Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
16. januar 2025
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Nedtællingen er i gang. Om fire dage overtager Trump præsidentposten med Musk ved sin side. Alt udvikler sig som forventet. Der er i hvert fald ingen grænser for, hvad de pågældende mener sig berettiget til at blande sig i og bestemme – både i USA og EU.
 
For flere år siden gav Warren Buffetts investeringsdirektør Charlie Munger et interview, hvor han blev spurgt om sit syn på Elon Musk. Charlie Munger gav en karakteristik, som vi alle bør huske: ”Never underestimate a man who overestimates himself”. Det er et gammelt Roosevelt-citat – men det er stadig relevant og efter min mening velplaceret.
 
Som tidligere skrevet på denne plads. De er begge dygtige, men heldigvis er både demokratiet og markedskræfterne stærkere end begge de herrer tilsammen.
 
I Maj Invest har vi forsøgt at udarbejde en fundamental vurdering af amerikansk økonomi og perspektiverne for de kommende år. Den udgives i næste uge. Den korte udgave er, at USA i dag er verdens i særklasse stærkeste økonomi, som – med solid afstand – fører det økonomiske kapløb over for både EU og Kina på alle de fire parametre, som historisk har skabt stærke økonomier. Det drejer sig om: 
  1. Billig energi
  2. Veluddannet arbejdskraft og mange iværksættere
  3. Masser af risikovillig kapital
  4. Avanceret teknologi og innovationsevne
Men til en succesfuld økonomi hører i dag også evnen til at skabe samhandel og stabile uafhængige institutioner. Enkeltpersoner i erhvervsliv og politik skal ikke kunne dominere, men de skal derimod kunne udfordres - og beslutningerne skal træffes baseret på data og viden.
 
Lige nu er USA på vej ind i et nyt regime. Det er umuligt at forudse udviklingen. Den økonomiske politik, som Trump og Co. agter at føre, vil give mere inflation og højere renter. De er allerede på vej. Og som vi skriver i et senere afsnit i dette ugeskrift, tvivler vi på, at de store investeringsbanker får ret i deres optimistiske vurderinger af de finansielle markeders udvikling.
 
Som investor skal man bevare roen. Man kan med fordel gå porteføljen igennem og sikre, at der er global spredning i aktieporteføljen og tilstrækkeligt mange obligationer eller kontanter. Det er næppe nu, man skal øge sine risikofyldte investeringer eller optage store lån.
 
Forventningens glæde er nogle gange den største

Forventningens glæde er nogle gange den største

Wall Streets store finansielle institutioner har – så godt som alle – store forventninger til det amerikanske aktiemarked i 2025. Langt de fleste regner med, at Trump sætter ekstra fart på den amerikanske økonomi, og at det vil booste aktiemarkedet. Fair nok. Men historisk har analytikerne dog haft svært ved at forudsige aktiemarkedets udvikling.
  • Analytikerne har overvurderet afkastet på aktiemarkedet i 65 pct. af de seneste 20 år.
  • I 2024 undervurderede alle analytikerne årets aktieafkast med mindst 13 pct.
  • Kun én af 14 investeringsbanker forventer, at S&P 500 vil falde i 2025.
Aktiemarkedets analytikere er ved indgangen til 2025 positive som så ofte før. Den gennemsnitlige analytiker vurderer, at S&P 500 vil stige med 12 pct. i 2025, mens den mest positive ser en stigning på 22 pct. Som tabellen viser, vurderer kun et enkelt finanshus, BCA Research, at det amerikanske aktiemarked vil falde i 2025.
 
Analytikerne tror på et stærkt aktieår i 2025 
Note: Ændring i forhold til i dag er beregnet på lukkekursen for S&P 500 d. 14.01.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Men, for der er et ’men’. Analytikerne rammer sjældent rigtigt. Et studie fra FactSet viser, at analytikerne de seneste 20 år har overvurderet afkastet på S&P 500 i 65 pct. af årene. En undtagelse var i 2024, hvor ingen af analytikerne havde forventet, at aktieafkastet ville ende så højt.
 
Realiteten er, at hvert år har sine egne præmisser, sine egne begivenheder og sine egne makrotrends, hvorfor det er risikabelt at forlænge fortiden med brædder ind i nu- og fremtiden.
 
Konsekvens for investorer
  • Alle investeringsbanker er enige i, at 2025 bliver et godt aktieår.
  • Reelt kan investeringsbankernes estimater dog kun bruges til meget lidt.
  • Et bedre skøn er det historiske årlige aktieafkast på omkring 8 pct.
Trump kan true techaktiers position som ’safe haven’

Trump kan true techaktiers position som ’safe haven’

Amerikanske virksomheder har i mange år været symbolet på innovation og vækst. Men virksomhedernes succes afhænger i høj grad af global accept. Mere end 40 pct. af de amerikanske virksomheders omsætning kommer fra udlandet. Derfor kan handelskonflikter og politisk pres skade deres omdømme og reducere deres adgang til internationale markeder.
 
Donald Trumps mange uortodokse politiske udmeldinger kan ikke fejes af bordet som tomme ord. Og de skaber bølger verden over. Handelsaftaler trues, og techgiganter møder i almindelighed modstand. Det kan tilsammen få konsekvenser for amerikanske virksomheders popularitet – og for deres aktiekurs.
  • Trump har skabt spændinger i forhold til Mexico, Canada, EU og Kina.
  • Høj told på kinesiske varer får formentligt et modsvar.
  • Apple må ikke sælge sin nye iPhone i Indonesien.
  • Sociale medier er forbudt for unge under 16 år i Australien.
  • Facebook tilpasser sig Trumps og Musks dagsorden. 
Amerikanske virksomheder er afhængige af udenlandsk efterspørgsel
Kilde: Apollo Global Management.
 
Øget regulering og internationale handelskrige kan samlet set ramme Big Tech, som er afhængige af den globale økonomi.
 
Man bør spørge, hvorfor Trump skulle ønske at skade Big Tech? Og vil flere af dem ikke – som vi har set – ’vende bedetæpperne’ mod den nye præsident?
 
Jo, Trump vil næppe skade dem, hvis han kan undgå det. Og der vil blive lobbyet hårdt fra industriens side. Men ingen kan forudse, hvad Trump gør.
 
Konsekvens for investorer
  • Diversificér din portefølje: Husk at investere i virksomheder uden for USA.
  • Stramning af EU-regler og Trump-politik kan ramme techgiganters position og indtjening.
USA’s handelsunderskud med Kina er overvurderet

USA’s handelsunderskud med Kina er overvurderet

Handelsunderskuddet mellem USA og Kina bliver ofte fremhævet som et problem. Kineserne løber med gevinsten. Men tal fra J.P. Morgan og Deutsche Bank viser, at billedet ikke er så sort-hvidt. Når man indregner amerikanske virksomheders salg gennem datterselskaber i Kina, bliver en stor del af underskuddet udlignet.
  • Handelsunderskuddet var 270 mia. dollar i 2023 ifølge officielle tal.
  • Amerikanske virksomheders salg i Kina er tæt på 220 mia. dollar.
  • Reelt er der derfor tale om balance i det indbyrdes handelsregnskab.
  • Kina har stor forhandlingsstyrke – de kan lukke deres marked for USA.
Grafen viser tydeligt, at USA’s handelsunderskud med Kina ser anderledes ud, når man medregner amerikanske virksomheders salg i Kina. Store virksomheder som Apple og Tesla genererer enorme indtægter gennem deres kinesiske datterselskaber, hvilket gør dem dybt afhængige af dette marked.
 
Salg af amerikanske varer i Kina er reelt langt større, end de officielle tal viser
Kilder: J.P. Morgan og Deutsche Bank.
 
Hvis USA fortsætter med at bruge told som våben, risikerer amerikanske virksomheder at blive mål for kinesiske modtræk. Det kan omfatte markedsrestriktioner eller krav, der gør det dyrere og sværere at operere i Kina. Samtidig viser grafen, at den reelle handelsbalance er langt mere stabil, end det officielle underskud antyder. Det understreger, hvor vigtig Kina er for amerikanske virksomheders globale succes.
 
Er den nye amerikanske administration klar over, hvordan realiteterne forholder sig? Det må man formode.
 
Derfor bliver handelskrigen næppe så alvorlig, som mange frygter. Trump etablerer kaos og krise – hvorefter han laver en ”deal”. Trump elsker dette show. I globale relationer er det næppe en klog måde at forhandle på.
 
Konsekvens for investorer
  • Toldkrig kan føre til kinesiske restriktioner mod amerikanske virksomheder.
  • USA og Kina finder et nyt balancepunkt i deres relation.
  • Undervejs skabes usikkerhed og dårligt internationalt forhandlingsklima.
  • Det betyder stigende risikopræmier i aktiemarkedet og større risiko for pludselige udsving.
 
Amerikanske banker bakker ud af grønt samarbejde

Amerikanske banker bakker ud af grønt samarbejde

Allerede før Donald Trump har sat sig i præsidentsædet, har flere af USA's største banker trukket sig fra FN's grønne initiativ inden for finans, den såkaldte Net Zero Banking Alliance. Det er en alliance, der arbejder for at reducere finansiering af fossile brændstoffer. Bankerne, der blandt andet tæller Citigroup, JPMorgan Chase og Wells Fargo, vil gå langt for ikke at tirre Trump, og de vil ikke risikere at blive stemplet som woke eller klimatosser.
 
Netop Citigroup var i 2021 en af bankalliancens stiftende medlemmer, da man på det tidspunkt, hvor den politiske stemning tilgodeså grønne bestræbelser og forpligtelser, ønskede at skabe en mere bæredygtig banksektor gennem støtte til klimaneutral finansiering. Med Trumps kommende administration blæser der nye politiske vinde, hvor forventningen er, at fossil energi igen bliver prioriteret over grøn energi.
 
Nordamerika fylder i forvejen mindre end Europa i grøn bankalliance
Kilde: Net Zero Banking Alliance 2024 Progress Report.
 
Udviklingen kan få konsekvenser for globale klimainitiativer, da amerikanske banker traditionelt spiller en central rolle i at finansiere både nationale og internationale projekter. Mange frygter, at tilbagetrækningen vil inspirere banker i andre lande til at revurdere deres klimapolitik, og det kan yderligere forsinke den grønne omstilling. Flere miljøorganisationer er derfor allerede på barrikaderne og opfordrer investorer til at fastholde presset på bankerne for at støtte bæredygtige projekter.
 
Konsekvens for investorer
  • Udmelding betyder ikke noget for den grønne omstilling.
  • Der er øget usikkerhed om finansiering af grønne projekter.
  • Den fossile energisektor forventes at blive tilgodeset af præsident Trump.
  • Sørg for tilstrækkelig sektorspredning i aktieporteføljen.
 
Dyster fremtid tvinger Kina til at finde nye greb, hurtigt

Dyster fremtid tvinger Kina til at finde nye greb, hurtigt

Kinas økonomi er stor og i voldsom udvikling. Men der er tegn på problemer. Kinas økonomiske fremtid vil i en rum tid være præget af voksende offentlige underskud og faldende vækst. Udviklingen har allerede været i gang i en årrække, og de seneste fem år er det offentlige underskud i Kina overskredet med 3 pct. af BNP. Nu ventes 2025-underskuddet officielt at stige til hele 4 pct. af BNP. Maastricht-traktaten opererer til sammenligning for EU-lande med et underskudsloft på 3 pct., en politik, som Kina tidligere har lænet sig op ad.
  • Kinas offentlige underskud er på rekordhøjt niveau.
  • Investorer og erhvervsliv har faldende tillid til kinesisk økonomi.
Generelt er de økonomiske udfordringer i Kina kun taget til de seneste år. Den internationale valutafond (IMF) har endda opgjort landets offentlige underskud til 13,2 pct. af BNP i 2024, hvis man medtager en række øvrige statslige organer, der ikke er inkluderet i den officielle opgørelse. IMF og andre eksperter vurderer, at dette mønster vil fortsætte de næste ti år, hvilket vil give Kina dybe økonomiske sår​.
 
Samtidig er tilliden til det kinesiske erhvervsklima under pres. Lokale myndigheder har for eksempel intensiveret brugen af tilbageholdelsesoperationer, hvor virksomhedsledere bliver tilbageholdt og præsenteret for bøder. Det gør investorerne usikre.
 
Kinas voksende underskud sætter fremtiden på spil
Note: Angiver det officielle mål for det offentlige underskud. Målet for 2025 på 4 pct. blev vedtaget i december 2024.
Kilder: Bloomberg og National Bureau of Statistics of China.
 
Kinas økonomi befinder sig med andre ord i en kritisk fase, hvor både nationale og internationale aktører i stigende grad mister tilliden til, at landet kan stabilisere de offentlige finanser. De faldende indtægter fra ejendomsmarkedet kombineret med en aldrende befolkning betyder, at Kina skal finde alternative metoder til at finansiere landets vækst. Regeringens forsøg på at stimulere økonomien gennem subsidier og statslige investeringer er ikke nok til at kompensere for de strukturelle udfordringer.
 
Konsekvens for investorer
  • Et socialt stabilt Kina kræver økonomisk vækst. 
  • Potentielle nedjusteringer af kreditvurderinger for kinesiske banker. 
  • Langsigtet pres på den kinesiske valuta og aktiemarkederne i regionen.
 
USA’s kamp for at erobre land på chipområdet er truet

USA’s kamp for at erobre land på chipområdet er truet

Med Biden-administrationens vedtagelse af den såkaldte CHIPS Act i 2022 har USA styrket sin position som en global leder inden for semiconductor-industrien – med milliarder i nye investeringer og øget kapacitet. Men med Donald Trumps kommende præsidentskab er det usikkert, om loven får lov til at overleve i sin nuværende form.
  • CHIPS Act har tiltrukket over 40 mia. dollar i investeringer. 
  • USA forventes at nå 28 pct. af global semiconductor-kapacitet i 2032.
  • Trumps holdning til loven skaber nu usikkerhed.
CHIPS Act har givet et markant boost til USA’s semiconductor-industri. Ifølge Semiconductor Industry Association er USA på vej til at øge sin globale markedsandel af semiconductor-produktionen til 28 pct. i 2032 fra et meget lavt udgangspunkt i 2022. Og ifølge myndighederne i USA er det også et spørgsmål om national sikkerhed.
 
Donald Trump har imidlertid tidligere kritiseret loven og kaldt den en “dårlig aftale”. Vil han prioritere kortsigtede skattelettelser frem for langsigtede industripolitiske investeringer?
 
CHIPS Act har katalyseret næsten 450 mia. dollar i private investeringer
Kilde: Semiconductor Industry Association.
 
Konsekvens for investorer
  • USA’s industripolitik giver anledning til store private investeringer, der driver væksten.
  • De store investeringer cementerer USA’s rolle som verdens absolutte techgigant.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 15-01-2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.