ellers risikerer de at miste meget store markedsandele, da de er det eneste land, der pålægges en særtold. Kina vil derudover formentlig devaluere sin valuta, renminbi. Hvis det sker, vil de stå relativt stærkere end andre lande uden for USA. Da Kina har et stort behov for at eksportere af hensyn til landets økonomiske vækst, vil de formentlig forsøge at omdirigere noget eksport til Europa. Det kan tvinge Europa til at påføre en told på Kina, som Kina formentlig vil lave et gensvar på. Europa risikerer dermed at komme i klemme i magtkampen mellem USA og Kina. Det kan presse virksomheder i Europa med en stor eksponering til Kina. Hos Maj Invest forventer vi, at den større usikkerhed for europæiske virksomheder vil lede til et lavere investeringsniveau, som vil have en negativ vækstpåvirkning på Europa på 0,25 procentpoint.
 
I forhold til den amerikanske økonomi vurderer vi, at vækstbilledet er mere neutralt. Selvom højere toldsatser vil ramme forbrugerne, vil skattelettelser modsvare faldet i efterspørgslen. Vi forventer derfor samme BNP-vækst i USA som tidligere – omkring 2,3 pct.
 
Som figuren viser, vil Trumps toldsatser potentielt koste de amerikanske forbrugere markante prisstigninger på især biler, raffinering, tekstiler og elektriske maskiner.
 
Trumps toldsatser vil øge prisen på biler med op til 3,7 pct. i USA
Note: Angiver forventet prisstigning på udvalgte varegruppers producentpriser - de priser, som producenter tager for deres varer, når de sælger til forhandlere. 
Kilder: Financial Times
 
Med de relativt negative konsekvenser af den generelle told på 10 pct. er det nok mest sandsynligt, at Trump vil bruge udspillet som et forhandlingsoplæg. Den kinesiske straftold er derimod sværere at undgå. Ved udgangen af 2025 forventer vi, at inflationen i USA er 0,5 procentpoint højere ift. udgangen af 2024. Yderligere effekt på inflationen vil komme gradvist.
 
Flere mulige udfald
Ovenstående vurdering er Maj Invests syn på toldsatsernes effekt på den amerikanske økonomi, men det er klart, at der findes flere mulige udfald. Tænketanken Kraka har i samarbejde med Deloitte netop udgivet en ny rapport, der ligeledes vurderer toldsatsernes effekt på både amerikansk og global økonomi. Her viser resultaterne en større negativ effekt på særligt den amerikanske økonomi og kan ses som et billede på, hvor store konsekvenserne kan blive i et negativt scenarie. 
 
Konsekvens for investorer
  • Udfaldsrummet for Trumps politik er stort – bevar roen og de langsigtede investeringer.
  • Forbrugerne vil opleve højere priser – det kan presse den amerikanske rente op.  
  • Europæiske virksomheder med stor Kina-eksponering vil blive pressede.   
Klimainvesteringerne er ikke døde

Klimainvesteringerne er ikke døde

Aktier inden for den grønne omstilling har haft det svært siden begyndelsen af 2021. Forud for dette løb stigningen i de grønne aktiekurser fra den fundamentale udvikling, og de grønne aktier endte i en boble. Klimaaktieboblen brast, da renterne steg markant og fik investorerne tilbage til virkeligheden. Efter valget af Trump er udviklingen forstærket. Spørgsmålet er nu, om investorerne er blevet for pessimistiske?
  • Solaktier er faldet 65 pct. siden toppen i 2021.
  • Vindaktier er faldet 30 pct. siden toppen i 2021.
  • Investeringerne i den grønne omstilling forventes fordoblet inden 2030 (IEA).
  • Grønne aktiers P/E-niveau er faldet fra 45 til 15. De er billige.
Behovet for grønne energiløsninger er nemlig fortsat stort – også selvom renterne er steget, og Trump er kommet til magten. Det internationale energiagentur, IEA, vurderer fortsat, at der er behov for 2,7 gange mere vindenergi, 3,1 gange mere solenergi og 2,5 gange mere a-kraft inden 2030.
 
Afkastet på sol og vind er langt efter verdensindekset
Note: Sol- og vindenergi viser udviklingen i hhv. FAN US Equity og TAN US Equity. Udviklingen er inklusive nettoudbytter.
Kilde: Bloomberg.  
 
Samtidig er det en central pointe, at verdens energibehov i disse år fortsætter med at vokse med omkring 2-3 pct. om året ifølge IEA. Verden bliver mere og mere udviklet, og den globale middelklasse vokser. Det betyder større behov for energi. Fossile kilder vil bidrage til at møde efterspørgslen, men det vil de grønne energikilder i høj grad også. Det er derfor ikke altid enten eller.
 
Og det samme gælder, når man skal forholde sig til effekten af Trumps tilgang til den grønne omstilling. Trump er på ingen måder fortaler for grøn energi, og med sit slogan ”Drill, baby, drill” er han klart pro den fossile sektor. Virkeligheden er dog ikke så sort og hvid. Selvom Trump har udtalt sig kritisk om præsident Bidens Inflation Reduction Act (IRA), som giver tilskud til grønne investeringer, er det langt fra sikkert, at han vil forsøge at stoppe den fuldstændig. Hovedparten af de investeringer, der støttes af IRA, foretages nemlig i republikanske stater, og tiltagene sørger for øget økonomisk aktivitet og energiuafhængighed. Det er blandt Trumps kernesynspunkter. Det er svært at argumentere for, at Trump vil give den grønne omstilling medvind, men han vil næppe heller slå den helt ned. Under Trumps seneste præsidentperiode blev der for eksempel opsat næsten 100 Gwh vedvarende energi – en stigning på ca. 65 pct. sammenlignet med perioden før, hvor Obama var præsident.
 
Desuden er aktier inden for den grønne omstilling nu prissat helt anderledes end tidligere. Selskaberne handlede på toppen i 2021 til en værdisætning på 45 gange indtjeningen. Nu er tallet 15. Det er en rabat på 25 pct. sammenlignet med verdensindekset MSCI World. Risikoen for yderligere fald er derfor begrænset, selvom man selvfølgelig ikke kan vide sig sikker.
 
Når man ser på kursudviklingen og følger med i dækningen, kan det næsten se ud som om, at selv den største optimist har mistet håbet for investeringer i den grønne omstilling. Derfor kan det vise sig at være et fornuftigt tidspunkt at købe på, også selvom fremtiden er usikker. Det er fremtiden jo altid.
 
Konsekvens for investorer
  • Trump er modstander af subsidier til grøn energi. Energiomstillingen vil miste tempo.
  • Grønne aktier er blevet markant billigere i forhold til deres indtjening.
  • Husk at sprede investeringer i grøn energi og flere led af værdikæden.
  • Grønne aktier svinger meget i kurs og bør kun udgøre en mindre del af en portefølje.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 13-11-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.