Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
21. november 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Et wake-up call til EU, der kan høres
Det amerikanske præsidentvalg fungerer som retningspil for, hvad verden kan forvente i de kommende år. Mere fokus på folks daglige økonomi, på nationale interesser og ikke mindst indvandring. Trump vil sammen med Kongressen kunne træffe de beslutninger, som man finder nødvendige for at leve op til valgløfterne. Trump kan – med valgsejren i bagagen - bruge de økonomiske midler, det kræver. Det amerikanske føderale budget udgør mere end 20 pct. af amerikansk BNP svarende til 6.700 mia. dollar. USA har en ufattelig økonomisk styrke, og Trump sidder nu for bordenden. Over for dette står et næsten lammet EU. Sidst vi traf store beslutninger i EU var, da vi blev enige om oprettelsen af ”det indre marked”. Inden EU overhovedet kom i gang med det indre marked, havde Amazon allerede taget markedet. EU er for langsomme og for regelfokuserede. Nu ved vi - med Mario Draghi-rapporten i hånden - at det vil kræve årlige investeringer på mindst 5 pct. af BNP at skabe en konkurrencekraft, der blot nogenlunde kan matche USA og Kina. Og problemet er det simple: EU-systemet disponerer kun over 1,3 pct. af EU-landenes BNP svarende til 248 mia. euro. Det er med andre ord helt urealistisk at tro, der vil ske noget. Konklusion: De enkelte EU-lande skal selv tage affære, når det gælder erhvervspolitik. Og reglen om forbud mod statsstøtte bør justeres, således at de enkelte lande – herunder Danmark – kan støtte deres erhvervsliv.
 
Trump og Fed på vej i bokseringen
De første tiltag fra USA’s nye regering vil være at indføre importtold og begrænse indvandring. Begge dele vil føre til inflation. Vi har i Maj Invest estimeret, at de foreslåede toldsatser isoleret set vil kunne øge inflationen med op til 2,6 procentpoint, hvis de indfases i deres fulde omfang. Knaphed på arbejdskraft vil give lønpres og forstærke dette. Mere inflation vil bekymre enhver professionel centralbank – og i særlig grad den amerikanske. Powell har allerede tydeligt tilkendegivet, at han ikke nødvendigvis vil sænke renten ret meget herfra, og samtidig har han sagt, at Trump ikke kan afskedige ham. Fed vil holde fast i sin politik og sin uafhængighed. Man skal være naiv eller langt væk fra politik, hvis man tror, at Trump vil acceptere dette. Trump har jo selv sagt, at hans mavefornemmelse for renten er langt bedre end centralbankens politiske styring. Dette bliver næste års store amerikanske tema.
Nyheder med perspektiv

Nyheder med perspektiv

Indien satser stort på AI
Indien har med The IndiaAI-Mission lanceret et offentligt-privat partnerskab, der skal opbygge en stærk AI-infrastruktur og skabe innovation. Landet forventes at tiltrække AI-investeringer på op til 4 mia. dollar og skabe 1,35 mio. job inden 2027. Hvis Indien skal indhente USA og Kina, der dominerer på området, kræver det investeringer i digital infrastruktur samt uddannelse og politikker, der fremmer AI-udvikling. Ligesom i USA er det store teknologikonglomerater som Tata og Infosys, der spiller en central rolle i at drive denne udvikling.
Kilde: S&P Global.
 
Konsekvens for investorer
  • Teknologivirksomheder med AI-fokus vil dominere. 
  • Man bør sørge for en bred sektorspredning i sin portefølje.
Efterspørgslen efter AI-chips fortsætter
Verdens mest værdifulde selskab, Nvidia, har endnu en gang aflagt et stærkt regnskab. Omsætningen er på kun et år næsten fordoblet og lød i seneste kvartal på 35,1 mia. dollar. Samtidig forventer selskabet, at efterspørgslen vil fortsætte med at være høj. CEO Jensen Huang lagde særligt vægt på, at selskabets nye chip, Blackwell, sælges i større stil end tidligere ventet. Udviklingen viser, at AI-boomet er intakt, og det er også nødvendigt, da selskaber inden for området er prissat til den høje side.  
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • AI-boomet er intakt, og væksten forventes at fortsætte. 
  • Spred dine investeringer på flere spillere inden for AI.
  • Der vil opstå udsving undervejs, så husk at være langsigtet.
ECB råber vagt i gevær over høje statsunderskud
Eurokrisen ligger bag os, men nu råber Den Europæiske Centralbank, ECB, alligevel vagt i gevær over store statsunderskud og voksende statsgæld i flere lande. Det gør ECB i sin rapport over finansiel stabilitet, der fremhæver risikoen for vækstudsigterne i de eurolande, der er udfordret af en svag produktivitet, og hvor gældsniveauerne samtidig er forhøjede. I en tid med højere renteniveau bliver eksisterende gæld gradvist dyrere, når den rulles videre. Tilsvarende optages ny gæld til en højere omkostning i form af renten. Det er især lande som Frankrig og Italien, der er udfordret af deres statsfinanser. Her ventes renteudgiften at udgøre hhv. 4 og 6 pct. af BNP i 2034.
Kilde: Financial Times.
 
Konsekvens for investorer
  • I Frankrig er det 10-årige rentespænd til Tyskland tæt på et 12-årigt højdepunkt.
  • Det vidner om en særlig investorusikkerhed for fransk gæld.
 
EU’s budget er alt for lille til at gøre en forskel

EU’s budget er alt for lille til at gøre en forskel

EU’s råderum og økonomiske muskler er langt mindre end i USA. Der er derfor lange udsigter til, at EU går forrest og investerer de nødvendige midler for at øge konkurrenceevnen, der i flere år er blevet forringet i forhold til USA og Kina.
  • EU’s budget svarer til kun 1,3 pct. af BNP. 
  • Det amerikanske budget er mere end 25 gange større end EU’s.
Det lave budget er en af forklaringerne på, hvorfor USA nu er længder foran EU på en række punkter. Det samlede BNP i EU-landene var på 18.349 mia. dollar i 2023 og udgjorde dermed 17 pct. af det globale BNP. I USA udgjorde BNP med 27.361 mia. dollar i 2023 hele 26 pct. af det globale BNP. Dermed har USA trukket betydeligt fra EU siden midten af 1990’erne, hvor de to økonomier lå tættere på hinanden i størrelse.
 
I USA har den føderale regering en central rolle og råder over et samlet budget, der giver mulighed for omfattende finanspolitiske initiativer som de store stimuluspakker, der blev iværksat under covid-19-pandemien.
 
EU er derimod en union af selvstændige medlemslande, hvor finanspolitikken i høj grad føres på nationalt niveau. Selvom EU har forsøgt at samle ressourcer gennem fælles initiativer som Next Generation EU (NGEU), er de midler, der allokeres til fælles formål, relativt beskedne i forhold til unionens samlede økonomi. Det betyder, at EU mangler de nødvendige budgetmæssige muskler til at gennemføre vækstinitiativer på niveau med USA.
 
EU er økonomisk handlingslammet ift. USA
Kilder: IMF WEO oktober 2024, Bloomberg, US Treasury, EU og egne beregninger.
 
Denne økonomiske handlingslammelse kan få betydelige konsekvenser for EU’s position i verdensøkonomien. Medlemsstaternes individuelle tiltag er mindre effektive sammenlignet med de centraliserede initiativer i USA. Det gør det vanskeligere for EU at reagere hurtigt på globale økonomiske kriser eller skabe betingelser for en stærkere langsigtet vækst.
 
Manglen på en fælles finanspolitik gør det også sværere at adressere væsentlige udfordringer som investeringer i grøn omstilling og teknologisk innovation, hvor USA allerede har taget føringen.
 
Konsekvens for investorer
  • Tænk globalt, når du investerer. 
  • Regionale forskelle i EU kan stadig skabe interessante investeringsmuligheder. 
Sidst en præsident påvirkede Fed, gik det galt

Sidst en præsident påvirkede Fed, gik det galt

Donald Trump har ved flere lejligheder givet udtryk for, at han som præsident bør have ret til at blande sig i centralbankens beslutninger. Hvis man ser udtalelserne i et historisk lys, er der grund til bekymring. Det endte nemlig helt galt, sidst en præsident for alvor blandede sig i centralbankens arbejde. Det var i begyndelsen af 1970’erne, hvor præsident Nixon lagde stort pres på centralbankchef Arthur Burns for at lempe pengepolitikken:
  • Fra 1970 til 1972 sænkede Fed renten fra 9 pct. til 4 pct. 
  • Fra 1970 til 1972 øgede Fed væksten i pengemængden med mere end 50 pct. 
  • Fra 1972 til 1974 steg inflationen i USA fra 2,7 pct. til 12,4 pct. årligt. 
Det var Nixon selv, der indsatte Arthur Burns som centralbankchef efter at have arbejdet sammen med ham ved flere lejligheder. Burns var blandt andet særlig økonomisk rådgiver for præsidenten i Nixons første regeringsår, og kontakten fortsatte i stor stil, efter at Burns blev centralbankchef i begyndelsen af 1970 (se figur). Nixons pres for en lempeligere pengepolitik, der skulle øge den økonomiske vækst, gav bagslag og resulterede i store prisstigninger. Den efterfølgende præsident, Ford, fortsatte den tætte kontakt og presset på centralbanken. Prisstigningerne kom først under kontrol, da en ny centralbankchef, Paul Volcker, i begyndelsen af 1980'erne satte renten markant op. Det er et skoleeksempel på, hvor skadeligt det kan være, når en præsident blander sig i centralbankens arbejde.
 
Nixon blandede sig i centralbankens politik – resultatet var massiv inflation i USA
Kilde: Estimating the effects of political pressure on the Fed, Thomas Drechsel (2024). 
 
Det store spørgsmål er, hvor meget Trump reelt kan blande sig i Federal Reserves pengepolitik i dag – hvilket kan være svært at svare entydigt på. De pengepolitiske beslutninger bliver truffet af Federal Open Market Committee, FOMC, der består af 12 personer med stemmeret. Af de 12 udvælges 7 af præsidenten og Senatet. Trump kan derfor påvirke beslutningerne ved at vælge medlemmer, der tænker som ham, eller – som i Nixons tilfælde – personer, han kan påvirke. Det kan dog kun ske gradvist, da de 7 medlemmer er valgt for en længere årrække.
 
Den nuværende centralbankchef Jerome Powells periode slutter i maj 2026. Til den tid kan Trump indsætte sin egen centralbankchef, men indtil da har han kun mulighed for at skifte et enkelt medlem, der afslutter sin periode i januar 2026.
 
Lovgivningsmæssigt har Trump mulighed for at afsætte Jerome Powell og andre Fed-guvernører i forbindelse med embedsmisbrug. Det vil dog være vanskeligt for Trump at argumentere for dette, og derfor er det et mindre sandsynligt scenarie. I løbet af de næste par år er det derfor begrænset, hvor meget Trump kan påvirke centralbankens politik indefra.
 
Udefra skal han dog nok forsøge at påvirke Fed. Under Trumps seneste præsidentperiode brugte han flittigt Twitter og andre medier til at kritisere centralbankens beslutninger, og det må man forvente sker igen. Det er dog tvivlsomt, om det reelt får betydning for den førte pengepolitik.
 
Konsekvens for investorer
  • Påvirker Trump pengepolitikken, kan det få store konsekvenser.  
  • Det vil dog være vanskeligt for Trump de første to år – så bevar roen.  
  • Husk risikospredning og invester i både obligationer og aktier.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 20-11-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.