Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
6. februar 2025
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Måske har Trump regnet forkert med faktor 2,5! 
Global økonomi er med 3 pct. vækst på vej mod et klassisk vækstforløb. Men ikke alt er, som det plejer at være. Forskellen er nemlig personen Trump og den nye amerikanske administration, som vil skabe en ny verdensorden. Det er Trumps ”tese”, at USA kan blive stærkere og rigere ved at tage noget (told) fra alle de lande, USA handler med. Men her tager han fejl, hvis man bruger historien som guide. De økonomiske skader bliver formentlig begrænsede, fordi USA, Canada, Mexico, EU og Kina i løbet af 3-6 måneder sandsynligvis finder et nyt balancepunkt i deres samhandel. Men den globale økonomi svækkes.
 
Hvad Trump tilsyneladende ikke helt tænker over, er det forhold, at økonomisk vækst og fremgang er skabt af den private forbrugsefterspørgsel. Og her er forholdene ikke i Trumps favør. Summen af privat efterspørgsel i den del af verden, som Trump ikke kan råde over (dvs. alt uden for USA), er hele 2,5 gange større end den amerikanske økonomi. Trump kan holde udlandet væk fra USA's store marked med told, men resten af verden kan også holde USA væk fra markeder og efterspørgsel, der er 2,5 gange større. USA kan derfor økonomisk set blive taberen på lidt længere sigt. Og hvis det sker på baggrund af Trumps toldsatser, som samtidig giver inflation og rentestigninger i USA, vil hans vælgerbase straffe ham ved næste midtvejsvalg. Trumps økonomiske kurs er kaotisk og vil næppe give hans vælgere nogen gevinst.
 
Et Gutenberg-moment for US tech
Samtidig er de amerikanske tech-giganter – efter 10 år med imponerende succes – ved at blive indhentet af kinesiske konkurrenter. Der er indtrådt et ”Gutenberg-moment”. Før Johann Gutenberg i 1454 opfandt trykning af bøger og tidsskrifter, var det meget dyrt – læs umuligt – for almindelige borgere at købe sig til viden gennem bøger. Kun eliten havde råd til det. Det var monopoliseret og dyrt at læse håndskrevne bøger. Så kom Gutenberg, og pludselig trykte og solgte man masser af ”billige” bøger med viden til alle.
 
Kampen om, hvem der vinder AI-kapløbet, ligner dette. Længe troede man, at det kun var OpenAI, der sammen med Microsoft kæmpede mod Meta, Google og Amazon om at kontrollere og sælge AI-modeller til meget høje priser. Nu er det pludselig ændret. Kineserne har lanceret DeepSeek til priser på en brøkdel af dette og endda med open source-arkitektur. AI bliver billigt hvermandseje. Konkurrencen (markedsøkonomien) har vundet, og det er en kæmpe fordel for EU, som desværre er langt bagud i det teknologiske kapløb. Der kommer masser af meget billig AI-teknologi. Gutenberg gjorde i 1454 bøger til hvermandseje, og priserne faldt dramatisk. DeepSeek gør AI til et tech-værktøj, alle kan bruge uden at betale monopolpriser. Måske er vi også tæt på toppunktet af succes for de store amerikanske teknologikoncerner. Det var trist og direkte beskæmmende at se tech-milliardærerne stå side om side med Trump ved præsidentens indsættelse. Det billede står skarpt, og Jeff Bezos m.fl. vil nok en dag fortryde deres de facto blåstempling af det, som foregik på Capitol Hill for fire år siden.
 
Told? Ikke told? Reelt forhandlingsudspil?

Told? Ikke told? Reelt forhandlingsudspil?

I sidste uge raslede Trump for alvor med sablen og annoncerede nye toldsatser mod Canada, Mexico og Kina. 
 
Oprindeligt lagde han op til en told på 25 pct. på alle varer fra Canada og Mexico og dertil 10 pct. på energiimport fra Canada. For de to nabolande blev det foreløbigt ved truslen, da Trump bøjede af efter samtaler med Mexicos præsident, Claudia Sheinbaum, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, og valgte at udskyde de annoncerede satser i en måned. 
 
Er truslerne et reelt oplæg til forhandling? Eller blot et uomgængeligt øksehug, der lander, uanset at der vises en smule menneskelighed ved udsættelser? Vi ved det reelt ikke.
  • USA har indført 10 pct. ekstra told på alle varer fra Kina.
  • Told på Mexico og Canada på 25 pct. er vedtaget, men udskudt til næste måned.
  • Stormen er ikke drevet over, hvis provenuet fra told skal gå til skattelettelser.
  • Øgede toldsatser vil påvirke væksten og øge inflationen, men ikke føre til recession.
Det blev ikke ved truslen for Kina. Den annoncerede toldsats på 10 pct. blev føjet oven i de allerede eksisterende toldsatser og trådte i kraft tirsdag. Kina svarede igen med 10 pct. importtold på olie, landbrugsmaskiner og udvalgte biler samt 15 pct. på kul og naturgas. Kinas moderate modsvar på de amerikanske tiltag træder dog først i kraft den 10. februar.
 
Modreaktionerne er klar, hvis Trump indfører højere told
Kilder: Financial Times, Wall Street Journal.
 
Men hvad er Trumps egentlige formål med de øgede toldsatser? Er det forhandlingsteknik til at opnå andre politiske formål? Er de et middel til at reducere USA's handelsunderskud? Eller er de en indtægtskilde til at finansiere skattelettelser? Vi vurderer sidstnævnte som det klart mest sandsynlige. Det taler for, at Trump faktisk vil gennemføre toldsatserne i et vist omfang. Efter vores opfattelse er det derfor for tidligt at afskrive risikoen for en omfattende handelskrig, da budgetøvelsen ved at gennemføre store skattelettelser er umulig uden et stort toldprovenu.
 
Ifølge en analyse fra Boston Consulting Group (BCG) vil Trumps foreslåede toldstigninger alene på Mexico, Canada og Kina kunne øge inflationen med 1,1 procentpoint.
 
Det er nok til, at den amerikanske centralbank, Fed, i stedet for at tale om at sænke renten kan overveje det modsatte. Og det kan føre til en regulær ’shootout’ med præsident Trump, som ønsker lave renter for borgerne.  
 
Konsekvens for investorer
  • Toldkrig fører til modrestriktioner mod amerikanske virksomheder.
  • Vi kan ikke afskrive, at scenariet udvikler sig til decideret handelskrig.
  • Det skaber usikkerhed og stigende risikopræmier i aktiemarkedet.
DeepSeek bør booste Trumps bekymring for Kina

DeepSeek bør booste Trumps bekymring for Kina

Med AI-modellen DeepSeek har Kina sendt et choksignal til verden. Lanceringen af DeepSeek rystede de amerikanske tech-virksomheder og sætter igen en fed streg under, at vi – som nævnt før i dette ugeskrift - ikke må undervurdere Kina.
 
Spørg bare aktionærerne i Nvidia, hvis kurs er faldet 15,8 pct. siden fredag.
  • Kina uddanner årligt 3,6 mio. personer inden for teknik og naturvidenskab (STEM).
  • I USA uddannes der årligt 0,8 mio. inden for STEM.
Hvori består tigerspringet? DeepSeek er udviklet med den ældre Nvidia H800-chip, hvilket umiddelbart gør deres teknologi langt mere omkostningseffektiv end de kendte amerikanske AI-modeller. Hvad går investeringerne til i de amerikanske Big Tech? Samtidig er modellen bygget af kinesere uddannet i Kina. Det viser styrken af det kinesiske uddannelsesniveau.
 
Kina fører an: 3,6 mio. kinesere vælger høje tekniske uddannelser
 
Note: STEM-uddannelser dækker over områderne naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. Der er forskel på de forskellige landes uddannelsessystemer, hvorved der også er forskelle på, hvordan STEM-uddannelser opgøres. Tallene er fra 2020.
Kilde: CSET (Center for Security and Emerging Technology).
 
Kinas fremadstormende position og det enorme antal af STEM-kandidater betyder, at fremtiden for AI-teknologi byder på massiv konkurrence fra Kina.  
 
Jo flere STEM-uddannede (generelt), jo højere BNP pr. indbygger, vækst og produktivitet.
 
Danmark er desværre ikke front runner. En rapport fra Kraka Economics viser, at hver gang vi uddanner én ekstra kandidat inden for de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, er der en positiv effekt på BNP på 11,6 mio. kr. – i det perspektiv er det besynderligt, at regeringens seneste uddannelsesreform vil reducere antallet af STEM-kandidater med 22.000 i 2075.
 
Konsekvens for investorer
  • Den store konkurrence på AI-markedet vil gøre AI-teknologier billigere.
  • Trump har afsat 500 mia. dollar til at udbygge AI-infrastruktur i USA.
  • Ved investeringer i AI, husk risikospredning – også på tværs af landegrænser.
 
Krypto – en grum gimmick, der vil ramme småsparerne?

Krypto – en grum gimmick, der vil ramme småsparerne?

Krypto er på fremmarch – desværre.
  • Tjekkiets centralbankchef vil investere op til 5 pct. af landets valutareserve i bitcoin.
  • Pensionsfonde er så småt begyndt at investere i krypto.
  • Trump-administrationen vil fjerne reguleringsbarrierer for kryptomarkedet.
Tjekkiets centralbankchef, Aleš Michl, anerkender bitcoins ekstreme volatilitet, men mener, at det giver mening som en diversificering af porteføljen. Han peger på, at BlackRocks nylige lancering af en bitcoin-ETF har tiltrukket store institutionelle investorer​.
 
Også pensionsselskaber i både USA, Storbritannien og Australien er hoppet med på vognen. Men der er grund til at advare om, at pensionsmidler ikke bør eksponeres for en så volatil aktivklasse. Der er nemlig intet anker, ej heller sikkerhed bag krypto. Det løbende afkast i form af udbytter og renter, som man kender fra aktier og obligationer, findes ikke. Som fundamental investor er krypto derfor fortsat uinteressant. 
 
Udvalgte lande eller institutionelle investorer, der er hoppet med på kryptobølgen 
Kilder: Financial Times, BlackRock, The National Bitcoin Office of El Salvador og Reuters. 
 
Markedet er ustabilt og har karakter af en boble. Eksempelvis har Ontario Teachers’ Pension Plan og Canadas næststørste pensionsselskab, Caisse de dépôt et placement du Québec, foreløbigt nedskrevet værdien af deres kryptorelaterede aktiver med knap 250 mio. dollar.
 
Kryptomarkedets værdi er uforudsigelig og ustabil
Note: Angiver markedsværdien for hele kryptomarkedet. Senest opdateret 04.02.2025.
Kilde: Coinmarketcap.com.
 
Trump elsker krypto. Han har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge oprettelsen af en national digital aktivreserve, og han har annonceret, at han vil gøre USA til en global kryptoleder.
 
Det vil få flere til at hoppe ned i ”kryptokrukken”.
 
Konsekvens for investorer
  • Øget legitimitet for krypto kan føre til flere institutionelle investeringer.
  • Kryptos volatilitet vil altid være høj, da der ikke er et reelt underliggende aktiv.
Har Tyskland noget hår at hive sig selv op med?

Har Tyskland noget hår at hive sig selv op med?

Tyskland er økonomisk i knæ. Vi ser ind i en investeringskrise, hvor særligt klima og infrastruktur kræver store økonomiske midler. Hvordan kan Tyskland hive sig selv op ved håret?
  • Ifølge ny rapport har Tyskland brug for over 600 mia. euro i investeringer frem mod 2035.
  • Tysklands gældsbremse forhindrer klassiske lånefinansierede løsninger.
  • Off-balance sheet-fonde kan blive en vej frem, men møder politisk modstand.
En rapport fra tænketankene IMK og IW anslår, at der er behov for over 600 mia. euro i investeringer frem mod 2035 – primært inden for klima og lokal infrastruktur.
 
Særligt klimaindsatser og infrastruktur kræver store investeringer i Tyskland
Kilder: Financial Times og en rapport lavet i et samarbejde mellem tænketankene IMK og IW.
 
Problemet, magthaverne slås med, er, at Tysklands gældsbremse forhindrer staten i at optage større lån, da den begrænser strukturelle budgetunderskud til 0,35 pct. af BNP. Kanslerfavoritten, CDU’s Friedrich Merz, har signaleret, at han vil fastholde gældsloftet, men at han er åben for justeringer.
 
Det tyske råd for økonomiske eksperter har foreslået at indføre en ’dynamisk grænse for budgetunderskuddet’. En anden model for at kunne investere mere er ”off-balance sheet”-fonde, som tidligere er blevet brugt til militærudgifter i forbindelse med krigen i Ukraine.
 
Centralt for debatten i Tyskland er, at landet mod syd nu har forstået, at noget må gøres. Hvilken metode det ender med, vil vi rapportere om i dette ugeskrift, når den foreligger. Tyskland har en speciel evne til at rejse sig – se bare på situationen efter 2. verdenskrig og indlemmelsen af Østtyskland – og det forventer vi, at de gør igen.
 
Konsekvens for investorer
  • Tysk interesse for at stimulere økonomien vil gavne hele eurozonen.
  • Tyske aktier er billige.
  • Tyskland er kommet igen før – 2. verdenskrig og indlemmelsen af Østtyskland.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 05.02.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.