Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
20. marts 2025
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

De sidste uger har bragt os to virkelig gode nyheder i form af nye regeringer i Tyskland og Canada med stor handlekraft og blik for, hvad der er vigtigt.
 
Tyskland har taget et historisk skridt. Den kommende kansler, Merz, har sikret et flertal for at investerer omkring 1.500 mia. euro i udbygning af infrastruktur og militærkapacitet. Det svarer til næsten 35 pct. af tysk BNP. Beløbet er større end det samlede amerikanske militærbudget på næsten 900 mia. dollar. Merz har på få uger skabt en ”gamechanger” for Europa. Tyskland bliver igen Europas økonomiske lokomotiv. Det er den bedste nyhed siden murens fald og den tyske genforening. Samtidig inspirerer det med sikkerhed Frankrig (og mange andre, herunder Danmark) til at overveje en tilsvarende indsats.
 
Betydningen kan ikke overvurderes. Det vil give økonomiske multiplikatoreffekter, fordi der skabes nye job og nye indkomster. Det vil også smitte af på resten af Europa, fordi Tyskland med sikkerhed vil købe mange produkter fra andre europæiske lande. Det vil reelt give mulighed for, at væksten i EU kommer op over 2 pct. og måske helt op på amerikansk niveau omkring 3 pct. Det vil også på sigt føre til lidt mere inflation og lidt højere renter – men det er en pris, vi gerne betaler.
 
Vi må håbe, at alle disse investeringer baseres på den nyeste teknologi, og at man i samme omgang sikrer massive investeringer i cloud-løsninger, datacentre, AI-modeller, softwareudvikling og al den teknologi, som er så nødvendig.
 
Nu mangler vi kun at få flere stabile energiinvesteringer i EU i form af atomkraft og naturgas. Dette er absolut nødvendigt for at skabe en stabil ”baseload”-energi, som gør det muligt at indfase masser af sol og vind. Og det sidste helst i form af landbaseret vind, som jo er langt billigere end havvind.
 
Måske har EU også mulighed for at få Canada som en ny ”energipartner”. EU køber i dag meget gas fra USA og Qatar. Vi kan med fordel droppe gasindkøb i både USA og Qatar til fordel for at købe energi fra Canada. Vi kan samarbejde langt mere med netop Canada, som har rige forekomster af mineraler, olie og naturgas. Og Canada kan også hjælpe med at udvikle mineforekomsterne i Grønland.
 
Canada har den 14. marts fået en ny regeringsleder, Mark Carney. Han er ikke hvem som helst. Carney har været centralbankchef i både Canada og England. Han har solid erfaring med at håndtere finanskriser, covid-kriser, brexit, og ikke mindst har han en personlig karisma. Derfor kan han også håndtere Trump. Carney har blik for alvoren i den globale opvarmning og har i mange år arbejdet for på sigt at skabe en overgang til grønne energiformer. Vel at mærke på realistisk vis, hvilket betyder, at man accepterer brugen af fossile energikilder i mange år endnu.
 
 
I dette ugeskrift har vi samlet "Konsekvens for investorer" for alle historier til sidst i ugeskriftet.
’Whatever it takes’ - Friedrich Merz leverer

’Whatever it takes’ - Friedrich Merz leverer

Da den kommende kansler, Merz, vandt valget, bekendtgjorde han, at hans hovedprioritet var at løsrive Tyskland og Europa fra militære og økonomiske bånd til USA. Merz har nu taget et stort skridt. Tirsdag godkendte det tyske parlament en omfattende infrastrukturpakke samt en reform af den tyske gældsbremse. Nu mangler kun én tue på vejen, nemlig afstemningen i Forbundsrådet fredag. Alt tyder dog på, at pakken bliver vedtaget. 
  • Tysk gældspakke, der kan løbe op i 1.500 mia. euro til infrastruktur og våben, kan kickstarte tysk økonomi.
Partierne CDU/CSU, SPD og De Grønne er enige om, at Tyskland skal låne 500 mia. euro til infrastrukturinvesteringer frem mod 2035. Det svarer til 12 pct. af BNP i 2024. En investering af den størrelse vil kunne løfte det tyske BNP med 750 mia. euro i 2035, når man medregner multiplikatoreffekter. Det viser beregninger fra Heinrich-Heine Universitet i Düsseldorf.
 
Tyske megainvesteringer overhaler tidligere europæiske hjælpepakker
Note: Figuren angiver beløbet af finanspolitiske hjælpepakker ved tidligere kriser i EU som andel af BNP. BNP er opgjort som et gennemsnit af årene i parentes. Ved coronakrisen er hjælpepakkerne Next Generation EU og SURE medregnet. Ved statsgældskrisen er hjælpepakkerne European Financial Stability Facility og European Stability Mechanism medregnet. Merz’ ”Whatever it takes”-investeringer er sat til 1.500 mia. euro som andel af BNP i 2024.
Kilder: Europa-Kommissionen, Wall Street Journal, Børsen.
 
Den vedtagne aftale ændrer – på historisk vis - også den tyske gældsbremse. Fremover må den ikke blokere investeringer i forsvar, sikkerhed og støtte til Ukraine. Planen er, at investeringer over 1 pct. af BNP fremover kan finansieres med ny gæld, hvilket tidligere var ulovligt.
 
Lige nu lyder estimatet på, at investeringerne i forsvar og infrastruktur vil lande omkring 1.500 mia. euro. Normalt giver forsvarsinvesteringer ikke lige så høje finanspolitiske multiplikatoreffekter som infrastrukturprojekter. Alligevel vurderer Kiel Institute, at for hver 1 pct. ekstra, der bruges til forsvar, vil tysk produktivitet blive løftet med 0,25 pct. Det kan give et markant vækstboost. I de kommende år forventes Tyskland at gå fra stagnation til en vækst på omkring 2 pct. årligt.
Industrien som Europas forsvarsreserve

Industrien som Europas forsvarsreserve

Havde nyheden om den tyske forsvars- og infrastrukturpakke ramt Europa for et år siden, ville historiens vingeslag have løbet koldt ned ad ryggen på de fleste. Men med USA’s ’enegang’ er alt vendt på hovedet. Den tyske våbenproducent Rheinmetall lufter nu ideen om at omdanne udvalgte af Volkswagens fabrikker til militærproduktion.
 
Det er et stærkt signal om, at tysk industri vil komme til at spille en nøglerolle i opbygningen af fremtidens europæiske forsvar. Den tyske forsvarssektor har længe – også af meget klare historiske årsager - været nedprioriteret, mens den brede industri i Tyskland har udviklet sig. Det vil forventeligt vise sig at blive Tysklands og Europas store strategiske fordel i en tid, hvor der meget hurtigt kan opstå kapacitetsproblemer.
  • Europa har 32 mio. ansatte i industrien, men kun 581.000 i forsvarsindustrien.
  • I Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien er 17 mio. ansat i industrien mod 677.000 i militæret.
  • Den uudnyttede kapacitet kan med politisk vilje mobiliseres til forsvar.
Industrien som inkubator for hurtig oprustning
Note: Tal er fra 2022.
Kilder: NATO, EU - Cedefop.
  
Generelt klarer forsvarsaktier sig forrygende i disse år, men der er stadig grund til optimisme: NATO-landenes oprustning, spændende teknologiske fremskridt og den geopolitiske usikkerhed understøtter alt sammen væksten. Det forventes derfor, at indtjeningen i forsvarsselskaberne vil vokse markant de kommende år, hvilket markederne dog allerede - til en vis grad - har taget højde for. 
USA vakler, Europa vokser

USA vakler, Europa vokser

Nok er det svært at spå. Men man må ikke kimse ad aktiemarkedets evne til at se ind i fremtiden, og lige nu siger krystalkuglen, at Europa og forsvarsindustrien er på vej mod lysere tider, mens USA og teknologiaktier får det svært, ikke mindst fordi markederne - lidt sent - har indset, at Trump sætter handling bag sine ord om øget told.
 
Kurserne taler sit eget tydelige sprog. I 2025 har vi indtil videre set disse afkast:
Rheinmetall:
+128 pct.
DAX:  +16 pct.
S&P 500:  - 8 pct.
Tesla:  -41 pct.
Note: Totalafkast inkl. geninvesterede nettoudbytter 02/01/2025 - 19/03/2025.
 
Aktiemarkedet: Europa og forsvar er hot, USA og teknologi er not
Note: Indeks 100 = 02.01.2025. Kursudvikling i danske kroner. Data er opdateret 19.03.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tendenserne i årets første kvartal afspejler markedets tro på forsvarsindustrien og en europæisk genopretning. Den tyske regerings massive støttepakke, der ventes endeligt vedtaget fredag, er med til at cementere, at Europa tager udfordringen seriøst. Omvendt er investorerne ved at miste troen på amerikanske virksomheder og deres vilkår under Trumponomics. Ikke mindst den høje prissætning på teknologiselskaberne, der længe har været betragtet som en selvfølge.
 
Markederne har ofte ret. Derfor er vi muligvis vidne til et afgørende øjeblik for magtbalancen mellem finansmarkederne i USA og Europa.
 
 
Europæiske velfærdssamfund er udfordret – af velfærd!

Europæiske velfærdssamfund er udfordret – af velfærd!

Vi lever i en verden med skarp økonomisk konkurrence, men arbejder europæerne nok? Siden 1980 er den gennemsnitlige årlige arbejdstid i Europa faldet markant, mens faldet i USA er betydeligt mindre. Og i Kina har der ligefrem været en betydelig stigning i arbejdstiden.
  • Tyskere arbejder 21 pct. færre timer om året end i 1980.
  • Amerikanere arbejder kun 2 pct. mindre.
  • Kinesere arbejder i dag 10 pct. mere end for 40 år siden.
De markante forskelle har betydelige konsekvenser for produktiviteten og den økonomiske vækst i Europa - ikke mindst i en tid, hvor globaliseringen er på tilbagetog, og EU ønsker at blive mere selvforsynende.
 
Den geopolitiske situation gør kun udfordringerne endnu mere alarmerende. Forsvarsudgifterne i Europa kommer til at eksplodere de kommende år, og det vil tære på de økonomiske ressourcer, der ellers kunne være brugt på velfærd. Dertil kommer, at europæerne bliver ældre, hvilket betyder færre hænder til at forsørge flere mennesker.
 
Velfærdssamfundet i Europa er udfordret
Note: Angiver den gennemsnitlige årlige arbejdstid for personer i beskæftigelse. Procenttallene angiver udviklingen i perioden.
Kilde: University of Groningen Penn World Table version 10.01.
 
Teknologi og automatisering kan til en vis grad kompensere for færre arbejdstimer, men det kan ikke stå alene. Med andre ord: Hvis europæerne ikke trækker i arbejdstøjet, bliver der ikke råd til at finansiere både forsvar og de sociale ydelser, europæerne er vant til.
 
 
Kina sætter sig på den grønne omstilling

Kina sætter sig på den grønne omstilling

Mens Vesten har sat den grønne omstilling på standby og stønner under vægten af nye krav fra USA, fortsætter Kina ufortrødent med massive investeringer i vedvarende energi – som vel at mærke kan levere stabil, grøn strøm døgnet rundt.
  • Kina planlægger at bygge verdens største vandkraftværk i Tibet.
  • Kina producerer allerede 95 pct. af verdens solceller.
Kina er milevidt foran, når det gælder storskala-energiprojekter, der sikrer en grøn energiforsyning, uanset om solen skinner, eller vinden blæser. For eksempel vil et planlagt vandkraftværk i Tibet alene kunne generere over 60 gigawatt om året. Det står i skærende kontrast til det danske udbud af havvindmølleparker i Nordsøen i december, der ville producere 6 gigawatt årligt – og som bekendt endte uden et eneste bud.
 
Derudover er vandkraft en langt mere stabil energiform, da den kan generere strøm 100 pct. af tiden. Modsat giver vindkraft energi 45 pct. af tiden. Det betyder, at 60 gigawatt vandkraft reelt svarer til 133 gigawatt vindkraft. Det kinesiske vandkraftværk vil alene kunne levere 50 gange så meget energi som hele Danmarks havvindskapacitet, som i dag er på 2,7 gigawatt.
 
Kina er verdens el-mastodont
Note: 1 terawatt svarer til 1000 gigawatt.
Kilde: Our World In Data.
 
Og mens Vesten diskuterer energistrategier og er afhængig af skiftende politiske prioriteringer, bygger Kina infrastruktur i rekordfart. Landets energiplan fokuserer særligt på vandkraft og atomkraft, men batteriteknologi og Power-To-X-løsninger får også store investeringer. Det betyder, at kineserne ikke kun dominerer den grønne teknologi, men at de også kan sikre sig billig og stabil energi til industrien.
 
 
 
Konsekvens for investorer

Konsekvens for investorer

  • Den tyske pakke vil skabe fremgang i hele Europa og gavne europæiske selskaber – og forventeligt trække forsvarsinvesteringer i andre EU-lande med sig.  
  • Et afgørende skift fra amerikanske til europæiske aktier kan være under opsejling.
  • Kina fortsætter de grønne investeringer, mens resten af verden ser den anden vej.
 
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 19.03.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.