Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
19. december 2024
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Vi nærmer os årets afslutning. For de fleste af verdens investorer har det været et godt år med aktiekursstigninger på omkring 25 pct. og pæne obligationsafkast. Året blev langt bedre, end alle økonomer og analytikere forudså. Sådan er det ofte.
 
Amerikanerne valgte Trump som ny præsident. Afgørende var formentlig hans tydelige signaler om et opgør med meget af det, som ikke virker. Et af Trumps klare synspunkter er ønsket om told på 60 pct. over for Kina og 10 pct. over for blandt andet Europa. Det har fået mange til at frygte for, hvordan Europa skal kunne klare sig i denne nye verdensorden, og særligt frygte for vores konkurrenceevne, når europæiske virksomheder pålægges 10 pct. i nye toldomkostninger.
 
Men det har markedsmekanismerne allerede delvist ordnet. Dollaren er nemlig steget betragteligt (6 pct.) over for resten af verdens valutaer. Faktisk er stigningen så stor, at den allerede nu næsten udjævner effekten af en ny told på 10 pct. over for Europa. De amerikanske virksomheders omkostninger stiger som følge af højere inflation og renter, og lægges dollarstigningen oveni, er konkurrencefordelen i forhold til Europa tæt på uændret. 
 
En anden meget interessant observation er, at dollaren siden Trumps sejr i november er steget på præcis samme måde, som sidste gang Trump vandt. Finansmarkederne tror åbenbart, at Trump 2024 er den samme som Trump 2016 – se grafikken nedenfor.
 
Dollaren reagerer på Trumps sejr på samme måde som i 2016
Note: Dollar-indekset er baseret på DXY-indekset, der måler den amerikanske dollar mod resten af verdens væsentlige valutaer.
Kilde: Bloomberg.   
 
Det bliver nok til en pænt stor overraskelse i løbet af de næste to år. Trump har i dag en helt anden ”power” og et helt andet ”team” end i 2016.
 
På kort sigt vil væksten, inflationen, renterne og forventningerne formentlig gå i den rigtige retning. På længere sigt er der grund til at være mere skeptisk. Usikkerhed, konflikter og fokus på tydelige nationale interesser er ikke godt for global samhandel og global økonomi. Det kommer nemlig med en pris, som formentlig bliver mindre økonomisk vækst og større risikopræmier.
 
Men på den anden side af dette kommer formentlig en ny og mere varig balance i den globale økonomi.
 
Forventningerne til 2025 er store – så pas på

Forventningerne til 2025 er store – så pas på

Størstedelen af de store internationale investeringsbanker er enige: 2025 bliver et godt år både for økonomien og finansmarkederne. De store bankers forventninger til 2025 er:
  • Amerikansk økonomi fortsætter væksten.
  • Inflationen vil falde til omkring 2,5 pct. 
  • Kina vil ikke opleve et rebound i økonomien.
  • Centralbankerne vil fortsætte med at sænke renterne.  
  • Det amerikanske aktiemarked vil stige omkring 10 pct. i 2025.
Forventningerne er baseret på, at Trump evner at bygge videre på den fortsat stærke amerikanske økonomi, uden at inflationen stiger igen.
 
De store investeringsbanker er enige om, hvad der vil ske i 2025
Kilde: TSLombard.
 
Det er muligt, at de store banker, som har mange analytikere og dygtige fagpersoner ansat, får ret. Man bør dog altid være bekymret, når alle markedsaktører er fuldstændig enige i, hvordan fremtiden kommer til at udvikle sig.
 
Først og fremmest har de store investeringsbanker ofte svært ved at forudsige verdens gang 12 måneder frem. Når alle er enige, må man forvente, at deres holdning til det kommende år allerede er indregnet i priserne på finansmarkedet. Selv hvis de store banker får ret, betyder det således ikke automatisk, at aktierne vil stige. Som investor skal man derfor tænke sig om en ekstra gang, selvom de positive nyheder fra storbankerne lyder beroligende.
 
At finansmarkedet allerede har indregnet store dele af de positive nyheder, fremgår af det store kapitalflow til det amerikanske aktiemarked, vi har været vidne til på det seneste. I november investerede globale investorer 150 mia. dollar i amerikanske aktier, hvilket er det største inflow i mange år. Det afspejler en kollektiv investorforventning om, at Trumps politik vil styrke de amerikanske virksomheder.   
 
Største månedlige inflow til det amerikanske aktiemarked i flere år
Note: Nettoflow i amerikanske aktiebaserede ETF'er.
Kilde: Bloomberg.
 
I Maj Invest forventer vi på kort sigt højere vækst end de fleste og derfor også højere inflation og renter. Fortsætter væksten i flere år, vil det dog betyde højere indtjeningsvækst i virksomhederne, og det vil være godt for aktiemarkedet.
 
Konsekvens for investorer
  • Når alle har samme forventning, vil overraskelser slå hårdt igennem.
  • Næsten alle de positive nyheder er indregnet i finansmarkedet.
Investorerne dropper grønne investeringer

Investorerne dropper grønne investeringer

Investorerne flygter fra de såkaldt ”grønne” aktier. Alene aktiekurserne viser det, men hvis man analyserer kapitalflowet, bliver det helt tydeligt: Pengene er fosset ud af grønne ESG-investeringsfonde de seneste kvartaler.
  • Bæredygtige fonde i USA har oplevet negativt kapitalflow de seneste otte kvartaler.
  • Samlet svarer det til, at mere end 30 mia. dollar er søgt væk.
  • Det negative flow er et udtryk for en ny pessimisme omkring grønne investeringer. 
Amerikanske investorer sælger deres investeringer i grønne fonde
Note: Data er for amerikanske ESG-fonde. 
Kilder: Morningstar. 
 
Den store flugt fra grønne investeringer skyldes flere ting. Først og fremmest opstod der en boble inden for området, da renterne var lave, og forventningen til farten på den grønne omstilling viste sig urealistisk. Boblen brast, da renterne steg voldsomt, og da investorerne samtidig indså, at mange grønne selskaber endnu ikke tjener penge. Derudover er det politiske fokus ændret. Krig, geopolitiske spændinger og forsyningssikkerhed er nu mere presserende end grønne investeringer. Det er endnu en grund til, at investorerne trækker følehornene til sig.
 
Nedturen for grønne investeringer kan potentielt fortsætte, nu hvor Trump er kommet til magten. Hans fokus er ikke på grøn energi, men i højere grad på fossile brændsler.
 
Det lader derfor til, at alle er enige om, at grønne investeringer ikke indeholder meget potentiale i øjeblikket. Men som nævnt tidligere i dette ugeskrift: Når alle er enige om den fremtidige udvikling, skal man som investor være ekstra opmærksom. Pessimismen er allerede indregnet i finansmarkedets priser, og derfor kan positive nyheder – eller mindre negative nyheder - få større betydning.
 
Konsekvens for investorer
  • Få tror på grønne investeringer. Men vi vurderer, at udviklingen vender for alle de grønne virksomheder, som har positivt cashflow – herunder atomkraft.
  • Størstedelen af de negative nyheder er indregnet i prisen.
  • På langt sigt vil grøn energi erstatte fossil energi.
Væksten i forsvarsinvesteringer fortsætter

Væksten i forsvarsinvesteringer fortsætter

Der er handling bag ordene, når NATO-landenes politikere fortæller, at de vil investere mere i forsvarsindustrien. Investeringsniveauet er allerede vokset betydeligt, og det ser kun ud til at være begyndelsen.
  • Investeringer i forsvarsmaskinel fra NATO-lande er steget med 37 pct. i 2024.
  • EU mener, at 2 pct. af BNP til forsvarsudgifter er for lidt. 
  • Meget tyder på, at forsvarsudgifter nu vil stige til 3 pct. af BNP i 2030. 
Store stigninger i investeringer i forsvarsmaskinel i NATO-lande
Note: Tal for 2024 er estimater. Væksten er baseret på faste 2015-priser.
Kilde: NATO.
 
De europæiske NATO-lande taler konkret om at øge målet for udgifter til forsvar fra 2 pct. til 3 pct. af BNP. Beslutningen om en højere målsætning forventes at blive truffet på NATO’s årlige møde i juni næste år. De nye mål er et direkte resultat af truslen fra Rusland, men også den tilbagevendte præsident Trump. USA bruger 3,4 pct. af BNP på forsvarsudgifter og lægger derfor pres på resten af landene, så de også øger deres bidrag.
 
Flere penge til forsvarsinvesteringer betyder også mere forretning for selskaberne inden for forsvarsindustrien. I forvejen forventede man, at forsvarsområdet ville vokse med omkring 10 pct. om året de næste 10 år, men med de nye mål for forsvarsudgifter kan vækstraten blive endnu højere.
 
Konsekvens for investorer
  • Højere nationale forsvarsudgifter er positivt for selskaber i forsvarsindustrien.
  • Væksten i forsvarsudgifter er strukturel og langvarig.
  • En del af de positive nyheder er allerede indregnet i aktiekurserne på forsvarsaktier.
 
Ruslands økonomi overlever på store naturressourcer

Ruslands økonomi overlever på store naturressourcer

Krigen i Ukraine og de afledte sanktioner fra Vesten har sendt den russiske økonomi i knæ. Men det betyder ikke, at den russiske økonomi bryder sammen. En lang række ikke-vestlige lande handler stadig med Rusland, som om intet var hændt, og en del russiske råvarer og andre produkter lander formentlig også i Europa efter at have været forbi et neutralt tredjepartsland.
 
Ruslands styrke, er landets uhyre mængder af naturressourcer:
  • Rusland har verdens største besiddelser af naturressourcer.
  • Det gælder primært kul, olie, naturgas, træ og en række mineraler. 
  • Værdien af USA's naturressourcer er 40 pct. mindre end Ruslands.
 
Rusland har enorme værdier i undergrunden
Note: Tallene er estimeret på baggrund af alle typer råvarer i 2021. 
Kilder: Visual Capitalist og Statista. 
 
Med afsæt i de omfattende naturressourcer, som Kina og andre asiatiske lande fortsat gerne aftager, vil Rusland være i stand til at føre krigsøkonomi længe endnu. Derudover har russerne reelt mulighed for at påvirke prisen på en række råvarer, selv hvis de bliver helt afskåret fra resten af verdenshandlen.
 
Konsekvens for investorer
  • Ruslands økonomi bryder ikke sammen foreløbigt.
  • Råvaremarkederne vil påvirkes kraftigt, hvis sanktionerne over for Rusland ændres.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 18-12-2024.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
Glædelig jul og på gensyn i det nye år. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.