Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
3. april 2025
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Trumps nye toldsatser 
De nye toldsatser, som blev annonceret i nat, er højere end forventet. EU blev pålagt 20 pct., Kina 34 pct., UK kun 10 pct. og det meste af Asien omkring 25 pct. Lande som Israel og Schweiz blev pålagt henholdsvis 17 pct. og 31 pct. Ingen lande gik fri.
 
Den egentlige plan er at få råd til skattelettelser og samtidig give amerikanske virksomheder bedre indtjeningsmuligheder. De kan nu udkonkurrere importerede varer, og de kan sætte priserne op og forbedre indtjeningen. De største tabere er de amerikanske forbrugere, som får højere priser på stort set alle varer.
 
Ifølge kendt nationaløkonomisk teori og med historisk erfaring fra global handel gennem 200 år er der ingen tvivl om resultatet. Højere priser på alle de varer, som amerikanske forbrugere køber og mindre efterspørgsel fra de amerikanske forbrugere. Derfor kommer USA i en periode på op til et år tæt på en BNP-vækstrate omkring 0 pct. Resten af verden vil fortsætte sin vækst nogenlunde uændret. Der vil være lavere BNP-vækst i de mest eksportorienterede lande, men ingen recession - hverken i EU, Kina eller resten af Asien.
 
En brændende platform i EU tvinger os i arbejdstøjet
EU har længe haft økonomiske problemer. Vi har alt for dyr importeret energi, for dårligt militært forsvar samt lav BNP-vækst og svag teknologisk udvikling. Dette har været opskriften på de økonomiske problemer, vi mest tydeligt har set i Sydeuropa. Det gør på sigt finansieringen af velfærdssamfundet via skatteindtægter helt umulig. Hvis man ønsker dette komplekse problem grundigt analyseret, kan man med fordel læse Draghi-rapporten udgivet i efteråret 2024.
 
EU befinder sig i dag på en såkaldt ”brændende platform”, som man kalder det i erhvervslivet, når der er brug for markante ændringer af, hvordan man bruger sine penge. Det står lysende klart for alle politikere, at der ikke vil komme hjælp udefra. Vi skal selv i arbejdstøjet. Vi skal arbejde mere, regulere meget mindre, investere meget mere og samtidig prioritere helt anderledes end tidligere. Først i prioritetsrækkefølgen kommer økonomi, forsvar, energi og teknologi. Når vi har brugt penge på dette og sikret, at vi kan klare os i konkurrencen med resten af verden, må vi se, hvor mange penge der er tilbage til velfærd og klima. Og når vi får et stærkt forsvar og en sikker økonomisk fremgang, kan vi begynde at overveje, hvordan vi bagefter kan udbygge velfærden og sikre klimaet. Det er den nye virkelighed, vi skal vænne os til – jo før, jo bedre. Og det er i den rækkefølge, problemerne skal løses. Man kan ikke skabe velfærd og klimaforbedringer, hvis ikke man kan forsvare sit land, producere energi og varer, importere og eksportere samt ikke mindst have et erhvervsliv, der skaber jobs og tjener penge. Simpel logik og sund fornuft.
Told øger risiko for lavvækstperiode i USA

Told øger risiko for lavvækstperiode i USA

Trumps nye toldsatser er højere end ventet og kan få alvorlige konsekvenser for både amerikansk og global økonomi. Hovedelementerne i toldudmeldingen er følgende:
  • Der indføres en generel told på 10 pct. for alle importerede varer fra 5. april.
  • Der indføres en ekstra høj ”gengældelsestold” på 60 udvalgte lande fra 9. april.
  • ”Gengældelsestolden” varierer fra land til land – se udvalgte i tabellen nedenfor.
  • EU rammes med 20 pct.
  • Kina rammes med 34 pct. (54 pct. inklusiv den tidligere toldsats) 
De vigtigste nye toldsatser
Note: Påstået told på amerikansk eksport er et estimat fra den amerikanske regering. Meget tyder på, at det ikke er baseret på told mod USA, men på underskud i samhandlen med varer. Tilsvarende er den foreslåede told på import til USA tilsyneladende baseret på varehandelsunderskuddets andel af USA's import fra det pågældende land.
Kilde: The White House.
 
På baggrund af de nye toldsatser stiger den effektive toldsats i USA på importerede varer til omkring 22 pct. mod tidligere 2 pct., da Trump blev valgt som præsident. Det vil få konsekvenser for amerikansk økonomi.
 
De nye toldsatser vil først og fremmest presse priserne i det amerikanske samfund op. En rapport fra BCG vurderer, at de nye toldsatser kan presse inflationen op på næsten 5 pct. De højere priser får afgørende betydning for forbrugerne. Derfor kan forbrugsvæksten, der ellers ligger på 2-3 pct. årligt, i en periode falde til lige over 0 pct. Da forbrugerne står for 70 pct. af det amerikanske BNP, spiller de en afgørende rolle for retningen på den amerikanske økonomi.
 
Til gengæld forventes investeringerne i USA at stige. Høj told på udenlandske varer gør det interessant at lægge produktionsanlæg i USA. Det vil bidrage positivt til den amerikanske vækst, men det vil tage tid, før effekten for alvor slår igennem.
 
Derudover forventes det, at statens indtægter fra toldsatserne vil resultere i pæne skattelettelser. Det vil gøre forbrugerne mere modstandsdygtige over for de højere priser. Derfor vil svækkelsen af forbrugsvæksten formentlig kun vare 1-2 kvartaler.
 
Samlet vil det betyde, at USA risikerer at gå fra solid vækst omkring 2,5 pct. til lav vækst mellem 0 og 1 pct. i en periode. Forvent dog fortsat positiv vækst og ingen recession. Derefter vil potentielle skattelettelser og de store investeringer i amerikansk økonomi igen trække væksten op.
 
Det er vigtigt at understrege, at meget kan ændre sig i løbet af de kommende uger og måneder. Vi ved endnu ikke, om de nye toldsatser blot er et oplæg til forhandling. Der er derfor stor usikkerhed om de endelige konsekvenser. 
 
Aktiemarkedet har reageret kraftigt i kølvandet på Trumps udmelding. Foreløbigt har vi set følgende markedsreaktioner målt i danske kroner:
  • S&P 500 falder 5,6 pct.
  • Euro Stoxx 50 falder 3,3 pct.
  • NIKKEI 225 falder 2,7 pct.
  • Hang Seng falder 3,1 pct.
  • Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer falder 10 basispunkter.
  • Renten på 10-årige tyske statsobligationer falder 7 basispunkter.
Trumps vilde plan: Gør dollaren svag og sænk renten

Trumps vilde plan: Gør dollaren svag og sænk renten

Det er ingen hemmelighed, at mange af Trumps økonomiske udspil giver de fleste økonomer både dybe panderynker og grå hår. Planen om at svække dollarens værdi er ingen undtagelse.
 
I Trumplejrens optik vil en lavere dollarkurs skabe vækst i amerikansk industri og mindske handelsunderskuddet. De mener, at dollaren presses kunstigt op, når den er reservevaluta, og dermed vokser USA’s handelsunderskud.
 
En af Trumps økonomiske rådgivere, Stephen Miran, mener således, at det skader USA, at dollaren er verdens reservevaluta. I november fremlagde han en analyse som grundlag for en kontroversiel vej til en svagere dollar igennem en såkaldt ”Mar-a-Lago Accord”. Dette papir – som bemærkelsesværdigt nok er det eneste kendte nedfældede dokument om Trumps politik - studeres nu nøje af alverdens økonomer for at forstå blot en lille smule af tænkningen bag Trumps økonomiske politik. Men ak, antallet af grå hår vokser. Modsigelserne står i kø.
 
Et grelt forhold handler om, at Miran går ind for tariffer, men disse skaber umiddelbart både inflation og styrker dollaren. Og dollarens rolle som reservevaluta har andre reelle fordele for USA, når det gælder udstedelse af gældsbeviser. Om papiret leverer et reelt svar på, hvordan disse problemer løses, blæser mildt sagt i vinden.
 
Det kan således være vanskeligt at forstå mange af Trumps økonomiske udspil gennem en klassisk nationaløkonomisk linse. Højere toldsatser og mindre samhandel er svært at få til at harmonere med stigende vækst. Trump og Miran har begge sendt uklare signaler, og reelt er vi ikke meget klogere. Vi ved:
  • Trump mener, at dollarens status som reservevaluta skaber handelsunderskuddet.
  • Trumps bagland ønsker at svække dollaren og presse kunstigt lave renter igennem.
  • Trumplejren negligerer klassisk nationaløkonomi og baserer sig på egne teorier.
USA’s handelsunderskud er et opsparingsproblem – ikke et dollarproblem
Note: Samlede forbrugsudgifter dækker over privat og offentligt forbrug.
Kilder: U.S. Bureau of Economic Analysis, China National Bureau of Statistics, Eurostat, Macrobond.
  
Den primære årsag til det amerikanske handelsunderskud er amerikanernes høje forbrug og lave opsparing. Udlandet er med til at absorbere den store amerikanske efterspørgsel ved både at sende varer og kapital til USA.
 
Desuden har amerikansk økonomi klaret sig fremragende med en stærk dollar. Der er intet, der indikerer, at amerikansk økonomi skulle have klaret sig bedre med en svagere dollar.
 
 
Europas ‘old school’-industri står til et stort comeback

Europas ‘old school’-industri står til et stort comeback

Der har været en del kritik af EU's industristruktur gennem den seneste tid. Mest gammel industri, ikke nok tech (som i USA). Det viser sig nu, at strukturen kan blive en fordel, når det gælder militæroprustning. Den europæiske industri ser dermed ud til at få en nøglerolle, i takt med at Europa arbejder på at gøre sig uafhængig af USA ved hjælp af våbenoprustning.
 
Kontrasten til USA, som har outsourcet meget traditionel produktion, er markant:
  • Europæisk industri beskæftiger over 30 mio. – mere end dobbelt så mange som i USA.
  • Europa producerer mere stål, flere biler, flere skibe og flere civile fly end amerikanerne.
Opbygningen af en stærk europæisk forsvarsindustri sker ikke fra den ene dag til den anden. Men Tyskland har et forspring. Store dele af industrien står nemlig allerede klar, idet den er stærkt underudnyttet. Kapacitetsudnyttelsen i industrien ligger ifølge den tyske erhvervstillidsindikator, Ifo, på kun 76 pct., hvilket man de seneste tre årtier kun har set lavere under corona- og finanskrisen. Der er med andre ord god plads til at fyre op under kedlerne på de tyske fabrikker.
 
Eksempel: Rheinmetalls produktion af artillerigranater overgik USA’s i 2024
Note: Tallet for 2027 angiver den forventede produktion for det år.
Kilde: The Economist.
 
Og selv om alle taler om, at det kræver tid, kan omstillingen godt gå relativt hurtigt inden for visse områder. Den tyske våbenproducent Rheinmetall har for eksempel opskaleret produktionen af 155 mm artillerigranater markant – fra omkring 70.000 i 2022 til 700.000 sidste år. I 2027 forventes produktionen at nå hele 1,1 mio. granater. Til sammenligning ligger den årlige amerikanske produktion i øjeblikket på omkring 600.000.
 
Men når det gælder tungere militært isenkram som kampvogne, kampfly, missiler og luftforsvarssystemer, halter Europa stadig efter USA. Det handler dog ikke kun om manglende kapacitet. Ifølge den europæiske forsvarsindustri er det især mangel på ordrer, der bremser produktionen. Beskeden er, at kapaciteten er der, og at produktionen af de tunge systemer kan skrues markant op inden for to år – hvis blot bestillingerne materialiserer sig. Og det gør de, givet de bevillinger, som nu er blevet gennemført.
Kina vil have mere gang i privatforbruget

Kina vil have mere gang i privatforbruget

Kinas økonomiske politik er en afgørende brik i verdensøkonomiens udvikling. Og gennem noget tid har man set ind i en økonomisk afmatning. Det er human nature at holde igen, når tiderne bliver usikre. Og privatforbruget betyder noget. Også i Kina.
 
Kinesernes manglende lyst til at bruge penge er en del af de økonomiske problemer i Kina. Den kinesiske regering skruer nu op for charmen for at få borgerne til at tage pungen op af lommen.
 
Kinesernes købelyst har først og fremmest været begrænset af coronarestriktionerne, der har været langt mere vidtrækkende og langvarige i Kina end i de fleste andre lande. Desuden har ejendomskrisen ramt hårdt i mange husholdninger, der både har mistet formue på bolig- og aktiemarkedet.
 
Det skal der rettes op på nu. Kinas premierminister, Li Qiang, pegede i sin årlige tale til parlamentet på privatforbruget som topprioritet blandt ti hovedmål for 2025. Regeringens strategi for at løfte forbruget er:
  • At skrue op for mindstelønnen og give økonomisk hjælp til studerende m.v.
  • At nedbringe opsparingskvoten gennem stabilitet på bolig- og aktiemarkedet.
  • At nedbringe arbejdstiden og sikre muligheden for betalt fritid og ferie.
Kinesisk detailsalg vokser langsommere end før covid-19
Note: Data er sæsonkorrigerede.
Kilder: OECD, National Bureau of Statistics of China, Macrobond, Maj Invest.
 
En stor hæmsko for forbruget er den sløvere jobvækst i byerne. Siden 2020 er antallet af nye byjob i Kina i gennemsnit vokset med 4 mio. om året. Til sammenligning var væksten tre gange så høj i årene 2010 til 2019, hvor bybeskæftigelsen steg med omkring 12 mio. årligt.
 
I de år, hvor antallet af forbrugere i Kina voksede markant, var det langt lettere at holde gang i forbruget – også uden at give arbejdsstyrken bedre vilkår. Men det går altså ikke længere. Hvis der skal gang i forbruget igen, kræver det nye værktøjer. Og ud over selve forbruget er der også behov for at se på befolkningsudviklingen, hvis økonomien skal fremtidssikres.
 
 
Magtkampen om Panamakanalen spidser til

Magtkampen om Panamakanalen spidser til

Et konsortium med amerikanske Blackrock i spidsen forsøger at købe sig ind i 43 havne ejet af det Hongkong-baserede CK Hutchison, herunder to havne i Panamakanalen. Tilbuddet har fået opbakning fra præsident Trump, der har signaleret utilfredshed ved, at et kinesisk selskab ejer havne i Panamakanalen. Men handlen har fået længere udsigter. Kina sætter nemlig foden ned.
 
De kinesiske myndigheder har indledt en antitrust-undersøgelse af handlen, og det kan forlænge eller helt blokere processen. Ifølge Wall Street Journal går modstanden mod salget hele vejen op til Kinas præsident, Xi Jinping, som angiveligt er vred over, at han ikke er blevet informeret af CK Hutchison. Efter sigende ønsker han at bruge Panamakanalen som et forhandlingskort over for Trump.
 
I det store billede er det dog Kina, der sidder strategisk tungt på havne i hele verden.
  • Kina har systematisk bygget sit havnenetværk op over de seneste to årtier.
  • Kina kontrollerer direkte eller indirekte 93 havne i 50 forskellige lande uden for Kina.
  • Investeringerne er strategiske og ofte støttet direkte af den kinesiske stat.
Kinesisk integration i global skibsfart er vokset kraftigt i forhold til EU og USA de sidste 20 år
Note: LCSI står for ”Liner shipping connectivity index”. Indekset indikerer størrelsen af landets integration i det globale skibslinjefartsnetværk. Indeks 100 = 1. kvartal 2006. EU er beregnet som et gennemsnit af alle EU-landene.
Kilde: United Nations Conference on Trade and Development.
 
Sagen om Panamakanalen viser, at Kina ikke frivilligt opgiver denne magtposition. På papiret var handlen ellers en rigtig god handel for CK Hutchison, hvis aktiekurs steg 22 pct. på dagen, hvor aftalen blev annonceret. Det sender et klart signal til resten af verden: Kina værner om sine geopolitiske aktiver – også når de er beliggende uden for landets grænser.
 
Konsekvens for investorer

Konsekvens for investorer

  • Trumps nye toldsatser har sendt aktier og renter ned.
  • ”Mar-a-Lago Accord” vil være skadeligt for det globale finansielle system.
  • Europæisk våbenproduktion kan skrues op inden for få år, men flaskehalse kan opstå.
  • Kinesisk økonomi vil have det svært, så længe forbrugsvæksten er svag.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 02.04.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.