Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
28. marts 2025
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Er forsvarsaktier steget for meget? 
Europa skal styrke sit forsvar. Vi har mangel på forsvarsmateriel. Vi har også mangel på forsvarsaktier. Det har i mange år været god latin blandt alle institutionelle investorer ikke at købe forsvarsaktier. Pensionskasserne har typisk bedt deres kapitalforvaltere om at sikre, at der ikke var disse aktier i porteføljerne. De fleste forsvarsvirksomheder har samtidig haft beskedne overskud, fordi de fleste europæiske lande har valgt at spare på militæret. Derfor har aktieinvestorerne også holdt sig væk fra denne kategori af aktier. De har været oversete og uønskede – og de har ikke haft vækst. De har reelt været i kategori med tobaksaktier.
 
Det er slut nu. De skal igen ind i alle aktieporteføljer. Netop dette er årsagen til, at forsvarsaktier er steget kraftigt i kurs. Alle har haft for få af disse aktier. Der er ”stykmangel” på forsvarsaktier, som man kaldte det, når man handlede aktier på børsen i gamle dage. Derfor kan den markante efterspørgsel komme til at skubbe kurserne endnu mere i vejret.
 
Hvor meget statsgæld kan et land leve med?
Vi ved, at Japan har en statsgæld på 220 pct. af BNP, og at økonomer i 25 år har ment, det var uholdbart. Men virkeligheden er, at japanerne lever trygt og godt med dette problem. Vi ved, at Grækenland brød sammen, da deres statsgæld nåede 150 pct. af BNP, og at Italien overlevede en statsgæld på 120 pct. af BNP. Vi ved, at USA nu har en statsgæld på 120 pct. af BNP. Og senest har Tyskland besluttet, at den tyske stat skal låne det, som svarer til 35 pct. af BNP, før man kan investere i forsvar og infrastruktur. Så spørgsmålet er, om statsgæld betyder noget som helst?
 
Svaret er stadig, at penge ikke kan bruges to gange, og at lande går bankerot, hvis statsgælden kommer ud af kontrol. Et land kan godt have en høj statsgæld (som Japan og USA), hvis der er tale om et rigt land med egen valuta og med systemer, der gør det muligt at opkræve skatter, hvis der er behov for det. Men hertil kommer det måske vigtigste: Hvis statsgælden er over 100 pct. af BNP, skal man sikre, at indtægterne (BNP) vokser lige så hurtigt som rentebyrden på gælden. Det er derfor, at USA har et stort problem. Statsunderskuddet er på 7 til 8 pct. af BNP (dvs. statsgælden vokser tilsvarende), mens skatteindtægterne kun vokser med 5 til 6 pct. årligt. USA er, som Knud Heinesen engang sagde, ”på vej mod afgrunden”.
 
Heldigvis er den amerikanske økonomi i topform, og derfor kan USA holde til denne skæve udvikling i mange år. Selv med de store underskud kan USA klare sig i årevis, før kreditorerne banker på døren. Men hvis tilliden til USA svigter (Trump), kan tidspunktet indtræffe langt tidligere. Det forhold, at Trump eksempelvis selv udsteder krypto og begejstret omtaler, at krypto skal ind i valutareserven, kan på sigt undergrave dollarens værdi. Samtidig undergraves tilliden af, at Trump offensivt går i handelskrig med næsten alle lande. Selv den bomstærke amerikanske økonomi kan komme ud af kurs og miste afgørende tillid, hvis man ikke respekterer de finansielle markedskræfter.
For få forsvarsaktier i mange porteføljer

For få forsvarsaktier i mange porteføljer

Forsvarsaktier er på alles læber. For få år siden skulle man ikke røre dem med en ildtang. Nu elsker investorerne dem – og kærligheden ser kun ud til at vokse støt.
 
Der er to grunde:
 
For det første er det blevet tydeligt, at efterspørgslen efter forsvarsindustriens produkter eksploderer. For det andet er det - med krigen i Ukraine og USA’s linje over for Europa - blevet om ikke en moralsk pligt, så moralsk acceptabelt at eje aktier i dette segment. Begge dele er nyt.
  • Globale investorer har haft en kronisk undervægt af forsvarsselskaber.
  • Der skal flyttes enorme summer over i forsvarsaktier for at udligne undervægten.
Forsvarsaktier har de senere år været dømt ude i en grad, så mange investorer – private såvel som institutionelle – slet ikke har haft dem i porteføljen. Estimater fra analysehuset Morningstar viser, at globale aktieporteføljer i gennemsnit kun indeholdt 0,7 pct. forsvarsaktier i 2022. Tallet er i dag steget til 1,1 pct., men der er fortsat langt op til forsvarsaktiernes andel af verdensindekset, som er omkring 2,5 pct. Procentsatserne kan lyde små, men når man holder det op mod, hvor store summer der investeres i de globale aktiemarkeder, bliver betydningen enorm.
 
Hvis de 500 største pengeforvaltere i verden skulle opgradere forsvarsselskabernes andel af porteføljen, så det svarede til vægten i verdensindekset på 2,5 pct., ville det betyde øgede investeringer i forsvarsaktier på næsten 900 mia. dollar. Til sammenligning var de globale nyinvesteringer i ETF’er i 2024 på 1.250 mia. dollar.
 
Verdens 500 største forvaltere: Undervægten i forsvarsaktier er kolossal
Note: Beregningen er en tilnærmelse baseret på estimater fra Morningstar, da der ikke findes officielle tal for alle aktiefondes eksponeringer mod forsvar. Andele fra Morningstar angiver den gennemsnitlige eksponering mod forsvars- og luftfartsselskabsaktier. Beregningen bygger desuden på, at de 500 største kapitalforvaltere har en samlet formue under forvaltning på 61.440 mia. dollar i aktier.
Kilder: Morningstar, Thinking Ahead Studio by WTW og Bloomberg.
 
Flere og flere investorer vil søge mod forsvarsaktier, men det tager tid. Det kan lægge et opadgående pres på aktiekurserne i sektoren.
USA er mere afhængig af verden end omvendt

USA er mere afhængig af verden end omvendt

Når Trump rasler med toldsablen, er det (i store træk) ikke en naturlov, at resten af verden bare bøjer sig. Trump glemmer – eller ignorerer - at isoleret set er de fleste lande mindre afhængige af at eksportere til USA, end USA er af at eksportere til resten af verden.
  • Amerikansk vareeksport udgør 7,5 pct. af USA’s BNP.
  • De fleste store økonomier har en lavere eksportandel til USA, end USA har til verden.
Selvom USA’s eksportandel er lav, er den ikke ubetydelig. USA’s position er derfor ikke overlegen i en handelskrig mod resten af verden – og slet ikke, hvis resten af verden koordinerer indsatsen mod USA. USA risikerer derfor at ramme sig selv hårdere, end f.eks. Kina bliver ramt af amerikansk told.
 
USA er mere afhængig af verden, end verden er af USA
Kilder: OECD, US Census Bureau.
  
Og selv hvis verden undlader at koordinere, men bare spejler de amerikanske toldsatser, vil der opstå en form for usynlig toldkoalition mod USA. Det vil have en mærkbar negativ effekt på amerikansk økonomi. Man skal også huske, at den samlede købekraft i de lande, USA handler med, er omkring 2,5 gange større end den amerikanske.
 
Det væsentlige spørgsmål er nu: Givet at økonomer i USA omkring Trump ved dette og vil advare ham, vil han da agere på deres råd? Eller vil han være tro mod sin politik, når vælgernes forbrugsmuligheder rammes, og de finansielle markeder påvirkes? Svaret blæser fortsat i vinden.
 
 
Har Musk oversolgt DOGE?

Har Musk oversolgt DOGE?

USA’s finansminister, Scott Bessent, havde en plan: Højere vækst, mere olie og lavere underskud. Men virkeligheden stikker i en anden retning. Underskuddet vokser, og Elon Musks effektiviseringsenhed, DOGE, ser ud til at gøre langt mere skade end gavn. Enheden kritiseres nu også massivt for at snyde på vægten ved at overrapportere besparelser og overskride deres mandat.
  • Budgetunderskuddet i 2025 er større end i både 2023 og 2024 – hver måned.
  • Nedskæringer i forskning svækker innovation og USA’s konkurrenceevne.
DOGE har uden hold i virkeligheden opgjort besparelser i milliardklassen: Et aflyst projekt på otte millioner dollar blev opgjort som otte milliarder dollar, og en anden kontrakt blev bogført tre gange. Samtidig har DOGE medvirket til massive nedskæringer i forskningsmidler til bl.a. NIH og NSF, som er to føderale institutioner for henholdsvis sundhed og naturvidenskab. Det er direkte kontraproduktivt, fordi det risikerer at bremse nye medicinske og teknologiske gennembrud og dermed lede til lavere vækst fremover.
 
Det er desuden tvivlsomt, om Musk har tilstrækkelig fokus på DOGE. Hans egne virksomheder Tesla og SpaceX oplever kraftig konkurrence og faldende markedsandele og sluger dermed opmærksomheden. Med begrænset kapacitet til effektivt at styre DOGE risikerer Musk dermed yderligere at undergrave enhedens troværdighed og funktionsevne.
 
Budgetunderskuddet i USA vokser og vokser
Note: Angiver USA's budgetunderskud for regnskabsårene 2023, 2024 og foreløbige tal for 2025. Regnskabsåret løber fra oktober til september.
Kilder: Bloomberg og US Treasury.
 
DOGE har med andre ord langt fra vist sit værd – snarere tværtimod. Hvis USA skal reducere budgetunderskuddet, kræver det langt mere end regnskabsmæssige tryllekunster og forhastede – men i forhold til budgettet begrænsede - nedskæringer. Som det ser ud nu, tyder meget på, at det amerikanske budgetunderskud kun bliver større.
Solenergi ser stadig langt efter målstregen

Solenergi ser stadig langt efter målstregen

Solceller betragtes – med rette – som en af de vigtigste løsninger i den grønne omstilling. Men teknologien er langt fra i mål.
  • Prisen på solenergi er faldet med næsten 90 pct. siden 2010.
  • Solceller konverterer i dag tæt på 25 pct. af lyset til strøm.
  • Enkelte forsøg med solceller har vist konvertering på op mod 50 pct.
Rent teknologisk er solceller en succeshistorie, hvor det er gået fra nicheprodukt til massemarked på få årtier. I 2024 blev der installeret 595 gigawatt solcellekapacitet mod bare 146 gigawatt i 2020 – og prisen er lavere end nogensinde. Men helt grundlæggende er energiproduktion fra solen ujævn, fordi den følger solen og ikke elforbruget.
 
Man bør glæde sig over, at der sker fremskridt på batterifronten. Nu kan solcellerne kombineres med store batterier, der gør det muligt at udjævne strømmen i højere grad, og det kan på sigt blive afgørende. I øjeblikket er det dog dyrt. Hvis man vil dække 100 pct. af elforbruget med sol og batterier, koster det syv gange så meget pr. kWh, som hvis man blot vil dække 10 pct. Det skyldes, at man skal have nok batterikapacitet til også at dække de mørkeste og mest solfattige perioder. Som grafen antyder, er det nok realistisk, at sol kombineret med batterier kan dække omkring 30 pct. af det samlede elektricitetsforbrug.
 
De første procenter er billige – men så bliver det dyrt at lave solenergi med lagring
Note: Figuren viser, hvordan elprisen (dollar/kWh) for solenergi med lagring stiger, i takt med at en større andel af elforbruget dækkes. Dataene er baseret på elforbruget i et simuleret hus i Atlanta.
Kilde: Construction Physics Substack - Understanding Solar Energy (20. marts 2025).
 
Men selv hvis alt spillede med energi fra solen, bedre batterier og lavere priser, ville der være en udfordring: Elektricitet udgør nemlig kun omkring 20 pct. af det samlede globale energiforbrug. Derfor skal solenergi under alle omstændigheder suppleres med andre teknologier for at sikre en stabil energiforsyning.
 
 
Tech-aktier: Markedet tager en tiltrængt puster

Tech-aktier: Markedet tager en tiltrængt puster

De største og mest profilerede tech-selskaber i USA – de såkaldte Magnificent 7 – har fået et ordentligt rap over nallerne. Efter rekordhøje aktiekurser i slutningen af 2024 og starten af 2025 har markedet nu skruet ned for begejstringen.
  • Magnificent 7-aktier er hver især faldet med minimum 15 pct. siden deres kurstop.
  • De fleste af aktierne har P/E-ratioer på et fornuftigt niveau.
Faldet kommer oven på en periode med meget høje forventninger og store kursstigninger – især drevet af AI-bølgen. Nu tager markedet en pustepause, som ikke skyldes, at virksomhederne er blevet dårligere til at drive forretning, men at markedet tilsyneladende vurderede, at deres aktier simpelthen var blevet for dyre. NVIDIA er stadig en hjørnesten i AI-infrastrukturen, og Microsoft har cementeret sin position som softwarekonglomerat. Meta, Apple, Amazon og Alphabet har også oplevet betydelige kursfald, men har alle solide kerneforretninger i ryggen.
 
Magnificent 7 har mistet højde – men står stadig stærkt
Note: Fald siden top angiver faldet fra højeste kurs i forhold til kursen pr. 27.03.2025. Seneste P/E-ratio angiver prisen set i forhold til den forventede indtjening over de næste 12 måneder pr. 27.03.2025. 
Kilde: Bloomberg.
 
Tesla er et særtilfælde. Aktien har en P/E på 91x, og det stikker ud - både hvis man sammenligner med de øvrige virksomheder i Magnificent 7, men særligt andre bilproducenter. Ford handler til en P/E på 7x og General Motors til en P/E på 4x. Samtidig er Teslas salg stagneret, og virksomheden har mistet markedsandele på flere markeder. Derfor tyder det på, at den nuværende prissætning afspejler nogle forventninger, der ikke relaterer sig til den underliggende bilforretning.
 
Men er MAG-7 reelt den samme kategori af aktier? Svaret er nej, hvorfor grupperingen er grovkornet. Viden er nøglen til at investere i disse selskaber, da de er vidt forskellige. Derfor giver det også mening, at de bliver vurderet forskelligt af markedet – og at kursudsvingene ikke nødvendigvis siger noget entydigt om tech-sektoren som helhed.
 
Markedet søger en ny ligevægt efter overdrevne forventninger. Det er præcis, hvad et velfungerende marked skal gøre.
Konsekvens for investorer

Konsekvens for investorer

  • Forsvarsaktier er undervægtet i forhold til deres andel af verdensindekset.
  • En optrapning af handelskrigen vil ramme USA såvel som resten af verden.
  • Solceller er en del af den grønne omstilling, men kan ikke stå alene.
  • The Magnificent 7 er ikke identiske, og de fleste har stærke forretningsmodeller.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 27.03.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.