Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
28. november 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

 
Et COP29-møde med sparsom deltagelse fra USA og reservemandskabet fra Kina er ligesom et OL uden USA og Kina. Europa tager næsten alle medaljerne, men de har ingen rigtig værdi.
 
Overgangen fra fossil energi til grøn energi kommer til at køre med meget lav hastighed i de næste fire år. De grønne investeringer skal ses i det lys. Alle de investeringer som giver positivt cash-flow vil fortsætte og vokse, men de investeringer, som kræver store subsidier, går i stå, og de grønne industrier, som domineres af kinesiske producenter, bliver konkurreret ned i pris. Det bliver ganske enkelt et svært investeringsområde, dog med lyspunkter undervejs. Et af lyspunkterne bliver batterier og elbiler. Og efterspørgslen efter de grønne metaller som bl.a. kobber vil fortsætte. Kinas vækst og dominans indenfor de grønne industrier vil styrkes yderligere.
 
Skal man pege på lyspunkter, som i øvrigt også kommer Danmarks industri til gode, er det udviklingen i hele sundhedssektoren. Her vil behovene stige overalt i verden - både i USA, EU og Kina. Der er stor strukturel vækst. Livsstilssygdomme hænger i stort omfang sammen med overvægt, som er den direkte årsag til mindst 35 sygdomme. Derfor vil dette område vokse langt hurtige end grøn energi. Og der vil være positiv indtjening forbundet med at udvikle og sælge sundhedsydelser. Det er endda i Danmark en af vores stærkeste sektorer – blandt de bedste i verden. I stedet for at problematisere vores store flagskib indenfor dette område burde vi alle klappe i hænderne over hele den store Novo-værdikæde, som er skabt de sidste 50 år. Det er en enestående erhvervshistorie, som formentlig fortsætter i mange år endnu.
 
Det er ikke for sent at investere i livsstilssygdomme

Det er ikke for sent at investere i livsstilssygdomme

Selskaber med fokus på livsstilssygdomme, især fedme, har oplevet store kursstigninger på de globale børser. Det er med god grund, da der er mange fundamentale tendenser, der understøtter udviklingen.
  • 1 milliard mennesker er svært overvægtige globalt – af dem har omkring 200 millioner formentlig råd til fedmemedicin.
  • Omkring 17 millioner mennesker bruger i dag GLP-1.
  • Markedspotentialet er derfor markant højere end det aktuelle salg.
  • Over ti år svarer dette til en vækst på 28 pct. om året. 
Potentialet for fedmemedicin er derfor stort. Alene i USA er andelen af personer med et BMI over 30 tæt på 45 pct., men fænomenet er globalt. Både i- og u-lande står med problemet, og da flere lande har en stigende middelklasse, kan markedet vokse endnu hurtigere. Samtidig giver fedme risiko for op mod 35 følgesygdomme, som tilsammen udgør 14 pct. af de amerikanske sundhedsudgifter og 8,4 pct. af sundhedsudgifterne på tværs af OECD. Der er derfor store økonomiske incitamenter til at få nedbragt antallet af overvægtige, og præsident Biden har så sent som tirsdag i denne uge lavet et forslag, der vil inkludere fedmemedicin i det statslige sundhedstilbud. Foruden tendensen med flere overvægtige, bliver verdens befolkning også ældre. En ældre befolkning betyder højere udgifter til sundhed og medicin.
  • Andelen af ældre er steget fra 9 pct. i 1970 til 18 pct. i 2022.
  • I 2030 vil hver sjette person globalt være over 60 år.
  • I 2050 vil antallet af 60-årige globalt fordobles til 2,1 milliarder personer.
  • Samtidig vil befolkningen over 80 år tredobles til 425 millioner personer.
De ældre udgør en stigende andel af den samlede befolkning
Note: Udviklingen er kun for lande der er med i OECD. Perioden til højre for den stiplede orange linje angiver en fremskrivning.
Kilder: Macrobond og Maj Invest.
 
Selskaber indenfor livsstilssygdomme og fedme handler til en værdiansættelse, der er omkring 15 pct. højere end det resterende aktiemarked. Men hvis man sammenligner det med vækstmulighederne, er det ikke dyrt.
 
Konsekvens for investorer
  • Selskaber inden for fedme og livsstilssygdomme har vækstpotentiale.
  • Invester i et bredt udsnit af aktier inden for området – ikke blot en enkelt aktie.
  • Der vil komme mange kursudsving – husk derfor den globale spredning.
 
Atomkraft bliver hjørnesten i den grønne omstilling

Atomkraft bliver hjørnesten i den grønne omstilling

På klimatopmødet COP29 i Baku blev atomkraftens rolle i bestræbelserne på at reducere globale CO2-udledninger yderligere cementeret. 31 lande, inklusive store aktører som USA, Storbritannien og Japan, forpligtede sig til at tredoble den globale atomkraftkapacitet inden 2050. Udviklingen kan dog gå endnu hurtigere. Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) forventer, at den globale atomkraftkapacitet bliver mere end fordoblet allerede i 2030.
  • Atomkraft er den reneste energiform målt på CO2-udslip pr. GWh.
  • Antal dødsfald forbundet med atomkraft er lige så lavt som i sol- og vindindustrien.
  • Atomkraft leverer stabil energi og kan derfor bruges som ”baseload”.
Atomkraftens stigende popularitet er drevet af en dobbelt udfordring: Voksende energiefterspørgsel og elektrificeringen af verdenssamfundet. FN's Klimapanel (IPCC) vurderer, at atomkraft kan reducere globale CO2-udledninger med op til tre gigaton årligt ved at erstatte fossile brændstoffer i elproduktionen. Samtidig påpeger Det Internationale Energiagentur (IEA) i deres 2024 World Energy Report, at atomkraftens rolle som stabil baseload-kilde gør den uundværlig i energimikset.
 
Der er masser af nye atomkraftværker på vej
Kilde: World Nuclear Association.
 
Atomkraft tilbyder høj stabilitet og lav emissionsprofil. Ifølge IEA har atomkraftværker en gennemsnitlig kapacitetsfaktor på 92 pct., hvilket langt overstiger solens 15-20 pct. og landvinds 35 pct. Denne stabilitet reducerer afhængigheden af backup-systemer og sikrer forsyningssikkerhed. Samtidig har atomkraft i dag en levetid på 60-80 år, hvor driftsomkostningerne efter etableringen forbliver relativt lave og forudsigelige – hvilket er et vigtigt aktiv i en tid med volatile energipriser. Også af den grund investerer de amerikanske teknologigiganter massivt i atomkraft for at sikre energi til deres store datacentre og AI-investeringer. 
 
Konsekvens for investorer
  • Atomkraft vil være en vigtig del af fremtidens energi.
  • Markedet har indregnet dele af de gode nyheder, men tendensen er strukturel.
  • Invester i den grønne omstilling ved at sprede dine investeringer over flere energiformer.
Hvem er USA’s nye finansminister?

Hvem er USA’s nye finansminister?

Donald Trump valgte forleden sin nye finansminister, Scott Bessent. Han indtager en af de mest magtfulde positioner i den amerikanske regering, som samtidig er den post, der er mest afgørende for den globale økonomis udvikling. Scott Bessent er tidligere hedgefond-manager og mangeårig samarbejdspartner med finansmogulen George Soros.
 
Bessent har ingen erfaring med den politiske scene, men han har solid økonomisk ballast fra sit tidligere virke, som det ofte er tilfældet med finansministre i USA. Han er af flere blevet fremhævet som en person, der har en unik indsigt i finansmarkederne, økonomien og derudover også geopolitiske anliggender. Blandt Bessents mere markante bedrifter hører hans medvirken til at vælte pundet i 1992, da han arbejdede for George Soros – han ved derfor om nogen, hvad der for alvor kan rykke finansmarkedet.
 
Bessents tilgang til den amerikanske økonomi har han selv beskrevet som en ”3/3/3”-strategi: At mindske statsunderskuddet til 3 pct. af BNP, sikre 3 pct. årlig vækst og øge den amerikanske olieproduktion med 3 millioner tønder per dag. Det tegner et billede af en strammere finanspolitisk linje, mens vækst og energisikkerhed naturligt vægtes højt. Hans tilgang til toldsatser er på overfladen mere moderat end Trumps. Bessent har for nyligt udtalt, at toldsatser primært er et forhandlingsredskab og et middel til at øge statens indtægter.
 
Trump vil gerne indføre markante toldsatser
Note: Angiver gennemsnitlig betalt told som andel af samlet importværdi. Den estimerede toldsats er beregnet ud fra Trumps toldforslag om 60 pct. importtold for Kina og 10 pct. for resten af verden.
Kilder: Fortune og Goldman Sachs.
 
Generelt er Scott Bessent et af de mere moderate indslag i Donald Trumps regering. Elon Musk har kaldt det kedeligt og ”business-as-usual”. Det vidner om, at selv Trump ved, at hans regering ikke kan få succes uden en vis form for stabilitet. Det er for tidligt at lave konklusioner, men valget af Bessent virker på overfladen mere fornuftigt end nogle af alternativerne.
 
Konsekvens for investorer
  • Scott Bessent tilfører stabilitet til en helt central post – det er godt nyt for investorer.
  • Ingen ved dog, om han får lov at føre en selvstændig politik, eller om Trump fører hånden.
 
Batterier buldrer frem – men gas er fortsat nødvendigt

Batterier buldrer frem – men gas er fortsat nødvendigt

  • Billigere batterier gør solenergi konkurrencedygtig, når det gælder elektricitetsproduktion.
  • Nye batteriteknologier tilbyder billigere og sikrere alternativer til litiumbatterier.
  • Gasanlæg vil fortsat være nødvendige for at dække spidsbelastninger.
Kombinationen af batterier og solenergi bliver afgørende i fremtidens energiforsyning. Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) bliver der i 2025 tilføjet 80 gigawatt energilagring, hvilket er otte gange mere end i 2021. Som det fremgår af figuren, falder priserne på litium-ion-batterier, hvilket vil gøre det billigere og mere tilgængeligt at lagre energien. I nogle regioner vil solenergi kombineret med batterier være billigere end kulkraft allerede i 2025. Desuden bliver nye teknologier som natriumbatterier billigere og sikrere alternativer til litiumbaserede løsninger. På trods af den hastige udvikling inden for batterier, vil der fortsat være behov for store gasanlæg til at dække spidsbelastninger i perioder med højt energiforbrug. Dataindustriens stigende energibehov driver yderligere udviklingen inden for energilagring. Samlet set er energilagring på vej til at ændre elektricitetsmarkedet.
 
Man bør dog huske at elektricitetsmarkedet kun udgør 20 pct af energimarkedet. Når det gælder de 80 pct, hvor elektricitet endnu ikke kan bruges, er naturgas helt afgørende vigtigt.
 
Prisen på batterier er blevet mere konkurrencedygtig
Note: Angiver den gennemsnitlige batteripris for et litium-ion-batteri i dollar pr. kWh.
Kilde: BloombergNEF.
  
Konsekvens for investorer
  • Jo mere konkurrencedygtig, batterimarkedet bliver, jo mere konkurrencedygtig bliver solenergi også.
  • Der er vækstpotentiale i solide virksomheder inden for dele af den grønne omstilling.
Kinesiske virksomheder flytter produktion til udlandet

Kinesiske virksomheder flytter produktion til udlandet

  • Kinesiske virksomheders udenlandske investeringer steg i 2023 til 163 milliarder dollar.
  • Toldsatser og lavere afkast i Kina driver udenlandske investeringer og produktionsflytning.
  • Amerikansk protektionisme kan stadig skabe udfordringer.
Kinesiske virksomheder øger deres udenlandske investeringer markant og flytter produktion ud af landet. Som vist i figuren nåede kinesiske "greenfield"-investeringer i 2023 et rekordhøjt niveau på 163 milliarder dollar, og det fortsætter med at stige. Det skyldes blandt andet amerikanske toldsatser, der gør udenlandsk produktion afgørende for at undgå handelsbarrierer. Samtidig har årtiers overinvestering i Kina reduceret afkastet på ny produktionskapacitet i landet. Når produktionen flyttes til udlandet, åbner det for nye markeder og reducerer handelsrisici, ligesom det kan skabe goodwill og adgang til subsidier. Det er især lande som Saudi-Arabien, Malaysia og Vietnam, der tiltrækker kinesiske investeringer.
 
Udenlandske investeringer er dog stadig forbundet med risici, for eksempel i form af USA’s fortsatte beskatning af produkter samlet i udlandet. Mens Kina forsøger at mindske spændinger gennem investeringer, kan amerikansk protektionisme altså fortsat hæmme den kinesiske ekspansion globalt. 
 
Kinesiske virksomheder investerer i produktion uden for Kina
Note: De grønne søjler angiver udlandets direkte investeringer i Kina, og de orange søjler angiver Kinas direkte investeringer i udlandet.
Kilde: The Economist.
 
Konsekvens for investorer
  • Produktionskapacitet vil fremover blive spredt globalt – ASEAN, Mexico, Østeuropa.
  • Det er ikke et tegn på en generel stor tilbagerulning af produktionskapacitet i Kina.
  • Forsyningskæderne bliver mere regionale, men det kan blive dyrere for forbrugerne.
 
Industriproduktionen i Tyskland har fejlet

Industriproduktionen i Tyskland har fejlet

  • Tysklands industri er hårdt presset af kinesisk konkurrence.
  • Flere EU-lande har succes med at prioritere teknologi, lægemidler og luksus.
  • Reformer og investeringer er helt afgørende for den tyske økonomi. 
Tysklands økonomiske model er i krise efter årtiers fokus på energiintensiv industri og bilproduktion, hvor Kina nu har overhalet landet. Satsningen på traditionelle sektorer har gjort Tyskland sårbart, mens lande som USA, Danmark og Frankrig har opnået succes ved at prioritere henholdsvis teknologi, lægemidler og luksusvarer. Som grafen viser, har Tysklands industriproduktion siden 2018 været i konstant tilbagegang, mens andre EU-lande som Spanien og Italien har klaret sig bedre. Tysklands tidligere store afhængighed af billig russisk gas har medført høje energipriser, der yderligere har svækket konkurrenceevnen. Samtidig har Kinas transformation fra importør til eksportør af biler og maskiner haft en stor negativ effekt på tysk eksport. Den tyske bilindustri, herunder Volkswagen og BMW, står over for fabrikslukninger og jobtab, mens energitunge sektorer som stål kæmper med en faldende ordretilgang.
 
Reformer er nødvendige for, at Tyskland kan tilpasse sig en verden med mindre globalisering og større konkurrence. Investeringer i infrastruktur, uddannelse og grøn teknologi er afgørende for at modernisere økonomien. Samtidig skal landet overvinde interne politiske barrierer, som blandt andet omfatter en stram gældsgrænse, der hæmmer nye offentlige investeringer. Den kommende tyske regering kan blive tvunget til at tage svære beslutninger som at slække på budgetreglerne og fremme innovation for at genopbygge økonomien. Hvis ikke Tyskland handler hurtigt, risikerer landet at miste sin position som en førende industrination i Europa.
 
Tysk produktion fortsætter med at falde
Note: Udvikling i industriproduktionen målt i faste priser.
Kilde: Eurostat.
 
Konsekvens for investorer
  • Tyske industrivirksomheder vil være pressede længe endnu.
  • Sørg for at sprede aktieinvesteringer ud over flere regioner og industrier.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 27-11-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.