Velkommen til Ugeskrift for investorer. Hold dig opdateret med nyheder og analyser, der gør en forskel.
Logo Følg os på Linkedin    Følg os på Facebook     Følg os på Instagram
Ugeskrift for investorer
Jeppe Christiansen Jeppe Christiansen
Adm. direktør, Maj Invest
8. Maj 2025
Illustration af et træ
Jeppes perspektiv

Jeppes perspektiv

Europas energiproblem er uløst
Ørsted har besluttet at lukke Hornsea 4, der er verdens største havvindmølleprojekt på 2,4 GW. Ifølge Ørsted hænger projektet ikke sammen driftsøkonomisk. Det understreger, at havvind ikke nødvendigvis er løsningen på Europas energiproblemer. Ørsted har nu tabt knap 40 mia. kroner på havvind. Og i disse projekter er det endda ikke medregnet, hvor meget det vil koste EU-landene at skabe infrastruktur og lagerkapacitet til havvind. Der er ingen tvivl om, at flere vindmølleanlæg tæt på land kan være en god idé, men megaprojekterne langt ude på havet er langt fra profitable.
 
Vejen frem for grøn energi består af en blanding af energikilder. Energi fra landvindmøller i Nordeuropa og solenergi i Sydeuropa skal kombineres med vandkraft, atomkraft og store mængder naturgas i de næste 25 år. Og det måske allervigtigste: Vi skal sætte fart på udviklingen af alle former for energiteknologi – lige fra fusionsteknologi og SMR-anlæg til carbon capture-teknologi, der fanger og lagrer CO2. Her bør staten gå forrest. Det er bedre at understøtte forskning og udvikling af energiteknologier med 60 mia. kroner end at "spilde" pengene på dyre tilskud til havvind, som regeringen senest har foreslået.
 
Kina og USA
USA’s vækst falder. Alle venter på, hvordan toldkrigen med Kina finder et nyt balancepunkt. I EU er vi blot tilskuere. Håbet er, at Kina og USA finder en løsning, så vi dermed undgår handelskrig. Og det er i begge landes interesse. Derfor vil de med al sandsynlighed finde en løsning.
 
Kina har en produktionsplatform, som resten af verden har brug for, og som vil tage mere end 5 til 10 år at erstatte. Kinas teknologi og tilpasningsevne er stærkere end EU’s – og på mange områder kan Kina endda matche USA teknologisk.
 
På listen over Kinas seneste teknologiske bedrifter kan nævnes påbegyndelsen af persontransport via ubemandede taxadroner, selvkørende taxaer og et nyt thoriumenergianlæg i forsøgsdrift. Derudover har Kina udviklet computerchips, der kvalitetsmæssigt er tæt på Nvidias produkter, samt AI-værktøjer af højeste standard. Med de fremskridt er det umuligt at bremse Kinas økonomiske udvikling. Jeg vil sige, at Kinas udvikling minder om Singapores – gange 100. Og vi tager fejl, hvis vi tror, at boykot er løsningen. Vejen frem er samarbejde og samhandel. Det viser al historik. Det var samhandel, David Ricardo nåede frem til, da han i 1817 lancerede sin handelsteori – en teori, der har overlevet historiens mange test gennem mere end 200 år.
33 pct. risiko for recession i USA

33 pct. risiko for recession i USA

Amerikanske virksomheder tog i første kvartal et dybt greb i lommerne, inden handelskrigen for alvor brød løs.
 
På papiret fik amerikansk økonomi et ordentligt slag i første kvartal, hvor BNP faldt med 0,3 pct. (målt i årsrate). Og det er bestemt ikke hverdagskost. Faktisk har vi kun set negativ BNP-vækst i USA fire gange de seneste ti år.
 
Kigger man under overfladen, står det ikke helt så slemt til. Den indenlandske efterspørgsel i USA var stadig sund i første kvartal og bidrog positivt med 2,3 pct. til BNP. Det viser den underliggende styrke i amerikansk økonomi, der vil kæmpe imod de negative effekter fra toldkrigen.
 
Faldet skyldes næsten udelukkende en stor stigning i den amerikanske import. Mange virksomheder skyndte sig nemlig at fylde lagrene, før USA hævede toldsatserne. En stor stigning i importen burde reelt ikke have negativ effekt på BNP, da det modsvares af øget forbrug eller lageropbygning.
 
Tallene for lageropbygningen er dog oftest forsinkede og kommer derfor først med i BNP-tallet for det kommende kvartal. BNP-faldet i første kvartal er derfor knap så alvorligt, som det kunne se ud på overfladen, og lageropbygningen vil bidrage positivt til BNP-væksten i andet kvartal.
 
BNP faldt – men efterspørgslen står stærkt i USA, bidrag til BNP-vækst i pct. point
Kilder: Bureau of Economic Analysis og Macrobond.
 
Vi forventer stadig, at USA undgår en egentlig recession. Men risikoen er dog alligevel til at tage og føle på - vi vurderer den til 33 pct. og endnu højere for en teknisk recession. Så længe toldmurene mellem Kina og USA står urørte, så vokser risikoen.
Magnificent igen – men for hvem?

Magnificent igen – men for hvem?

På trods af økonomiske dommedagsprofetier og generelt stor usikkerhed om, hvor verden er på vej hen, har de største amerikanske selskaber – "The Magnificent Seven" - leveret stærke regnskaber i årets første kvartal. Indtil nu har seks ud af de syv aflagt regnskaber, mens vi fortsat venter på Nvidia.
 
Særligt imponerer de globale digitale giganter, og de ser også ud til at have fat i den lange ende på længere sigt. Trumps toldtrusler er nemlig stadig jokeren, der lurer i horisonten – og den kommer ikke til at ramme alle lige hårdt.
  • Bortset fra Tesla er selskabernes omsætning i gennemsnit vokset 8 pct. siden sidste år.
  • Indtjeningen er vokset 23 pct. i samme periode.
  • Teslas omsætning er faldet med 9 pct., indtjeningen med 50 pct.
  • Trumps kommende toldsatser truer særligt Tesla og Apple.
Alphabet og Meta skiller sig positivt ud. Begge selskaber er rene softwareselskaber, og de er derfor stort set immune over for Trumps nye toldbarrierer.
 
Til gengæld befinder Apple, Tesla og til dels også Amazon sig i en helt anden situation: De sælger fysiske produkter og bliver ramt direkte af tolden, når USA og Kina eskalerer handelskonflikten.
 
Årlig vækst i omsætning og indtjening pr. aktie
Kilde: Bloomberg.
  
En anden interessant observation er de enorme investeringer, teknologiselskaberne lægger for dagen. Siden 2023 er Amazon, Microsoft, Alphabet og Metas kvartalsvise investeringer steget fra omkring 30 mia. dollar til over 70 mia. dollar. Det er blandt andet med afsæt i disse investeringer, at omsætningen og indtjeningen kan fortsætte med at stige. Om toldkrigen vil påvirke afkastet fra disse investeringer – som er planlagt, før Trump kom til – ved vi først senere.
 
De enorme investeringer er en stor barriere for europæiske teknologivirksomheder, der vil fortsætte med at sakke bagud.
 
 
Indien stormer frem - men ikke som verdens fabrik

Indien stormer frem - men ikke som verdens fabrik

Indiens drøm om at blive verdens nye industrination og dermed overtage Kinas rolle som verdens produktionscentrum lader vente på sig. Ikke desto mindre leverer inderne høje vækstrater, og særligt inden for it og serviceydelser er verdens folkerigeste land flyvende.
  • Kina producerer ca. 29 pct. af verdens samlede industriproduktion.
  • Indien står for lige under 3 pct. af verdens samlede industriproduktion.
Indiens regering har i årevis arbejdet for at styrke fremstillingssektoren gennem ”Make in India”-initiativet, der blev lanceret i 2014. Men manglende infrastruktur og bureaukrati har gjort det svært for udenlandske virksomheder at flytte deres store produktionsenheder til landet.
 
Produktionen i Indien er gået i stå, årlig pct. vækst i industriproduktion
Kilder: Indian Ministry of Statistics & Programme Implementation, China National Bureau of Statistics og Macrobond.
 
Indien har stadig primært en økonomisk styrkeposition inden for serviceydelser, teknologi og life sciences. Med giganter som Infosys og Tata Consultancy er det it-sektoren, der driver en stor del af væksten. Samtidig har Indien en meget ung befolkning med en medianalder på 28 år, hvor Kinas ligger på 40 år. Derfor kan Indien formentlig fastholde den høje BNP-vækst i mindst et årti ud i fremtiden og samtidig lokke massive investeringer til fra udlandet, forudsat at de får styr på deres infrastruktur.
 
Indien har en mulighed for at vinde ind på Kina og tiltrække virksomheder, hvis toldkrigen holder.
EU mangler gas til vinteren

EU mangler gas til vinteren

Europa står foran en heftig jagt på gas – ellers kan vinteren blive både kold og kostbar. Varmesæsonen sluttede med lagre, der er langt mere drænede end de sidste to år. Samtidig advarer den norske energigigant Equinor om, at presset på gasmarkederne kan stige, når sommervarmen sætter ind.
  • I maj er Europas gaslagre nede på kun 40 pct. af kapaciteten.
  • På samme tid i 2023 og 2024 lå lagrene solidt over 60 pct.
  • Equinor vurderer, at EU skal hente 200–300 LNG-laster inden vinter.
  • EU henter stadig over 50 pct. af sin energi fra udlandet.
Med halvtomme lagre skal der importeres langt mere gas end normalt – hvilket er nemmere sagt end gjort, fordi Europa kæmper med Asien om de eftertragtede LNG-laster.
 
Lige nu har priserne lagt sig lidt som følge af bekymringerne for den globale vækst, som Trumps toldkrig afstedkommer. Men hvis stemningen vender, kan det hurtigt udvikle sig til et problem for Europa.
 
Et kapløb mod vinteren i Europas gaskældre, gas kapacitet som andel af makskapacitet
Kilder: Gas Infrastructure Europe og Macrobond.
 
Giver det mening, at Europa lukker for egne gashaner i klimaets navn, når man importerer samme fossile brændsler fra andre lande? Energien er den samme, mens klimagevinsten er en illusion. Samlet set er konsekvensen, at Europas evne til at stå på egne ben er svækket.
 
EU’s nuværende kurs har gjort unionen mere skrøbelig over for globale stød og mindre herre over egne forsyningskæder. Prisen kan blive høj – både på bundlinjen og i det politiske maskinrum.
 
Bruxelles ved dette og rykker, men rykker man hurtigt nok?
 
 
Kina i front med ny grøn atomreaktor

Kina i front med ny grøn atomreaktor

Mens Europa lukker ned for atomkraft, og USA er i venteposition, har Kina taget et afgørende skridt: De har åbnet verdens første thorium-reaktor, som i øjeblikket kører på forsøgsbasis. Kineserne arbejder dog på at gøre det kommercielt.
 
Dette er et teknologisk nybrud, som kan ændre energimarkedet radikalt, og det sker – igen, fristes man til at sige - med afsæt i amerikansk forskning.
  • Thorium kræver ikke uranberigelse og giver mindre radioaktivt affald.
  • Den vestlige verden er bagud på energiteknologi.
Thorium er et naturligt forekommende grundstof, der – i modsætning til uran – ikke kan bruges direkte i atomreaktorer. Men i en særlig reaktor kan thorium omdannes til uran-233, som derefter bruges til at skabe energi. Det lyder måske teknisk, men det betyder i praksis, at thorium-reaktorer kan blive både sikrere, billigere og mere bæredygtige end traditionelle atomkraftværker.
 
Thorium-reaktorer har flere fordele
Kilde: IAEA.
 
Det er bemærkelsesværdigt, at thorium-teknologien oprindeligt blev udviklet i Oak Ridge-laboratoriet i USA i 1960’erne – men blev opgivet. I stedet har Kina samlet trådene.
 
USA kan ikke følge med.
 
 
Konsekvens for investorer

Konsekvens for investorer

  • Risikoen for en reel recession i USA er 33 pct.
  • Teknologigiganter har det godt, men told rammer forskelligt.
  • Europa har ikke løst deres energiproblem.
 
10 vigtige tal for langsigtede investorer

10 vigtige tal for langsigtede investorer

Note: BNP-tal viser kvartalstal omregnet til årsrater. Afkasttal for aktier er inklusive nettoudbytter og målt i danske kroner. Afkast og rentesats er opdateret 07.05.2025.
Kilde: Bloomberg.
 
Tak, fordi du læste med. Send gerne forslag og spørgsmål til os, hvis du har ideer eller feedback.
 
God dag og på gensyn i næste uge. 
Jeppe
 
 


Om ugeskriftet
Dette ugeskrift er udarbejdet af Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S (Maj Invest). Ugeskriftet er generel information bl.a. om generelle økonomiske tendenser. Ugeskriftet er ikke et tilbud eller en opfordring til at købe eller sælge værdipapirer, valuta eller finansielt instrument. Ugeskriftet tager ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset dine personlige forhold. Ugeskriftet er ikke investeringsrådgivning, indeholder ikke investeringsanbefalinger og bør ikke opfattes som sådan. Informationer i ugeskriftet kan ikke erstatte individuel professionel rådgivning. Ugeskriftet er baseret på information fra kilder, som Maj Invest finder pålidelige, men Maj Invest påtager sig ikke ansvar for oplysningernes nøjagtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund heraf, herunder eventuelle tab. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl. Ugeskriftet er ikke en investeringsanalyse med Maj Invests syn på specifikke værdipapirer og er ikke anbefalinger om værdipapirer. Informationer er udtryk for et generelt øjebliksbillede og ikke en specifik investeringshorisont.

Ugeskriftet er ikke en investeringsanbefaling efter EU-forordning nr. 596/2014 om markedsmisbrug med senere ændringer og indeholder ikke en objektiv redegørelse for eventuelle anbefalinger. Maj Invest kan derfor handle med aktier og andre finansielle instrumenter, der er omtalt i nyhedsbrevet før dets offentliggørelse. Maj Invest, tilknyttede selskaber og ansatte i Maj Invest kan have positioner, handle og udføre ordrer i værdipapirer, valuta og finansielle instrumenter nævnt i nyhedsbrevet. Maj Invest kan levere services til kunder nævnt i ugeskriftet, fx Investeringsforeningen Maj Invest, og modtage honorar. Maj Invest har procedurer for at eliminere og afbøde eventuelle interessekonflikter. Vurderinger i ugeskriftet er baseret på skøn og forudsætninger. Investering i værdipapirer er forbundet med risici. Bevægelser i markedet generelt eller hændelser knyttet til værdipapirer kan påvirke kursudviklingen, som dermed kan adskille sig væsentligt fra det i ugeskriftet forventede. Historiske og tidligere afkast kan ikke anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast. Vurdering af fremtidige afkast er baseret på formodninger, som måske ikke realiseres.

Sådan behandler vi personoplysninger og samtykke
Du er registreret som modtager af Maj Invests ugeskrift. I Maj Invest behandler vi dine kontaktoplysninger, herunder personoplysninger (f.eks. navn, e-mailadresse og andre standardoplysninger) med det formål at distribuere ugeskriftet. Følgende oplysninger kan blive brugt til statistiske formål: URL-anmodning, IP-adresse, operativsystem, elektronisk enhed, netværk, henvisningstrafik og browsertype. Vi vurderer, at du har givet os dit samtykke til at behandle dine personoplysninger til dette formål. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte os via linket ovenfor. Du kan læse mere i vores databehandlingspolitik på majinvest.com om vores håndtering af persondata og dine rettigheder.

Opt-out from scraping. Ophavsret. Indholdet af dette ugeskrift må ikke anvendes til analyse, træning, optimering eller test af algoritmer, sprogmodeller eller andre former for kunstig intelligens uden Maj Invests forudgående samtykke. Maj Invest forbeholder sig herunder udtrykkeligt retten til tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b. Ugeskriftet er beskyttet af ophavsretslovgivningen i Danmark. Ugeskriftet er til modtagerens personlige brug og må ikke distribueres, kopieres gengives, transmitteres, videregives eller på anden måde distribueres eller offentliggøres uden forudgående skriftligt samtykke fra Maj Invest andet end i det omfang, det er nødvendigt for andre personer indenfor samme organisation. Uanset ovennævnte kan modtageren linke til dette indhold.