Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
5. december 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

 
Det er interessant, at ingen længere taler om risikoen for en økonomisk recession. Det var for et år siden et tema, alle talte om. I dag er dette helt glemt. Mange var også bekymrede for Trump som præsident. Det er ingen tilsyneladende længere. Aktiekurserne stiger, og bekymringerne falder. I Maj Invest bliver vi altid bekymrede, når alle investorer vil det samme og tænker det samme. Vi vurderer, at både Kina og de store EU-lande er undervurderede. Udfordringerne er store, men det er også fuldt inddiskonteret i aktiekurserne.
 
Når det er sagt, skal man som europæer være bekymret for det nye handelspolitiske regime, som er på vej. Trump har bebudet, at USA vil gribe særligt ind over for de lande, som har store overskud på deres samhandel med USA. Her er Tyskland i sigtekornet, men de øverste på listen er Kina og Mexico. Canada og andre store eksportnationer i Asien er også på Trumps radar.
 
Det største europæiske problem er ikke Trump, men derimod den økonomiske politik og filosofi som føres i EU. Vi har glemt at investere i forsvar. Vi har ikke investeret tilstrækkeligt i teknologi, og vi har slet ikke forstået, at iværksætteri, ”drive”, innovation, dygtig ledelse, investering og alt det, som hører til, bør belønnes snarere end reguleres og merbeskattes.   
 
Træerne vokser næppe ind i himlen under Trump

Træerne vokser næppe ind i himlen under Trump

Historien viser, at aktiemarkeds-rallies ved skift fra demokratiske præsidenter til republikanske præsidenter ofte begynder stærkt, men de har en tendens til at aftage hurtigt.  
  • Amerikanske aktier har nydt godt af et stærkt makroøkonomisk fundament.
  • Historisk er aktie-rallies efter skift til republikanske præsidenter aftaget relativt hurtigt.  
Umiddelbart efter valget af Donald Trump til USA’s næste præsident for en måned siden blev amerikanske aktier understøttet af forventninger om skattenedsættelser og reguleringslempelser, hvilket gav aktiemarkedet momentum. Det makroøkonomiske fundament er samtidigt gunstigt med en inflation tæt på 2 pct. og en stærk vækst, men potentielle politiske forstyrrelser som handelskrige og skrappe immigrationspolitikker kan skabe usikkerhed for aktiemarkedet på sigt.
 
Investorer bør dog være opmærksomme på risikoen for væsentlige politiske ændringer, der kan påvirke vækstudsigterne for virksomhederne. Selvom USA’s aktiemarked har klaret sig bedre end andre regioner i år, er der ingen garanti for, at det fortsætter, da mange amerikanske aktier er relativt højt prisfastsat i forhold til andre regioner.
 
Kursudvikling før og efter præsidentvalg
Note: Alle valg fra 1932-2020 er indekseret med indeks 100 = valgdag. X-aksen angiver dage før og efter præsidentvalget.
Kilder: Bloomberg og Maj Invest.
 
Konsekvens for investorer
  • Det er usikkert, hvor længe Trump-effekten påvirker aktiemarkedet.
  • Invester i globale aktieporteføljer.
 
Trump går efter de største handelsoverskud til USA

Trump går efter de største handelsoverskud til USA

Trump-administrationen vil reducere USA's handelsunderskud gennem told på importerede varer. Derfor fokuserer Trump på lande som Kina og Mexico, der har store handelsoverskud over for USA. Kina vil umiddelbart blive hårdt ramt, ikke mindst fordi store dele af landets eksport allerede er ramt af tidligere amerikanske toldsatser. Mexico er også i sigtekornet for højere told, blandt andet fordi noget af Kinas eksport til USA går gennem Mexico. Mere end 80 pct. af landets eksport går til USA, hvilket gør Mexicos økonomi afhængig af den amerikanske handel. 
  • Målet for Trumps høje told er lande med store handelsoverskud.
  • Kina, EU og Mexico er de største mål.
  • Handelspolitikken vil påvirke de globale produktionskæder.
EU står også over for udfordringer. Det gælder ikke mindst Tyskland, der med sin eksporttunge industri vil være sårbar over for told på biler og kapitalgoder. På samme måde risikerer andre lande med store overskud til USA – som Vietnam og Japan – at blive ramt af toldforhøjelser. Trumps fokus på bilaterale handelsbalancer skaber med andre ord en risiko for, at en række lande bliver udsat for økonomisk pres gennem told og handelshindringer.
 
Handelspolitikken kan tvinge virksomheder til at flytte produktionen væk fra Kina – men de fremtidige toldforhøjelser risikerer at flytte med. De samlede konsekvenser kan være en omstrukturering af globale forsyningskæder og handelskonflikter. Både Kina og Europa vil svare igen, men omfanget af deres respons kan vi endnu kun spå om. 
 
USA's varehandelsbalance med udvalgte lande
Note: Opgjort for 2023.
Kilder: Bureau of Economic Analysis, Bloomberg og Danmarks Statistik.
 
Konsekvens for investorer
  • Øgede handelskonflikter nødvendiggør global spredning i en aktieportefølje.
Store EU-lande bruger stadig for få penge på forsvar

Store EU-lande bruger stadig for få penge på forsvar

Siden Ruslands invasion af Ukraine i 2022 er forsvarsbudgetterne steget, men mange lande når stadig ikke det nødvendige niveau på 2 pct. af BNP. Det truer NATOs samlede kapacitet og gør Europa afhængig af amerikansk støtte. EU har forsøgt at mobilisere midler – blandt andet ved at frigøre 130 mia. euro til militære projekter – men indsatsen mangler koordination. Uden en fælles strategi risikerer Europa at spilde ressourcer på overlappende projekter og forblive afhængig af USA.
  • Flere europæiske lande investerer fortsat under NATOs krav om 2 pct. af BNP.
  • Lande tæt på Rusland, som Polen og de baltiske lande, bruger flest penge på forsvar.
  • En fælles EU-indsats er nødvendig for at sikre Europas sikkerhed.
Der er en klar forskel i forsvarsudgifter blandt NATO-lande, hvor lande tæt på Rusland, som Polen og de baltiske lande, fører an med udgifter på over 3 pct. af BNP, mens store økonomier som Tyskland, Italien og Spanien fortsat ligger under eller lige omkring målet på 2 pct. af BNP. Det sidste er faktisk helt uforståeligt. Polen planlægger at bruge 4 pct. i 2024, hvilket reflekterer landets fokus på sikkerhed. Denne prioritering står i kontrast til de større vesteuropæiske lande, der historisk har underprioriteret forsvar til fordel for velfærd.
 
Udvalgte landes forsvarsudgifter
Note: Den fremhævede linje ved 2 pct. angiver NATO målsætningen for medlemslandene. 2024 angiver de forventede forsvarsudgifter.
Kilder: NATO og Maj Invest.
 
Hvis EU skal reducere afhængigheden af USA, kræver det en markant stigning i forsvarsbudgetterne. Det gælder særligt de store lande som Tyskland og Frankrig. EU skal fremme samarbejdet og investere i fælles forsvarsprojekter for at optimere ressourcerne og for at styrke Europas industrielle kapacitet. Hvis denne udvikling forsinkes, vil Europa stå svagt i fremtidige sikkerhedsscenarier og over for potentielle trusler fra Rusland.
 
Konsekvens for investorer
  • Forsvarsindustri og -kapacitet tager lang tid at bygge op.
  • Forsvar vil være et kæmpe investeringsområde i de næste 10 år.
 
Semiconductors: Europa halter langt efter Kina

Semiconductors: Europa halter langt efter Kina

  • Kina investerer 508 mia. dollar i støtte til semiconductorproducenter.
  • Europa er massivt bagud med kun 16 mia. dollar i støtte.
  • EU taber teknologikapløbet til USA og Kina.
Kina har investeret over 500 mia. dollar i halvlederindustrien, hvilket gør landet førende globalt inden for den nu strategisk vigtige teknologi. Til sammenligning har EU kun annonceret 16 mia. dollar i subsidier. I USA er de private investeringer i denne industri på mange 100 mia. dollar.
 
Denne enorme investeringskløft har givet Kina en markant fordel i udvikling og produktion af semiconductors, mens Europa sakker bagud både økonomisk og teknologisk. Den manglende europæiske støtte øger afhængigheden af import fra Kina og USA og truer Europas konkurrenceevne på det globale marked. Hvis EU-landene ikke prioriterer støtte til semiconductorindustrien, risikerer regionen at blive hægtet af i en strategisk vigtig sektor. USA og Sydkorea investerer betydeligt mere med henholdsvis 41 mia. dollar og 78 mia. dollar, hvilket gør konkurrencen hård for europæiske virksomheder. For at sikre fremtidig teknologisk uafhængighed og innovation er det afgørende, at EU udvikler en fælles strategi og øger finansieringen.
 
Annonceret statsstøtte til semiconductorindustrien
Kilde: Big Data China.
  
Konsekvens for investorer
  • USA fører teknologikapløbet, men Kina nærmer sig.
  • Denne industri vil opleve fokus, støtte og vækst de næste 10 år.
Franske statsobligationer lige så usikre som græske

Franske statsobligationer lige så usikre som græske

Politisk usikkerhed og vanskeligheder med at vedtage budgettet i Frankrig skaber uro blandt investorer, og det har sat de franske statsobligationer under pres. Rentespændet til tyske statsobligationer, der anses som relativt sikre, er nu på niveau med det tilsvarende rentespænd for græske statsobligationer. Det er et udtryk for, at investorerne nu anser fransk gæld for at have lige så høj risiko som græsk gæld.
  • Franske statsobligationer handles nu på næsten samme niveau som græske.
  • Politisk ustabilitet skaber frygt for finansiel turbulens i Frankrig.
  • Investorer bekymrer sig om bæredygtigheden af Frankrigs gældsniveau. 
Nu forhenværende premierminister Michel Barniers formåede ikke at få opbakning til sit budget, der skulle reducere underskuddet fra 6 pct. til 5 pct. af BNP i 2024. Budgetforslaget indebar blandt andet 60 mia. euro i besparelser og skatteforhøjelser, hvilket både højre- og venstrefløjen har kritiseret.
 
I stedet blev den franske regering væltet i går ved et mistillidsvotum, og den politiske stabilitet kan forværres. Det kan gøre det endnu vanskeligere at håndtere Frankrigs voksende gæld og budgetunderskud. Uden en klar løsning kan den finansielle uro eskalere, og det vil påvirke investorernes tillid og øge renten på franske statsobligationer yderligere. Der er dog stadig langt til, at risikoen forbundet med fransk gæld afspejler investorernes risikovurdering af den græske gæld i årene efter finanskrisen.
 
Investorerne har fået mindre tiltro til fransk gæld
Note: Angiver rentespænd mellem 10-årige statsobligationer for Frankrig og Grækenland og 10-årige tyske statsobligationer.
Kilde: Bloomberg.
 
Konsekvens for investorer
  • Renten på franske statsobligationer risikerer at stige yderligere.
  • Stigningen udtrykker finansmarkedernes opfattelse af risikoen forbundet med fransk gæld.
  • Investorer anser stadig UK og Italien som mere risikable end Frankrig.
 
Gaslagre tømmes hurtigere end ventet

Gaslagre tømmes hurtigere end ventet

  • Europa har trukket på gaslagrene tidligere end ventet på grund af koldt vejr i år.
  • Der er dermed risiko for kritisk lave gaslagerniveauer ved vinterens afslutning.
  • Høje gaspriser kan presse både forbrugere og industri til at spare på energien.
Europas gaslagre er lige nu 90 pct. fyldte, hvilket er lavere end niveauet på samme tidspunkt sidste år. På grund af det kolde vejr har gasforbruget i november trukket på reserverne tidligere end forventet. Hvis vinteren bliver kold, estimerer BloombergNEF, at lagrene kan falde til 22 pct. af kapaciteten, mens en mild vinter kan efterlade dem 47 pct. fyldte. Højere gaspriser vil få både private forbrugere og industrien til at reducere gasforbruget, men det vil ikke i sig selv sikre stabile lagerniveauer.
 
Nok er leverancerne af flydende naturgas (LNG) vokset. Men hvis den russiske gas, der stadig flyder via Ukraine, stopper helt, bliver Europa yderligere afhængig af LNG. Risikoen for at det sker, presser priserne op. Gaspriserne for sommerleverancer i 2025 afspejler derfor allerede en præmie, der svarer til vinterpriser.
 
En kold vinter kan tynge gaslagrene og presse gasprisen i vejret
Note: GY angiver gas-år, der går fra oktober til september. Fra 21. november 2024 er der angivet et forecast for GY24.
Kilder: BloombergNEF og Maj Invest.
 
Konsekvens for investorer
  • Europas energi er dyr, da vi er afhængige af stor import.
  • Energipriserne vil være fortsat volatile
  • Det er stadig nødvendigt med fossil energi for at sikre energiforsyningen.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 04-12-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.